Torsdag 24. januar 2019
SAMMENSTØT: Demonstranter sloss med politiet i Venezuelas hovedstad Caracas på mandag. Opposisjonen får også støtteerklæringer utenfra, blant annet fra USAs regjering. FOTO: ARIANA CUBILLOS, NTB SCANPIX
Både opposisjonen og regjeringen mobiliserer demonstranter i Venezuela:
Konfrontasjon i Caracas
VOLD: Venezuela er i ferd med å gå tom for penger og opposisjonen mobiliserer i gatene. USA støtter åpent forsøket på å kaste sosialist­regjeringen.

VENEZUELA

Mer enn tre millioner mennesker har reist fra landet de siste årene. Økonomien stoppet opp, og inflasjonen er verre enn Tyskland i mellomkrigstiden.

Pengene blir verdt så mye mindre, så fort, at myndighetene sliter med å trykke opp sedler med høy nok verdi. Reuters meldte mandag at regjeringen i Venezuela forsøker å få utlevert gullreserver som landet har lagret i den britiske sentralbanken. Myndighetene er i ferd med å gå tom for utenlandsk valuta melder The New York Times. Oljeproduksjonen stuper, og landet sliter med en stadig mer alvorlig matmangel.

Samtidig som landet nå er helt på randen av full økonomisk kollaps, har opposisjonen mot Sosialistpartiet samlet seg til gatedemonstrasjoner, i et nytt forsøk på å få fjernet president Nicolás Maduro.

Den mangeårige kampen om regjeringsmakten i Venezuela er dermed på vei inn i en ny og enda mer dramatisk fase.

Fakta

Den økonomiske krisa i Venezuela:

• Økonomien i Venezuela møtte problemer allerede i 2010, da inflasjonen begynte å stige kraftig. Inflasjonen begynte på grunn av myndighetenes priskontroll og nedjusterte valutakurser, og eksploderte da president Maduro begynte å trykke penger for å bøte på statsfinansene etter oljeprisfallet i 2014.

• Venezuela har verdens største kjente oljereserver, men produksjonen kollapset i 2016 og har siden fortsatt å falle. Mange av ingeniørene har forlatt landet, og Maduro satte i 2017 inn en general som sjef for oljeselskapet Petroleos de Venezuela.

Symboltung dag

Parallelt med gatedemonstrasjonene har opposisjonslederen Juan Guaido oppfordret militæret i Venezuela til å gripe inn og avsette den sittende presidenten.

– Vi har en historisk avtale med landet vårt og med våre barns framtid, sa Guaido mandag.

Det skjedde bare dager før gårsdagens demonstrasjoner, da opposisjonen mobiliserte i hovedstaden Caracas.

Dagen 23. januar ble valgt på grunn av en symboltung historie. På samme dato i 1958 ble militærdiktatoren Marcos Pérez Jiménez kastet etter store opptøyer i hovedstaden.

Juan Guaido er valgt som president i den venezuelanske nasjonalforsamlingen. Han påstår nå at president Nicolás Maduro ikke lenger er en legitim, og at landet må ha en ny ledelse.

Mandag fikk Guaido støtte fra den amerikanske visepresidenten Mike Pence. I en video tekstet på spansk sier Pence at USA står med demonstrantene «helt til demokratiet er gjeninnført».

To ulike forsamlinger

Ifølge de offisielle tallene vant Nicolás Maduro presidentvalget i 2018 med hele 61 prosent av stemmene, men valget har blitt kritisert for ikke å være rettferdig og åpent, og regjeringen i Venezuela har slitt med å få internasjonal anerkjennelse i etterkant av valget.

Juan Guaido er på den andre siden president i en nasjonalforsamling som har blitt oppløst av høyesterett – en svært omstridt dom.

Nasjonalforsamlingen ble teknisk sett oppløst i 2017 etter en komplisert strid om valget av noen få parlamentsmedlemmer fra Amazonas – men i hovedsak fordi opposisjonen vant en overveldende seier i valget.

Nasjonalforsamlingen fant seg ikke i å bli oppløst og har på egen hånd forsøkt å fungere som Venezuelas parlament, foreløpig uten reell makt.

Regjeringen utstedte i 2017 et valg til en såkalt grunnlovsforsamling, en forsamling som nå fungerer som parlament parallelt med den opprinnelige nasjonalforsamlingen.

Denne svært kompliserte konstitusjonelle situasjonen er ikke løst, på tross av at det har gått mer enn ett år.

Slo ned opprør

Det venezuelanske militæret står midt oppe i brytekampen om makten.

Den sittende sosialist-regjeringen er avhengig av militærets støtte for å forbli ved makten. Det er en støtte som opposisjonen har forsøkt å frata dem.

Mandag ble et soldatopprør slått ned av myndighetene. En gruppe soldater hadde tatt kontrollen over et våpenlager i hovedstaden og spredte et budskap om opprør på sosiale medier.

Opprøret fungerte ikke, soldatene ble arrestert, og myndighetene fordømte dem som «ekstremister».

Samtidig har amerikanske politikere blandet seg inn i striden. Den republikanske senatoren Marco Rubio advarte mandag den venezuelanske etterretningen om å «gjennomføre planene sine», uten å si hva det skulle bety.

Nicolás Maduro anklaget på sin side USA for å forsøke å sette i gang en kupp i Venezuela.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.
Tirsdag 12. februar 2019
OFFENSIV: Den kurdisk-ledede militsen SDF møter hard motstand fra rundt 600 IS-soldater. Amerikansk militærtopp advarer om at «titusener» av IS-soldater er spredt i Irak og Syria.
Mandag 11. februar 2019
DRAGKAMP: Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.
Lørdag 9. februar 2019
SOM SMURT: Mens USAs sanksjoner senker Venezuelas oljeproduksjon, vil opposisjonen skrote dagens krav om statlig majoritet i oljeprosjekter.