Onsdag 23. januar 2019
FORTSATT SJEF: Knut Arild Hareide sammen med Geir Jørgen Bekkevold i KrFs nye gang på Stortinget.
• Hareide vil fortsette som KrFs parlamentariske leder • Kan bli avgjort i dag
Vil forbli stortingssjef
PÅ SIN POST: Knut Arild Hareide vil vokte KrFs primærpolitikk som leder for KrFs stortingsgruppe. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold mener ingen andre kan fylle rollen.

KRF

Knut Arild Hareide har gått av som KrF-leder, men ikke som partiets parlamentariske leder. Den rollen ønsker han å beholde, erfarer Klassekampen.

Å være parlamentarisk leder for et KrF i en flertallsregjering, går først og fremst gå ut på å være KrF-er, er en del av begrunnelsen. Det er stortingsgruppa som velger parlamentarisk leder, og denne skal møtes i dag. På møtet kan Hareides videre rolle i KrF bli avgjort.

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold, som også støttet Hareide i den opprivende debatten om KrFs veivalg, ønsker å beholde Hareide som sin sjef på Stortinget.

– Jeg håper han fortsetter som parlamentarisk leder. Han er en veldig god og klok sjef, og jeg kan ikke se at noen andre i gruppa kan fylle den rollen, sier Bekkevold til Klassekampen.

Fakta

Ny regjering:

• Torsdag ble de fire partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF enige om å danne regjering.

• I går presenterte statsminister Erna Solberg (H) sine nye statsråder utenfor Slottet. KrF får tre ministerposter.

• Det ligger an til at avgått KrF-leder Knut Arild Hareide fortsetter i rollen som parlamentarisk nestleder på Stortinget.

Vil ha ham videre

Bekkevold har forståelse for at Hareide ikke ville stå ute på Slottsplassen i går som nyslått statsråd i regjeringen han kjempet så innbitt imot. Men han mener at KrF-lederen kan gjøre en viktig jobb for partiet som parlamentarisk leder.

– Vil det være et bidrag til forsoning i partiet om han fortsetter?

– Det kan hende, svarer Bekkevold.

Klassekampen treffer Bekkevold på Stortinget samtidig som Erna Solberg holder pressekonferanse om regjeringsutvidelsen. Bekkevold sier det er en stor dag for KrF, selv om han kjempet imot regjeringen.

– Jeg går ikke her og depper og er bitter, sier stortingsrepresentanten og presten fra Telemark.

Dette til tross for at han selv stemte imot den framforhandlede Granavolden-plattformen i KrFs landsstyre. Bekkevold forklarer at selv om plattformen inneholder viktige KrF-seire, syns ikke han den er god nok til å forsvare bruddet med partiets krystallklare valgløfte om å ikke regjere med Frp. For hans egen del er det regjeringsplattformens innrømmelser til Frp, særlig på innvandring, som er vanskeligst å svelge.

– I plattformen står det blant annet at Norge skal bruke sin posisjon som bistandsyter til å sikre flere returavtaler. Dette har KrF aldri vært for, og nå skal vi bidra til å administrere et slikt system, sier Bekkevold, som allerede nå varsler at han ikke vil ta gjenvalg til neste stortingsvalg, selv om «ingenting er hogd i stein».

– Telemark KrF fortjener en kandidat som er mer entusiastisk til dette regjeringssamarbeidet enn det jeg er, sier Bekkevold.

Forstår utmeldinger

Flere av KrF-erne som har meldt seg ut av partiet i dagene etter Granavold-enigheten har vist til det brutte valgløftet om regjeringssamarbeid med Frp.

Bekkevold sier han har forståelse for at folk melder seg ut og erkjenner at det er krevende for partiet.

– Odd Anders With er ingen hvem som helst, sier Bekkevold om den tidligere KrF-nestlederen.

Samtidig mener han at KrF-ere som nå fabler om å stifte et nytt partiet, er på feil spor.

– Nei, nå handler det nok om at KrF må finne tilbake til seg selv, sier han.

Bekkevold mener KrFs storstortingsgruppe framover må «forfølge seirene» i plattformen.

– Vi må snakke om dem ikke bare én gang, men mange ganger.

– Venstre har ikke akkurat vokst på meningsmålingene etter at de gikk inn i regjering. Gir det grunn til bekymring?

– Jeg er overrasket over at Venstre ikke har benyttet posisjonen i regjering bedre, og jeg håper for vår del at vi skal være flinke til å få fram seirene våre.

Flere såkalt «røde» KrF-fylkesledere har tatt til orde for at nestleder Kjell Ingolf Ropstad ikke bør bli ny partileder og har i stedet pekt på Hans Olav Syversen som en mer samlende kandidat.

I går skrev Klassekampen at Syversen avviser at han er en kandidat til ledervervet når partiet skal finne Hareides etterfølger i vår.

Bekkevold sørger over tapet av Hareide som partileder, men sier at han legger til grunn at Ropstad blir valgt som ny KrF-sjef.

– Det har ligget i kortene lenge, sier han.

Samtidig er han opptatt av at både rød og blå fløy må representeres i KrF-ledelsen. Det åpner for en ny, rød nestleder.

Bekkevold ønsker seg fylkeslederen i Nordland.

– Skal jeg driste meg til å nevne et navn, må det bli Ingelin Noresjø. Jeg har fulgt utviklingen i Nordland tett og sett hvilke kvaliteter hun har. Hun vil være en god stemme inn i ledelsen, sier Bekkevold.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Onsdag 12. juni 2019
TVIL: Unge Venstre var den ivrigste pådriveren for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Nå har ungdoms­partiet holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen.
Lørdag 8. juni 2019
TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.
Torsdag 6. juni 2019
KRAV: Kjersti Toppe (Sp) vil stille helseultimatum dersom det blir regjerings­forhandlingar mellom Sp og Ap etter valet i 2021.
Lørdag 1. juni 2019
BOM STOPP: Motstandarane av bompengar kan snu opp ned på maktbalansen i fleire store byar etter kommunevalet, syner måling.
Mandag 27. mai 2019
TREKK: – Dersom noen blir avhengige av bostøtte fordi de av religiøse årsaker ikke har tatt lån, så må vi kunne trekke den tilbake, sier Jon Helgheim (Frp).
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.