Onsdag 23. januar 2019
FORNØYD UTEN DEAL: Muligheten for en brexit uten avtale med EU rykker nærmere. Det bekymrer ikke disse Leave-demonstrantene, som tror Storbritannia klarer seg uten. FOTO: FRANK AUGSTEIN, AP/NTB SCANPIX
• Theresa May forsøker desperat å redde brexit-avtalen • Alle andre utfall nå mer sannsynlig
Åpent for brexit uten avtale
Undersak

Dette er «no deal»:

Hva skjer hvis Storbritannia går ut av EU uten en avtale? Mens flere av brexit-tilhengerne mener at det ikke vil ha store konsekvenser, advarer mange mot alvorlige følger for landet.

Næringslivsorganisasjonen Confederation of British Industry representerer 190.000 britiske bedrifter og har lagd en rekke analyser av konsekvensene ved en såkalt no deal-brexit.

Det viktigste er høye tollsatser og grensekontroll av alle varer fra Storbritannia. Det kan bli et stort problem for eksportnæringene hvis det faktisk skjer.

– Anslagene for hva brexit kommer til å koste, spriker fra én til ti prosent av Storbritannias BNP, sier seniorforsker ved Nupi Arne Melchior.

– Forskningen viser at handelen i Europa er mye større på grunn av europeisk integrasjon. Det er ikke bare toll, men også reguleringer og prosedyrer som har en handelseffekter, sier han.

Det er en effekt som kan slå negativt ut for britene dersom de melder seg ut uten en handelsavtale. I tillegg sier forskeren at utenlandske investeringer i et land henger sammen med handelen.

– Det er en sammenheng mellom handel og investeringer, og en forverring av handelsvilkårene vil kunne påvirke investeringene negativt, sier han.

USIKKERHET: Nå kan alt skje i det britiske parlamentet. Den konservative veteranen, brexit-tilhengeren og baronen Peter Lilley tror britene kan forlate EU uten en avtale.

BREXIT

Alle muligheter er åpne, men ingen spesielt sannsynlige. Det er situasjonen i det britiske parlamentet i Westminster denne uka.

Theresa May forsøker desperat å redde avtalen hun har lagd sammen med EU, men statsministeren sliter med å samle støtte, selv i sitt eget parti. Forrige mandag ble hun fullstendig overkjørt av Underhuset da hun la fram sitt forslag til en brexit-avtale.

På tross av at hun har brukt nesten to år på å framforhandle avtalen – og at EU avviser å gjøre om på avtaleteksten – foreslår May nye forhandlinger, bare to måneder før den endelige utmeldingen fra unionen.

Samtidig har opposisjonen lagt fram en rekke forslag som vil endre kursen radikalt, dersom de får flertall. Forslagene spenner fra en ny folkeavstemning til å utsette utmeldingen fra EU.

– Vi er i en veldig vanskelig situasjon. Flertallet i befolkningen har besluttet å melde Storbritannia ut av EU, men flertallet i Underhuset vil forbli i EU, og bruker alle midler for å stikke kjepper i hjulene, sier den konservative partiveteranen Peter Lilley til Klassekampen.

Fakta

Mulige utfall av brexit – akkurat nå:

• Utsatt frist. Flere parlamentarikere har levert inn forslag til forlengelse av brexit-datoen 29. mars i år. Kan få flertall i parlamentet, men uklart om EU aksepterer det.

• Ny folkeavstemning. Kan få flertall i parlamentet. Umulig å spå utfallet dersom det blir en ny avstemning.

• Ny avtale. Theresa May får noe fra EU og klarer å sikre flertall i parlamentet før 29. mars.

• Ut uten avtale. Det kan skje hvis parlamentet fortsetter som nå.

Skålte i sjampanje

Lilley satt i parlamentet i 33 år og var minister i to konservative regjeringer i sju av årene. Nå er han pensjonert og medlem i den beryktede høyreorienterte og EU-kritiske European Research Group.

Gruppen feiret Theresa Mays nederlag i forrige uke med sjampanje og vil ha en såkalt «hard brexit». Selv sier Lilley at han helst ser at Storbritannia går ut av EU med en avtale, men at avtalen som May forhandlet fram, var dårlig på en rekke punkter.

– Vi måtte betale en formue til EU, vi måtte finne oss i at EU-domstolen bestemmer, vi måtte ha akseptert at Nord-Irland får andre regler enn resten av Storbritannia. Det var vanskelig for mange i det konservative partiet å akseptere, sier Lilley.

Han mener det mest sannsynlige fortsatt er at Storbritannia går ut av EU 29. mars i år, men at det nå kan hende at landet melder seg ut uten å ha en avtale klar først.

Lilley ble utnevnt til det britiske Overhuset – og fikk adelstittelen baron – av statsminister Theresa May. Likevel har han ingen problemer med å snakke tvert imot sin egen partileder.

– Avtalen var ikke god nok, sier han.

«No deal»

Utmelding uten avtale er det britiske aviser kaller en «no deal». Det kan bety alt fra høy tollsats på britiske eksportvarer til streng kontroll av alle varer på vei ut av landet – et marerittscenario for store deler av britisk næringsliv (se sidesak).

Peter Lilley tror ikke det kommer til å skje.

– Hvis vi melder oss ut uten en avtale, kommer vi mest sannsynlig til å øyeblikkelig lage en avtale om tollfri handel med EU. Det tjener både våre og EUs interesser, sier han.

Baronen sier han foretrekker en «no deal» brexit framfor det han mener er en dårlig avtale, men sier han tror det mest sannsynlige er at Theresa May klarer å få samlet nok støtte til å banke igjennom en kompromissløsning.

– Hvis vi bare bestemmer oss for å gå ut, så får vi en slutt på usikkerheten, vi betaler ingenting og vi tvinger EU og Irland til å finne en løsning på grenseproblemet, sier han.

Møtes ved grensa

Det er ved grensa i Nord-Irland at løsningen ligger, ifølge de britiske avisene.

Theresa May skal forsøke å finne en ny løsning med EU i det betente spørsmålet om hvordan grensa mellom Nord-Irland og Irland skal håndheves etter brexit.

I avtalen hun kom fram til sammen med EU, forblir hele Storbritannia i en slags tollunion med EU, og må samtidig akseptere en del EU-regler. Det er fordi EU og Irland krever at grensa mellom Nord-Irland og Irland ikke skal stenges etter brexit.

Det har vært upopulært hos de mest euro-kritiske konservative politikerne, fordi det holder Storbritannia delvis inne i EU. Nå forsøker May å få til et tillegg til avtalen, der denne ordningen blir tidsbegrenset.

Spørsmålet er om det er nok til å sikre et flertall i Underhuset. Lilley tror det aller mest sannsynlige er at May får flertall for en sånn avtale «i siste liten».

Samtidig har Labour-leder Jeremy Corbyn etter lang tids press gått med på å fremme et forslag om en ny folkeavstemning – den såkalte «peoples vote».

Labours medlemmer er delt i to i brexit-spørsmålet, og en rekke Labour-parlamentarikere er valgt inn fra områder der støtten til brexit er stor.

Statsminister Theresa May er motstander av å gjennomføre nok en folkeavstemning om EU-medlemskapet, og advarte mot at det vil «svekke det sosiale samholdet» i Storbritannia.

magnusl@klassekampen.no

Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.