Fredag 18. januar 2019
Demokratene raser etter nye Trump-anklager
Demokratene krever etterforskning etter lekkasjer om at Trump angivelig skal ha bedt sin advokat om å lyve til Kongressen om byggeplaner i Moskva.
Publisert: 18 Januar 09:59
Demokratene krever etterforskning etter lekkasjer om at Trump angivelig skal ha bedt sin advokat om å lyve til Kongressen om byggeplaner i Moskva.
USAs president Donald Trump skal ha bedt sin tidligere advokat Michael Cohen om å lyve til Kongressen om planene om å bygge et Trump Tower i Moskva. Det sier to føderale polititjenestemenn som var involvert i en etterforskning av saken, ifølge nettstedet Buzzfeed. Kildene står ikke fram med navn.
I november innrømmet Cohen at han løy for Kongressen om at Trumps byggeplaner endte i januar 2016, mens de i realiteten vedvarte til juni det samme året. Ifølge Cohen skal presidenten personlig ha instruert ham om å lyve om når byggeplanene ble skrinlagt.
Da valgkampen pågikk nektet Trump for å ha noen forretningsinteresser i Russland, men skal i kulissene ha jobbet videre med Moskva-prosjektet. Trump håpet prosjektet ville gi en fortjeneste på over 300 millioner dollar, tilsvarende 2,5 milliarder kroner, ifølge Buzzfeed.

– Må gå av– Anklagene om at USAs president skal ha opptrådt uærlig for vår komité i et forsøk på å hindre etterforskning og dekke over sine forretningsavtaler med Russland, er de mest alvorlige anklagene til nå. Vi vil gjøre alt vi kan for å finne ut om dette stemmer, skriver den demokratiske kongresspolitikeren Adam B. Schiff på Twitter.
Flere demokrater mener at dersom anklagene stemmer, må Trump umiddelbart stilles til ansvar.
– Om det Buzzfeed skriver er sant, så må president Trump enten gå av eller bli stilt for riksrett, skriver den demokratiske kongressrepresentanten Joaquin Castro.
Ifølge Washington Post krever Demokratene etterforskning av saken.

– Skitne handlingerCohen ble i desember dømt til tre års fengsel for blant annet ulovlig valgkampfinansiering. Han innrømmet også å ha løyet til Senatets etterretningskomité om byggeplanene.
– Det var min plikt å dekke over hans skitne handlinger, sa Cohen i retten før jul. Han sa at han av «blind lojalitet» overfor Trump ble «ført inn på mørkets vei i stedet for lysets vei».
Etter at Cohen erklærte seg skyldig i november, forsvarte Trump sin involvering i Moskva-prosjektet.
– Det var en sjanse for at jeg ikke ville vunnet valget, noe som i så fall ville ført til at jeg hadde gått tilbake til forretningene. Hvorfor skulle jeg da miste mange muligheter, spurte Trump da.
Det hvite hus har foreløpig ikke kommentert de nye anklagene, men Trumps nåværende advokat Rudy Giuliani har kommet med følgende kommentar:
– Dersom du tror på Cohen kan jeg skaffe deg en god avtale om å kjøpe Brooklyn Bridge, sier han, ifølge Washington Post.

(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...