Fredag 18. januar 2019
Demokratene raser etter nye Trump-anklager
Demokratene krever etterforskning etter lekkasjer om at Trump angivelig skal ha bedt sin advokat om å lyve til Kongressen om byggeplaner i Moskva.
Publisert: 18 Januar 09:59
Demokratene krever etterforskning etter lekkasjer om at Trump angivelig skal ha bedt sin advokat om å lyve til Kongressen om byggeplaner i Moskva.
USAs president Donald Trump skal ha bedt sin tidligere advokat Michael Cohen om å lyve til Kongressen om planene om å bygge et Trump Tower i Moskva. Det sier to føderale polititjenestemenn som var involvert i en etterforskning av saken, ifølge nettstedet Buzzfeed. Kildene står ikke fram med navn.
I november innrømmet Cohen at han løy for Kongressen om at Trumps byggeplaner endte i januar 2016, mens de i realiteten vedvarte til juni det samme året. Ifølge Cohen skal presidenten personlig ha instruert ham om å lyve om når byggeplanene ble skrinlagt.
Da valgkampen pågikk nektet Trump for å ha noen forretningsinteresser i Russland, men skal i kulissene ha jobbet videre med Moskva-prosjektet. Trump håpet prosjektet ville gi en fortjeneste på over 300 millioner dollar, tilsvarende 2,5 milliarder kroner, ifølge Buzzfeed.

– Må gå av– Anklagene om at USAs president skal ha opptrådt uærlig for vår komité i et forsøk på å hindre etterforskning og dekke over sine forretningsavtaler med Russland, er de mest alvorlige anklagene til nå. Vi vil gjøre alt vi kan for å finne ut om dette stemmer, skriver den demokratiske kongresspolitikeren Adam B. Schiff på Twitter.
Flere demokrater mener at dersom anklagene stemmer, må Trump umiddelbart stilles til ansvar.
– Om det Buzzfeed skriver er sant, så må president Trump enten gå av eller bli stilt for riksrett, skriver den demokratiske kongressrepresentanten Joaquin Castro.
Ifølge Washington Post krever Demokratene etterforskning av saken.

– Skitne handlingerCohen ble i desember dømt til tre års fengsel for blant annet ulovlig valgkampfinansiering. Han innrømmet også å ha løyet til Senatets etterretningskomité om byggeplanene.
– Det var min plikt å dekke over hans skitne handlinger, sa Cohen i retten før jul. Han sa at han av «blind lojalitet» overfor Trump ble «ført inn på mørkets vei i stedet for lysets vei».
Etter at Cohen erklærte seg skyldig i november, forsvarte Trump sin involvering i Moskva-prosjektet.
– Det var en sjanse for at jeg ikke ville vunnet valget, noe som i så fall ville ført til at jeg hadde gått tilbake til forretningene. Hvorfor skulle jeg da miste mange muligheter, spurte Trump da.
Det hvite hus har foreløpig ikke kommentert de nye anklagene, men Trumps nåværende advokat Rudy Giuliani har kommet med følgende kommentar:
– Dersom du tror på Cohen kan jeg skaffe deg en god avtale om å kjøpe Brooklyn Bridge, sier han, ifølge Washington Post.

(©NTB)
Mandag 26. august 2019
• Statsminister Erna Solbergs bompengepakke, som ble akseptert av alle regjeringspartiene fredag, må karakteriseres som en relativt avbalansert løsning på et komplisert stridsspørsmål. Frp har vært opptatt av å vise frustrerte...
Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Mandag 26. august 2019
AUKE: SV gjer det godt på meiningsmålingar i heile landet. I Vaksdal får partiet 23,7 prosent på lokal måling, opp 9,7 prosentpoeng frå valet i 2015.
Mandag 26. august 2019
Nasjonalmuseet ventet i to år med å ­offentliggjøre kunstavtalen med Fredriksen-søstrene. – Svært uheldig, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.
Lørdag 24. august 2019
• Riktignok finnes det enkelte høyreekstreme terrorister som henter inspirasjon i klimaapokalyptiske scenarioer og bekjenner seg til en form for grønn fascisme, slik vi skrev om tidligere denne uka. Likevel er det et langt mer framtredende...
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Lørdag 24. august 2019
KRISEVEKST: Både ekspertar og partileiar Siv Jensen set Frp si vekst i samanheng med partiet si handsaming av bompengesaka internt i regjering.
Lørdag 24. august 2019
Nasjonalmuseets forhandlinger med Fredriksen-familien ble innledet allerede i 2016. To personer med nære forbindelser til John «Storeulv» Fredriksen var sentrale i prosessen: Svein Aaser og Helene Jebsen Anker.
Lørdag 24. august 2019
Kjartan Fløgstads nye roman «Due og drone» kjem ut same år som han fyller 75, etter meir enn femti år som forfattar. I fjor kom Heming Gujords «Fløgstad verk», der særleg romanane blir grundig og perspektivrikt analysert og kommentert, med...
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...