Fredag 18. januar 2019
Katarina Frostenson forlater Svenska Akademien
Katarina Frostenson, som er gift med den voldtektsdømte teaterregissøren Jean-Claude Arnault, forlater Svenska Akademien. Partene har inngått forlik.
Publisert: 18 Januar 13:58
Katarina Frostenson, som er gift med den voldtektsdømte teaterregissøren Jean-Claude Arnault, forlater Svenska Akademien. Partene har inngått forlik.
Partene er også blitt enige om å ikke gå videre med konflikten i retten.
Akademien har anklaget Frostenson for å ha brutt taushetsplikten, noe hun benekter. Frostenson har på sin side anklaget Svenska Akademien for å ha brutt sine forpliktelser til henne.
Frostenson får som en del av forliket utbetalt en månedlig sum, og i tillegg får hun fortsette å bo i leiligheten som hun leier av Akademien.
Frostensons advokat har tidligere lagt vekt på at hun mener å ikke ha brutt institusjonens vedtekter. Dermed har hun således rett til å være medlem resten av livet. Advokaten føyde imidlertid til at hun var forberedt på å gå frivillig da hun «ikke vil stå i veien for» gjenopprettelsen av tilliten til Akademien.
Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto fram i Dagens Nyheter i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.
Mannen ble først omtalt som «kulturprofilen», og ble senere identifisert som Jean-Claude Arnault.
Svenska Akademien har eksistert siden 1786 og ble opprettet av kong Gustav III. Institusjonen deler ut priser og stipender innen språk og kultur, deriblant Nobels litteraturpris.
(©NTB)
Lørdag 23. februar 2019
• Trond Giske gir opp kampen om toppverv i Trøndelag Ap. Det gjør han etter et døgns intens medie­storm – men det har vært mange slike døgn for Giske det siste året. Arbeiderpartiet konkluderte nylig med at han har brutt partiets...
Lørdag 23. februar 2019
Hva går tapt hvis kulturredaktøren forsvinner ut av redaksjonslokalene? – Tendenser i kulturen vil ikke fanges opp like lett, tror tidligere kulturredaktør Cathrine Sandnes.
Lørdag 23. februar 2019
RYKKER UT: I Frankrike, Storbritannia og USA stemples profiler fra den radikale venstresida som antisemittiske. Jødiske aktivister slår tilbake mot anklagene, som de mener brukes politisk.
Lørdag 23. februar 2019
UTE: Vibeke-Emilie Abrahamsen i Bamble Frp er ekskludert frå partiet og får ikkje stille til val i heimkommunen. Men ho har ein plan.
Fredag 22. februar 2019
Konkurransetilsynet mener det ikke kan dokumenteres at faste priser på nye bøker sikrer et mangfold i utgivelsene. Men Norge er langt fra alene om å velge fastpris som politisk virke­middel.
Fredag 22. februar 2019
BLIR FEIL: Byrådsleder Raymond Johansen kritiserer politireformen for at Oslo mangler politifolk i bydelene. Han mener det blir feil å legge skylda for økende kriminalitet på flyktninger.
Fredag 22. februar 2019
• For tre år siden skrev Klassekampen at mediekonsernet Amedia hadde analysert 11.300 nettartikler og funnet ut at kultursaker blir minst lest. Bare én prosent av de digitale abonnentene leste nettavisenes filmanmeldelser. Vil det føre til...
Fredag 22. februar 2019
FARLIG KURS: Venezuela-eksperter mener opposisjonens nye lovverk vil gi eneveldig makt til en liten klikk med tette bånd til USA, gjøre nasjonal for­soning umulig, og øke faren for borgerkrig.
Torsdag 21. februar 2019
Sarah Sørheim kan bli Aftenpostens siste kulturredaktør. Sjefredaktør Espen Egil Hansen har ikke bestemt seg for om hun skal erstattes når hun nå går av.
Torsdag 21. februar 2019
• Månestråle barnehage på Frogner i Oslo har lenge profilert seg som en mønsterbarnehage. Ved å ta inn ekstra kostpenger har barnehagen kunnet servere blant annet frokostbuffet og chiagrøt, og slik framstilt seg som et attraktivt alternativ...