Fredag 18. januar 2019
Katarina Frostenson forlater Svenska Akademien
Katarina Frostenson, som er gift med den voldtektsdømte teaterregissøren Jean-Claude Arnault, forlater Svenska Akademien. Partene har inngått forlik.
Publisert: 18 Januar 13:58
Katarina Frostenson, som er gift med den voldtektsdømte teaterregissøren Jean-Claude Arnault, forlater Svenska Akademien. Partene har inngått forlik.
Partene er også blitt enige om å ikke gå videre med konflikten i retten.
Akademien har anklaget Frostenson for å ha brutt taushetsplikten, noe hun benekter. Frostenson har på sin side anklaget Svenska Akademien for å ha brutt sine forpliktelser til henne.
Frostenson får som en del av forliket utbetalt en månedlig sum, og i tillegg får hun fortsette å bo i leiligheten som hun leier av Akademien.
Frostensons advokat har tidligere lagt vekt på at hun mener å ikke ha brutt institusjonens vedtekter. Dermed har hun således rett til å være medlem resten av livet. Advokaten føyde imidlertid til at hun var forberedt på å gå frivillig da hun «ikke vil stå i veien for» gjenopprettelsen av tilliten til Akademien.
Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto fram i Dagens Nyheter i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.
Mannen ble først omtalt som «kulturprofilen», og ble senere identifisert som Jean-Claude Arnault.
Svenska Akademien har eksistert siden 1786 og ble opprettet av kong Gustav III. Institusjonen deler ut priser og stipender innen språk og kultur, deriblant Nobels litteraturpris.
(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.