Fredag 18. januar 2019
Katarina Frostenson forlater Svenska Akademien
Katarina Frostenson, som er gift med den voldtektsdømte teaterregissøren Jean-Claude Arnault, forlater Svenska Akademien. Partene har inngått forlik.
Publisert: 18 Januar 13:58
Katarina Frostenson, som er gift med den voldtektsdømte teaterregissøren Jean-Claude Arnault, forlater Svenska Akademien. Partene har inngått forlik.
Partene er også blitt enige om å ikke gå videre med konflikten i retten.
Akademien har anklaget Frostenson for å ha brutt taushetsplikten, noe hun benekter. Frostenson har på sin side anklaget Svenska Akademien for å ha brutt sine forpliktelser til henne.
Frostenson får som en del av forliket utbetalt en månedlig sum, og i tillegg får hun fortsette å bo i leiligheten som hun leier av Akademien.
Frostensons advokat har tidligere lagt vekt på at hun mener å ikke ha brutt institusjonens vedtekter. Dermed har hun således rett til å være medlem resten av livet. Advokaten føyde imidlertid til at hun var forberedt på å gå frivillig da hun «ikke vil stå i veien for» gjenopprettelsen av tilliten til Akademien.
Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto fram i Dagens Nyheter i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.
Mannen ble først omtalt som «kulturprofilen», og ble senere identifisert som Jean-Claude Arnault.
Svenska Akademien har eksistert siden 1786 og ble opprettet av kong Gustav III. Institusjonen deler ut priser og stipender innen språk og kultur, deriblant Nobels litteraturpris.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...