Fredag 18. januar 2019
ELN anklages for å stå bak bilbombeangrep i Colombia
Colombias regjering anklager den venstreorienterte geriljagruppen ELN for å stå bak bilbombeangrepet i hovedstaden Bogota. Dødstallet har steget til 21.
Publisert: 18 Januar 14:48
Colombias regjering anklager den venstreorienterte geriljagruppen ELN for å stå bak bilbombeangrepet i hovedstaden Bogota. Dødstallet har steget til 21.
Bomben var et terrorangrep utført av ELN, uttalte forsvarsminister Guillermo Botero fredag.
Bilbomben rammet General Santander nasjonale politihøyskole sør i hovedstaden i morgentimene torsdag. Bilder fra det kaotiske åstedet viste politifolk som bar sårede kolleger på bårer. Langs en vei lå kroppsdeler og bygningsrester spredt.
Det ble først meldt om elleve døde, men fredag oppjusterte myndighetene tallet til 21. Ti av de totalt 68 sårede blir fremdeles behandlet på sykehus.
Bombeaksjonen torsdag fremkalte minner om de hyppige angrepene som i sin tid rystet Bogota gjennom flere tiår med gerilja- og narkokrig. Nå anklager altså regjeringen Den nasjonale frigjøringshæren (ELN) for å stå bak.
Tidligere president Juan Manuel Santos innledet fredssamtaler med ELN, men disse brøt sammen i fjor. Konservative Ivan Duque ble innsatt som president i august og har varslet en tøffere linje overfor gruppa. Han har også krevd endringer i fredsavtalen med FARC-geriljaen.
Norge og Cuba bidro som tilretteleggere for denne avtalen.

80 kilo sprengstoffDen antatte gjerningsmannen døde da bilbomben ble utløst, ifølge påtalemyndigheten. Det skal ha vært 56 år gamle Jose Aldemar Rojas som kjørte bilen, en Nissan pickup, med en bombe som inneholdt 80 kilo sprengstoff.
Alt før forsvarsministerens anklage mot ELN, ble Rojas knyttet til geriljagruppen. Han har ikke noe kriminelt rulleblad fra før.
Myndighetene har ikke kunnet forklare hvordan bilen med sprengstoff klarte å passere politihøyskolens inngangsport. Inngangen er permanent beskyttet med bombehunder, tungt bevæpnede vakter og overvåkingskameraer.

– Vi er sterke– Terroristene er ute etter å skremme oss som samfunn, og å angripe staten. Colombia vil vise at vi er en sterk og forent stat, og at vi ikke vil bryte sammen som følge av dette angrepet, sa landets president Ivan Duque da han besøkte politihøyskolen i etterkant av angrepet.
Colombia har hevet grensesikkerheten og kontrollen langs veiene som følge av angrepet, og presidenten har erklært tre dagers landesorg.
Væpnede konflikter i Colombia har siden 1958 krevd 260.000 menneskeliv og drevet 7 millioner mennesker på flukt, ifølge colombianske myndigheter.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...