Fredag 18. januar 2019
ELN anklages for å stå bak bilbombeangrep i Colombia
Colombias regjering anklager den venstreorienterte geriljagruppen ELN for å stå bak bilbombeangrepet i hovedstaden Bogota. Dødstallet har steget til 21.
Publisert: 18 Januar 14:48
Colombias regjering anklager den venstreorienterte geriljagruppen ELN for å stå bak bilbombeangrepet i hovedstaden Bogota. Dødstallet har steget til 21.
Bomben var et terrorangrep utført av ELN, uttalte forsvarsminister Guillermo Botero fredag.
Bilbomben rammet General Santander nasjonale politihøyskole sør i hovedstaden i morgentimene torsdag. Bilder fra det kaotiske åstedet viste politifolk som bar sårede kolleger på bårer. Langs en vei lå kroppsdeler og bygningsrester spredt.
Det ble først meldt om elleve døde, men fredag oppjusterte myndighetene tallet til 21. Ti av de totalt 68 sårede blir fremdeles behandlet på sykehus.
Bombeaksjonen torsdag fremkalte minner om de hyppige angrepene som i sin tid rystet Bogota gjennom flere tiår med gerilja- og narkokrig. Nå anklager altså regjeringen Den nasjonale frigjøringshæren (ELN) for å stå bak.
Tidligere president Juan Manuel Santos innledet fredssamtaler med ELN, men disse brøt sammen i fjor. Konservative Ivan Duque ble innsatt som president i august og har varslet en tøffere linje overfor gruppa. Han har også krevd endringer i fredsavtalen med FARC-geriljaen.
Norge og Cuba bidro som tilretteleggere for denne avtalen.

80 kilo sprengstoffDen antatte gjerningsmannen døde da bilbomben ble utløst, ifølge påtalemyndigheten. Det skal ha vært 56 år gamle Jose Aldemar Rojas som kjørte bilen, en Nissan pickup, med en bombe som inneholdt 80 kilo sprengstoff.
Alt før forsvarsministerens anklage mot ELN, ble Rojas knyttet til geriljagruppen. Han har ikke noe kriminelt rulleblad fra før.
Myndighetene har ikke kunnet forklare hvordan bilen med sprengstoff klarte å passere politihøyskolens inngangsport. Inngangen er permanent beskyttet med bombehunder, tungt bevæpnede vakter og overvåkingskameraer.

– Vi er sterke– Terroristene er ute etter å skremme oss som samfunn, og å angripe staten. Colombia vil vise at vi er en sterk og forent stat, og at vi ikke vil bryte sammen som følge av dette angrepet, sa landets president Ivan Duque da han besøkte politihøyskolen i etterkant av angrepet.
Colombia har hevet grensesikkerheten og kontrollen langs veiene som følge av angrepet, og presidenten har erklært tre dagers landesorg.
Væpnede konflikter i Colombia har siden 1958 krevd 260.000 menneskeliv og drevet 7 millioner mennesker på flukt, ifølge colombianske myndigheter.
(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.