Fredag 18. januar 2019
Trump-regjeringen vil utvide USAs rakettforsvar
Regjeringen til Donald Trump planlegger en utvidelse av USAs rakettforsvar for å håndtere nye våpensystemer i Nord-Korea, Russland, Kina og andre land.
Publisert: 18 Januar 00:34
Regjeringen til Donald Trump planlegger en utvidelse av USAs rakettforsvar for å håndtere nye våpensystemer i Nord-Korea, Russland, Kina og andre land.
President Donald Trump var selv til stede sammen med militære toppledere da det nye initiativet ble presentert i Pentagon torsdag.
– Vi vil stanse alle missil-oppskytinger fra fiendtlige makter, og også fra land som begår feil, sa presidenten.
Planen er en sofistikert opptrapping og utvidelse som minner om Ronald Reagans spektakulære og latterliggjorte Star Wars-program på 1980-tallet.
Amerikanske myndigheter hevder teknologien er nødvendig for å oppdage, spore og ødelegge fiendtlige raketter. USAs Missile Defense Agency (MDA) viser til trusselen fra hypersoniske missiler, som Kina og Russland jobber med å utvikle.

VerdensrommetSlike våpen beveger seg med mange ganger lydens hastighet i lav høyde og endrer retning svært raskt, noe som gjør missilene vanskelig å spore.
MDA vil derfor utvikle en rombasert avskjæringssystem som kan kontre slagkraften i slike våpen.
Planene innebærer den første utvidelsen på ni år av begrunnelsen for rakettforsvaret, som opprinnelig ble etablert med en mulig trussel fra Iran og Nord-Korea i tankene, og slett ikke Russland.
Mye av den nye innsatsen innebærer å gjenoppta arbeid med teknologier som Pentagon jobbet med under den kalde krigen, men som ble droppet da Sovjetunionen kollapset.

LaservåpenPentagon ønsker nå å plassere et system av sensorer i verdensrommet som kan spore missiler med en gang de er skutt opp. De vil også se på muligheten for å skyte ned slike missiler med våpen som er utplassert i verdensrommet, ifølge Washington Post.
Forsvarsdepartementet vil også vurdere utvikling av høyenergi-lasere som kan gi USA en mulighet til å ødelegge missiler rett etter at de er skutt opp.
I årevis hevdet USA at rakettforsvaret utelukkende var rettet mot missiler fra land som Iran og Nord-Korea. Det ble alltid benektet at det var rettet mot Russland, til tross for at deler av systemet ble basert i Øst-Europa, fra Polen til Romania. Russiske myndigheter har likevel antatt at systemet delvis er rettet mot dem og kritisert det i harde ordelag.

Større forståelseDe nye forsvarsplanene forutsetter støtte fra Kongressen, men etter at Nord-Korea testet sitt første interkontinentale missil, er det i dag langt større forståelse for rakettforsvaret enn det var for Star Wars. Det ble i sin tid latterliggjort på grunn av den høye prisen og sterk tvil om det i det i det hele tatt kunne fungere.
Et spørsmål Pentagon må svare på, er om det er mulig å utvikle nye teknologier raskt nok til å håndtere ny teknologisk utvikling i fiendtlige land.

F-35-fly og dronerBlant tiltakene som drøftes, er om de nye F-35-flyene kan utstyres med våpen som kan skyte ned missiler, om det kan utplasseres droner med laservåpen langs kysten av Nord-Korea, og om våpensystemet Aegis utplassert på skip eller på Hawaii kan brukes til å skyte ned nordkoreanske missiler.
Det er også snakk om å etablere et nytt bakkebasert rakettforsvarssystem på østkysten av USA, i tillegg til de eksisterende i Alaska og Hawaii, eller mobile rakettforsvarssystemer slik at amerikanske styrker kan svare raskt på en krise.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...