Fredag 18. januar 2019
Trump-regjeringen vil utvide USAs rakettforsvar
Regjeringen til Donald Trump planlegger en utvidelse av USAs rakettforsvar for å håndtere nye våpensystemer i Nord-Korea, Russland, Kina og andre land.
Publisert: 18 Januar 00:34
Regjeringen til Donald Trump planlegger en utvidelse av USAs rakettforsvar for å håndtere nye våpensystemer i Nord-Korea, Russland, Kina og andre land.
President Donald Trump var selv til stede sammen med militære toppledere da det nye initiativet ble presentert i Pentagon torsdag.
– Vi vil stanse alle missil-oppskytinger fra fiendtlige makter, og også fra land som begår feil, sa presidenten.
Planen er en sofistikert opptrapping og utvidelse som minner om Ronald Reagans spektakulære og latterliggjorte Star Wars-program på 1980-tallet.
Amerikanske myndigheter hevder teknologien er nødvendig for å oppdage, spore og ødelegge fiendtlige raketter. USAs Missile Defense Agency (MDA) viser til trusselen fra hypersoniske missiler, som Kina og Russland jobber med å utvikle.

VerdensrommetSlike våpen beveger seg med mange ganger lydens hastighet i lav høyde og endrer retning svært raskt, noe som gjør missilene vanskelig å spore.
MDA vil derfor utvikle en rombasert avskjæringssystem som kan kontre slagkraften i slike våpen.
Planene innebærer den første utvidelsen på ni år av begrunnelsen for rakettforsvaret, som opprinnelig ble etablert med en mulig trussel fra Iran og Nord-Korea i tankene, og slett ikke Russland.
Mye av den nye innsatsen innebærer å gjenoppta arbeid med teknologier som Pentagon jobbet med under den kalde krigen, men som ble droppet da Sovjetunionen kollapset.

LaservåpenPentagon ønsker nå å plassere et system av sensorer i verdensrommet som kan spore missiler med en gang de er skutt opp. De vil også se på muligheten for å skyte ned slike missiler med våpen som er utplassert i verdensrommet, ifølge Washington Post.
Forsvarsdepartementet vil også vurdere utvikling av høyenergi-lasere som kan gi USA en mulighet til å ødelegge missiler rett etter at de er skutt opp.
I årevis hevdet USA at rakettforsvaret utelukkende var rettet mot missiler fra land som Iran og Nord-Korea. Det ble alltid benektet at det var rettet mot Russland, til tross for at deler av systemet ble basert i Øst-Europa, fra Polen til Romania. Russiske myndigheter har likevel antatt at systemet delvis er rettet mot dem og kritisert det i harde ordelag.

Større forståelseDe nye forsvarsplanene forutsetter støtte fra Kongressen, men etter at Nord-Korea testet sitt første interkontinentale missil, er det i dag langt større forståelse for rakettforsvaret enn det var for Star Wars. Det ble i sin tid latterliggjort på grunn av den høye prisen og sterk tvil om det i det i det hele tatt kunne fungere.
Et spørsmål Pentagon må svare på, er om det er mulig å utvikle nye teknologier raskt nok til å håndtere ny teknologisk utvikling i fiendtlige land.

F-35-fly og dronerBlant tiltakene som drøftes, er om de nye F-35-flyene kan utstyres med våpen som kan skyte ned missiler, om det kan utplasseres droner med laservåpen langs kysten av Nord-Korea, og om våpensystemet Aegis utplassert på skip eller på Hawaii kan brukes til å skyte ned nordkoreanske missiler.
Det er også snakk om å etablere et nytt bakkebasert rakettforsvarssystem på østkysten av USA, i tillegg til de eksisterende i Alaska og Hawaii, eller mobile rakettforsvarssystemer slik at amerikanske styrker kan svare raskt på en krise.
(©NTB)
Lørdag 23. februar 2019
• Trond Giske gir opp kampen om toppverv i Trøndelag Ap. Det gjør han etter et døgns intens medie­storm – men det har vært mange slike døgn for Giske det siste året. Arbeiderpartiet konkluderte nylig med at han har brutt partiets...
Lørdag 23. februar 2019
Hva går tapt hvis kulturredaktøren forsvinner ut av redaksjonslokalene? – Tendenser i kulturen vil ikke fanges opp like lett, tror tidligere kulturredaktør Cathrine Sandnes.
Lørdag 23. februar 2019
RYKKER UT: I Frankrike, Storbritannia og USA stemples profiler fra den radikale venstresida som antisemittiske. Jødiske aktivister slår tilbake mot anklagene, som de mener brukes politisk.
Lørdag 23. februar 2019
UTE: Vibeke-Emilie Abrahamsen i Bamble Frp er ekskludert frå partiet og får ikkje stille til val i heimkommunen. Men ho har ein plan.
Fredag 22. februar 2019
Konkurransetilsynet mener det ikke kan dokumenteres at faste priser på nye bøker sikrer et mangfold i utgivelsene. Men Norge er langt fra alene om å velge fastpris som politisk virke­middel.
Fredag 22. februar 2019
BLIR FEIL: Byrådsleder Raymond Johansen kritiserer politireformen for at Oslo mangler politifolk i bydelene. Han mener det blir feil å legge skylda for økende kriminalitet på flyktninger.
Fredag 22. februar 2019
• For tre år siden skrev Klassekampen at mediekonsernet Amedia hadde analysert 11.300 nettartikler og funnet ut at kultursaker blir minst lest. Bare én prosent av de digitale abonnentene leste nettavisenes filmanmeldelser. Vil det føre til...
Fredag 22. februar 2019
FARLIG KURS: Venezuela-eksperter mener opposisjonens nye lovverk vil gi eneveldig makt til en liten klikk med tette bånd til USA, gjøre nasjonal for­soning umulig, og øke faren for borgerkrig.
Torsdag 21. februar 2019
Sarah Sørheim kan bli Aftenpostens siste kulturredaktør. Sjefredaktør Espen Egil Hansen har ikke bestemt seg for om hun skal erstattes når hun nå går av.
Torsdag 21. februar 2019
• Månestråle barnehage på Frogner i Oslo har lenge profilert seg som en mønsterbarnehage. Ved å ta inn ekstra kostpenger har barnehagen kunnet servere blant annet frokostbuffet og chiagrøt, og slik framstilt seg som et attraktivt alternativ...