Fredag 18. januar 2019
Elleve drept i bombeangrep i Colombias hovedstad
Minst elleve personer ble drept og 65 såret i et bilbombeangrep mot det tungt bevoktede politiakademiet i Bogota. Angrepet er det verste i Colombias hovedstad på 16 år.
Publisert: 18 Januar 05:55
Minst elleve personer ble drept og 65 såret i et bilbombeangrep mot det tungt bevoktede politiakademiet i Bogota. Angrepet er det verste i Colombias hovedstad på 16 år.
Bombeaksjonen torsdag fremkalte minner om de hyppige angrepene som i sin tid rystet Bogota gjennom flere tiår med gerilja- og narkokrig.
Bilbomben rammet General Santander nasjonale politihøyskole sør i hovedstaden i morgentimene. Bilder fra det kaotiske åstedet viser politifolk som bærer sårede kolleger på bårer. Langs en vei ligger kroppsdeler og bygningsrester spredt.
– Dette er ikke bare et angrep mot de unge, sikkerhetsstyrkene eller politiet. Det er et angrep mot samfunnet, sier president Ivan Duque, som skyndte seg tilbake til hovedstaden fra en reise vest i landet.
Colombia har hevet grensesikkerheten og veikontrollen som følge av angrepet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Tungt bevoktetPåtalemyndigheten har identifisert den antatte gjerningsmannen, som trolig døde da bilbomben ble utløst. Ingen gruppe har tatt på seg ansvar for angrepet. Bomben besto av 80 kilo sprengstoff lastet i en Nissan pickup.
– Denne vanvittige terrorhandlingen vil ikke forbli ustraffet, sier Duque.
Elleve personer ble drept, blant dem en statsborger fra Panama og en fra Ecuador, ifølge politiet. Det er uklart om dødstallet omfatter den antatte gjerningsmannen. 65 ble såret, og helsemyndighetene i Bogota ber innbyggere om å gi blod for å hjelpe de overlevende.
Myndighetene har ikke kunnet forklare hvordan bilen med sprengstoff klarte å passere politihøyskolens inngangsport. Inngangen er permanent beskyttet med bombehunder, tungt bevæpnede vakter og overvåkingskameraer.

SelvmordsangrepLokale medier har imidlertid sitert fra lekkede telefonopptak av politifolk på åstedet som forteller at bilføreren kjørte i full fart gjennom sperringene, som om han gjennomførte et selvmordsangrep. En slik fremgangsmåte mangler sidestykke i Colombias mangeårige historie med politisk vold, ifølge nyhetsbyrået AP.
I årevis levde Bogotas innbyggere med vedvarende frykt for å bli rammet av et bombeangrep fra Pablo Escobars narkokartell eller geriljakrigere. Men etter hvert som konflikten ble trappet ned, har sikkerhetssituasjonen bedret seg.

Norsk fredsmeglingMyndighetene har ennå ikke sagt offentlig at de mistenker noen gruppe for å stå bak, men i Colombia rettes mistanken tilsynelatende mot ELN-geriljaen.
Duques forgjenger Juan Manuel Santos inngikk en fredsavtale med den langt større geriljagruppen FARC i 2016. Samme år mottok Santos Nobels fredspris. Norge og Cuba bidro som tilrettelegger for fredsforhandlingene mellom FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia.
FARC, som nå er et politisk parti, fordømmer torsdagens angrep og ber om at regjeringen ikke reagerer med «krigslignende hysteri».
– Dette er en provokasjon mot den politiske løsningen på konflikten. Det er et forsøk på å stenge muligheten for en avtale med ELN, sier FARC-talsmann Alape Lascarro.
Opprørere fra den lille, venstreradikale ELN-geriljaen har utført flere bortføringer og angrep mot politiet etter at FARC ble avvæpnet og Duque la forhandlingene med ELN på is.
Ivan Duque ønsker å endre avtalen med FARC og satse på en hard linje overfor ELN. Den tidligere FARC-toppen Ivan Marquez hevdet nylig at regjeringen bryter fredsavtalen fra 2016.
Væpnede konflikter i Colombia har siden 1958 krevd 260.000 menneskeliv og drevet 7 millioner på flukt, ifølge colombianske myndigheter.
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...