Fredag 18. januar 2019
Kiwi-angrep kan være første knivstikking utført av islamistisk ekstremist i Norge
Den russiske mannen som er siktet etter knivstikking i en Kiwi-butikk i Oslo, sa i avhør at han ville drepe flest mulig og har en tilknytning til islam.
Publisert: 18 Januar 20:27
Den russiske mannen som er siktet etter knivstikking i en Kiwi-butikk i Oslo, sa i avhør at han ville drepe flest mulig og har en tilknytning til islam.
Mannen er 20 år gammel, kommer fra den russiske republikken Basjkortostan og er russisk statsborger, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB. Han kom til Norge via Sverige torsdag.
– Han har forklart at han har en tilknytning til islam, og så har han forklart at han ønsket å drepe flere mennesker og at dette var en terrorhandling, sier hun.
Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131, som omfatter terrorhandlinger. PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet.

Fengslingsmøte lørdagMannen har fått oppnevnt advokat Ola Lunde som forsvarer. Han kommer til å treffe klienten først i forbindelse med fengslingsmøtet, som holdes lørdag, skriver Aftenposten.
Rettsmøtet starter klokken 12.15, opplyser PST til NTB.
Ifølge PST-sjefen er det per nå ikke avdekket at mannen har tilknytning til noen kjente terrororganisasjoner.
– Men det vil etterforskningen søke å avklare, sier hun.
En norsk kvinne i 20-årene er kritisk skadd etter å ha blitt knivstukket i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo. Politiet fikk melding om hendelsen torsdag klokken 12.53. Først ble saken etterforsket av Oslo politidistrikt.

Kan være første angrep av denne typen– Fredag morgen besluttet Riksadvokaten at etterforskningen av knivangrepet overføres til PST. Bakgrunnen er opplysninger siktede kom med i avhør torsdag kveld, opplyser Bjørnland.
Til Nettavisen sier Bjørnland at dette kan være det første knivangrepet med tilfeldig offer her i landet som potensielt kan knyttes til ekstrem islamisme.
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommenterte fredag knivangrepet på den unge kvinnen.
– Jeg tenker på henne og hennes familie i en meget vanskelig stund, sier han.

Trolig tilfeldig offerEtter knivstikkingen opplyste operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NTB at kvinnen sto i kassen for å betale da hun ble stukket i ryggen.
– Alt tyder på at hun var et tilfeldig offer, sa operasjonslederen.
Kvinnen ble brakt til Ullevål sykehus med kritiske skader, men tilstanden ble betegnet som stabil.
Mannen løp fra butikken og ble pågrepet av politiet i nærheten av åstedet etter kort tid.
Den russiske ambassaden i Oslo omtalte fredag saken på sin Facebook-side.
– Ambassaden er i kontakt med politimyndigheter, heter det.
Ifølge NRK, som siterer det russiske nyhetsbyrået Tass, arbeider russiske myndigheter med å finne ut mer om mannen og bakgrunnen hans.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.