Onsdag 16. januar 2019
Færre får arbeidsavklaringspenger – nedgangen større enn ventet
I alt 3,6 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år får nå arbeidsavklaringspenger (AAP). Antallet er 0,6 prosentpoeng lavere enn for ett år siden.
Publisert: 16 Januar 09:21
I alt 3,6 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år får nå arbeidsavklaringspenger (AAP). Antallet er 0,6 prosentpoeng lavere enn for ett år siden.
Det viser tall fra Nav per desember 2018. I absolutte tall var nedgangen i tallet på mottakere på 16.700 – fra 140.700 i desember 2017 til 124.000 personer i desember 2018.
Fra 1. januar 2018 ble maksimal stønadsperiode for AAP redusert fra fire til tre år, og vilkårene for forlengelse ble samtidig skjerpet. I tillegg må man ha vært medlem i folketrygden i tre år å ha rett til å motta AAP.
– Antall mottakere av arbeidsavklaringspenger har det siste året gått spesielt mye ned som følge av regelverksendringene for arbeidsavklaringspenger som ble innført 1. januar 2018. Reduksjonen i antall mottakere er i tråd med hensikten til regelverksendringene, men nedgangen er noe større enn forventet, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.
Målet med endringene var å få flere mottakere av AAP tilbake i jobb raskere.
Forklaringen på fallet var at det færre nye mottakere av AAP i 2018 sammenlignet med året før. Samtidig gikk flere ut av ordningen, og det er den viktigste grunnen til nedgangen. Vel en av tre (36,8 prosent) som ikke lenger får AAP, fikk uføretrygd et halvt år etter.
I løpet av 2018 har det blitt færre mottakere av AAP i alle fylker. Aust-Agder er fylket med størst andel av befolkningen i alderen 18 til 66 år med AAP (5,4 prosent), mens Akershus har lavest andel med 3 prosent.
Nedgangen er størst i Østfold med hele 21,7 prosent. Deretter følger Finnmark med 20,8 prosent nedgang.
(©NTB)
Onsdag 8. april 2020
At besøkstallet ved Nordnorsk kunstmuseum falt i fjor, henger sammen med at tallene hadde økt kraftig i foregående år, hevder den sparkede direktøren Jérémie McGowan.
Onsdag 8. april 2020
KAMP: Hele verden vil ha tak i det ­samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.
Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Onsdag 8. april 2020
• Koronakrisa har gitt oss digitalisering på speed. Der vi før møttes fysisk, har vi de siste ukene lært oss å manøvrere sosial kontakt ved hjelp av Zoom, Teams, Skype og Facetime. Lærere samles i grupper på Facebook for å dele digitale...
Tirsdag 7. april 2020
• Tenketanken Civita fortsetter sin utrettelige kamp for eierskapet til den norske modellen og begreper som tillit og faglig argumentasjon. I Civitas virkelighetsoppfatning er det i skjæringspunktet mellom Arbeiderpartiets høyreside og Høyre...
Tirsdag 7. april 2020
På grunn av korona­krisa har Forsvaret stengt museene sine. Det har også ført til at flere medarbeidere er blitt sagt opp på dagen.
Tirsdag 7. april 2020
NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
AlbumJohann Sebastian Bach «Johannes-Passion, BWV 245»Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe (dir.)Phi/Outhere MusicDet er nå 50...
Mandag 6. april 2020
KommentarRobert Altmans bransje- og tidsåndssatire «The Player» (1992) utspiller seg i og rundt et filmstudio der hovedpersonen Griffin Mill (Tim Robbins) er ansvarlig for å sile...