Onsdag 16. januar 2019
HODEPINE: Lederen for Socialdemokraterna, Stefan Löfven, på Samak-konferansen på Voksenåsen i januar 2017. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Sosialdemokrater er sterkt splittet i synet på Löfvens plan om å gå kraftig til høyre for å beholde makt:
– Dette ser nokså ille ut
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.

SVERIGE

– Dette ser nokså ille ut.

Journalist og forfatter Olle Svenning er klar i sin dom over regjeringsplattformen som Socialdemokraterna og Miljöpartiet har blitt enige om, sammen med de borgerlige partiene Liberalerna og Centerpartiet.

Svenning jobbet som rådgiver under «Sveriges Gerhardsen», statsminister Tage Erlander, på slutten av 1960-tallet. Han har fulgt utviklingen i Sveriges sosialdemokratiske parti tett de siste 50 årene, og han vært kritisk til flere av stegene som «Sossarna» har tatt til høyre. Men denne gangen er det verre enn noensinne, mener Svenning.

– Sosialdemokratene tilpasser seg en markedsliberal høyrepolitikk. Det er en selvutslettende strategi. Det er ubehagelig å se at Sossarna reduseres til å bli et makt­parti. Det forteller at partiet ikke lenger har folkelig forankring, sier han til Klassekampen.

Fakta

Ny regjering i Sverige:

• Fredag skal Riksdagen i Sverige på nytt stemme over hvem som skal bli statsminister. Dette er tredje avstemning. Maks antall før nyvalg utlyses, er fire avstemninger.

• De borgerlige sentrumspartiene Centerpartiet og Liberalerna har blitt enige med Socialdemokraterna og Miljöpartiet om en regjeringsplattform. Centern og Liberalerna skal ikke være en del av regjeringen, men vil samarbeide om statsbudsjettene.

• Vänsterpartiet må også stemme avholdende hvis Socialdemokraternas leder Stefan Löfven skal bli valgt.

«Danske tilstander»

Like etter valget i fjor høst rykket Svenning ut og oppfordret statsminister Stefan Löfven til å gå i opposisjon.

– Det står jeg fast ved, sier han i dag og understreker at om lag 60 prosent av velgerne stemte på høyresida 9. september – enten på et av de fire borgerlige partiene i Alliansen, eller på det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD).

Svenning kaller regjeringsplattformen «en ulykkelig overensstemmelse». I skissen til regjeringsplattform har Löfven gått med på en sterk høyredreining: Loven om stillingsvernet svekkes, og det blir lettere å nedbemanne; forslaget om forbud mot velferdsprofitt skrinlegges; toppskatten fjernes; skattefradraget for husholdningstjenester utvides, og arbeidsformidlingen konkurranseutsettes for å slippe til private aktører.

– I forlengningen av dette finnes det et problem, som handler om forholdet mellom «Sossarna» og fagbevegelsen. Jeg tror samarbeidet risikerer å sprekke, på sikt. Det kan bli som i Danmark, sier Svenning, med henvisning til at dansk LO frigjorde seg helt fra danske sosialdemokrater i valgkampen i 2015.

Flere store fagforbund åpnet seinere for samarbeid med det mørkeblå Dansk Folkeparti.

– Jeg tror SD kommer til å vokse som en konsekvens av dette, sier Svenning om den høyreorienterte sentrums­regjeringsplanen til Stefan Löfven.

– Veldig, veldig høyrevridd

I den värmlandske kommunen Munkfors vet Socialdemokraternas kommunalråd Mathias Lindqvist godt hva Svenning snakker om. Sommeren for ett og et halvt år siden gikk Lindqvist ut i svenske medier med en klar bønn til Löfven.

– Vi behøver å fange tilbake fagforeningene. Det er et problem når man ser at mange fra fagbevegelsen dessverre velger Sverigedemokraterna, sa partiveteranen til SVT 5. juli 2017.

I dag innrømmer han at regjeringsavtalen er vanskelig å svelge:

– Det er en veldig, veldig høyrevridd avtale. Den smaker ikke godt. Særlig ikke svekkelsen av arbeidsloven, at man lettere skal kunne ansette og sparke folk, sier Linqvist på telefon fra Munkfors – som er kommunen der Social­demokraterna gjør det best i landet.

– Bedre å styre skuta sjøl

I høst fikk partiet 52,2 prosent oppslutning, en nedgang på 5,9 prosentpoeng fra 2014. SD økte med 4,1 prosentpoeng.

Selv om SD ligger under landssnittet i industribyen Munkfors, bekrefter Lindqvist at han er bekymret for at flere sosialdemokratiske velgere vil forsvinne over til SD.

– Det er alltid en uro man har. Samtidig føles det bedre å styre skuta enn å sitte på lasteprammen.

– Så jeg er forsiktig optimist, konkluderer Lindqvist.

Venter på Vänstern

Som Klassekampen skrev i går, står det også svart på hvitt i regjeringsplattformen at Vänsterpartiet «ikke kommer til å ha innflytelse over den politiske retningen i Sverige under mandatperioden».

I og med at Vänsterpartiet har samarbeidet tett med «Sossarna» i lag tid, og i de siste fire årene har vært med på forhandlinger om budsjett og avgjørende politiske beslutninger, ble partiets politikere opprørte over formuleringen.

Vänsterns partileder Jonas Sjöstedt krevde at formuleringen skal strykes – og at Löfven må snakke med dem om han vil at sentrumsregjeringen skal slippes fram. Da Klassekampen gikk i trykken, hadde Sjöstedt vært i møte med Löfven, uten å røpe hva Vänstern hadde landet på.

– Jeg ser at alle tar det for gitt at Vänstern vil si ja, men jeg er neimen ikke helt sikker. Men om jeg skal gjette, tror jeg Vänstern og Sossarna vil lykkes i å finne et slags kompromiss, sier Svenning.

Kristersson eller nyvalg

Tidligere riksdagspolitiker (2002–2015) for Socialdemokraterna, Veronica Palm, kaller Vänster-klausulen i plattformen «korkad». Men hun mener «Sossarna» ikke har noe annet valg enn å kjøre på med sentrumsregjering.

– Det er en kjempehøy pris å betale for Sossarna, og det kan være fristende å si man bør gå i opposisjon. Men det vil være dårlig for landet.

– Om sosialdemokratene ikke gjør dette, får vi rendyrket høyrepolitikk istedenfor, sier Palm, som mener risikoen er stor for at Sverige vil få en høyrekonservativ regjering bestående av Moderaterna og Kristdemokraterna, ledet av Ulf Kristersson, om Vänsterpartiet sier nei til Löfvens prosjekt.

Statsministeravstemningen om Löfven på fredag er nemlig den tredje av maksimalt fire avstemninger før et eventuelt nyvalg lyses ut. Palm tror Centerpartiet og Liberalerna vil kunne slippe fram en Kristersson i fjerde og siste avstemning, om Vänstern nå sier nei til Löfven-regjeringen. Men den risikoen tror ikke Olle Svenning på.

– Det er skremselstaktikk. Det ville være politisk selvmord for Centern og Liberalerna å skifte så raskt. Om det ikke blir Löfven-regjering nå, tror jeg det er nyvalg som gjelder. Og jeg ville foretrukket nyvalg.

yngvildt@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Mandag 15. april 2019
BLOTTLAGT: USAs menneskerettighetsbrudd i Irak og Afghanistan, behandlingen av Guantánamo-fanger og sabotasjen mot Bernie Sanders er bare noen av Wikileaks’ avsløringer siden 2007.
Lørdag 13. april 2019
STRID: Eva Joly mener mediene må stå opp for Julian Assange. Aftenposten synes det er «for tidlig» å si om saken mot Wikileaks-sjefen truer presse- og ytringsfrihet.
Fredag 12. april 2019
UTLEVERING: Tidligere rådgiver for Julian Assange og jussprofessor Eirik Bjørge frykter at Wikileaks-sjefen står overfor et langvarig fengselsopphold i USA.
Torsdag 11. april 2019
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.
Onsdag 10. april 2019
DOM: Uansett hva de mener om EU, har det store flertallet av britene liten eller ingen tiltro til egne politikeres håndtering av utmeldingen, viser ny rapport.
Tirsdag 9. april 2019
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.
Mandag 8. april 2019
VRIEN VEI: General Khalifa Haftars «seiersmarsj» mot Tripoli ble vanskeligere enn han trodde. – Dette blir ­blodig, sier Libya-ekspert.
Lørdag 6. april 2019
ANGREP: General Khalifa Haftar har gitt ordre om å angripe Libyas hovedstad. Han varsler en «seiersmarsj».