Mandag 14. januar 2019
OVERSVØMT: Uvær i Libanon rammer flyktninger ekstra hardt, her fra en flyktningleir i Bekaadalen. FOTO: BILAL HUSSEIN, AP/NTB SCANPIX
Syriske flyktninger i Libanon trues av ny storm:
Leirer i hardt vær
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.

Libanon

Syriske flyktninger i de allerede overbefolkede og dårlige utrustede flyktningleirene i Bekaadalen i Libanon har mer regn og uvær i vente de kommende dagene.

Det er meldt mye nedbør og vind med en styrke på rundt 24 kilometer i timen.

Forrige uke slo stormen Norma inn over Libanon. Ifølge FN ble minst 11.000 flyktninger direkte påvirket av stormen. I noen av leirene ble mesteparten av teltene oversvømt.

De syriske flyktningene bor i telt og skur i uregulerte områder, som ofte mangler nødvendig infrastruktur som vannavløp og kloakkanlegg.

Der må de likevel betale mellom 450 til 1800 kroner, skriver FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Det er mer enn de fleste har råd til.

På grunn av strenge regler for arbeidstillatelser er det mange som ikke tjener mer enn 20 kroner dagen, melder UNHCR.

Fakta

Syria:

• Mars 2011: Fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad starter i kjølvannet av Den arabiske våren. Opprøret blir fort militarisert.

• Regionale og internasjonale krefter støtter hver sin side av de stridende partene. Opprørsgrupper har også kriget mot hverandre.

• 5,6 millioner syrere har forlatt landet, ifølge UNHCR. Rundt 6,3 millioner er interne flyktninger, og minst 400.000 mennesker er drept i krigen.

Får ikke utbedre

Oversvømmelsene, som fulgte av stormen, tok forrige uke livet av en jente på åtte år, da hun falt i elva og druknet. Bilder av barn, som skal ha frosset i hjel da snøen la seg over noen av flyktningleirene, har også sirkulert på sosiale medier. Det er meldt mer vind og regn i dagene som kommer.

Myndighetene i Libanon ønsker ikke at flyktningleirene skal bli permanente boliger og tillater ikke utbedringer av teltene. På grunn av den manglende infrastrukturen ble teltene forrige uke i mange av leirene oversvømt av regnvann og kloakk.

– Det gikk så fort. Plutselig var teltene våre oversvømt. Jeg rakk så vidt å ta med barn ut og fikk bare med meg noen få klær, sa flyktningen Wessal al-Mustafa til Al Jazeera.

Libanon rammes hvert år av uvær, men stormen forrige uke er den verste på mange år.

– Hvert år går uvær hardt ut over flyktninger, siden flyktningleirene er så dårlig utrustet, uttaler Rouba Mhaissen, direktør for Sawa for Development and Aid, til CNN.

Sawa er en frivillig organisasjonen som jobber med å bedre infrastruktur og hygienen på flyktningleirer.

Verre forhold

FN advarer om at tilstandene i flyktningleirene i Libanon er blitt verre det siste året. I takt med at krigen i Syria ebber ut, har bistanden nemlig gått nedover. Allerede i mai i fjor meldte FN at de bare hadde mottatt 18–22 prosent av hjelpen de var blitt lovet. I Libanon er bare 12 prosent av flyktninghjelpen finansiert av FN.

Reduksjonen av bistanden skyldes blant annet økte forventninger til at flyktningene vil vende hjem.

– Realiteten er at de fleste ikke tør vende tilbake enda, og mindre bistand har ført til at forholdene i flyktningleirene er blitt mye verre, sier Mhaissen.

Tør ikke reise hjem

Syrias president Bashar al-Assad har, siden Russland gikk inn i borgerkrigen på hans side i 2015, gjenvunnet kontroll over mesteparten av landet. Ifølge UNCHR har 5,6 millioner syriske flyktninger søkt tilflukt i nabolandene Tyrkia, Libanon, Jordan, Irak og Egypt. Tallet inkluderer rundt én million syriske barn, som er født i landflyktighet.

FN anslo i desember i fjor at rundt 37.000 flyktninger reiste hjem til Syria. De fleste av disse vendte tilbake til Damaskus, Deraa og Homs. I år anslår FN at 250.000 kan ved hjem.

– Tallet kan bli lavere eller høyere, avhengig av om ting tilrettelegges for at folk skal vende hjem, sier Amin Awad, direktør for UNHCR i Midtøsten til Al Jazeera.

Menn i ung alder frykter å bli vervet inn til hæren, så snart de er hjemme, og det er «uklart om desertører får amnesti». Dessuten mangler mange dokumentasjon på hvor de bodde og hva de eide i landet før de måtte flykte, sier Awad.

amal-wahab@klassekampen.no

Lørdag 23. februar 2019
RYKKER UT: I Frankrike, Storbritannia og USA stemples profiler fra den radikale venstresida som antisemittiske. Jødiske aktivister slår tilbake mot anklagene, som de mener brukes politisk.
Fredag 22. februar 2019
FARLIG KURS: Venezuela-eksperter mener opposisjonens nye lovverk vil gi eneveldig makt til en liten klikk med tette bånd til USA, gjøre nasjonal for­soning umulig, og øke faren for borgerkrig.
Torsdag 21. februar 2019
FUSJON: Det hvite hus samarbeider med produsenter som selger atomteknologi til Saudi-Arabia. – Det kan være et lovbrudd, hevder kontrollkomite.
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.