Mandag 14. januar 2019
OVERSVØMT: Uvær i Libanon rammer flyktninger ekstra hardt, her fra en flyktningleir i Bekaadalen. FOTO: BILAL HUSSEIN, AP/NTB SCANPIX
Syriske flyktninger i Libanon trues av ny storm:
Leirer i hardt vær
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.

Libanon

Syriske flyktninger i de allerede overbefolkede og dårlige utrustede flyktningleirene i Bekaadalen i Libanon har mer regn og uvær i vente de kommende dagene.

Det er meldt mye nedbør og vind med en styrke på rundt 24 kilometer i timen.

Forrige uke slo stormen Norma inn over Libanon. Ifølge FN ble minst 11.000 flyktninger direkte påvirket av stormen. I noen av leirene ble mesteparten av teltene oversvømt.

De syriske flyktningene bor i telt og skur i uregulerte områder, som ofte mangler nødvendig infrastruktur som vannavløp og kloakkanlegg.

Der må de likevel betale mellom 450 til 1800 kroner, skriver FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Det er mer enn de fleste har råd til.

På grunn av strenge regler for arbeidstillatelser er det mange som ikke tjener mer enn 20 kroner dagen, melder UNHCR.

Fakta

Syria:

• Mars 2011: Fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad starter i kjølvannet av Den arabiske våren. Opprøret blir fort militarisert.

• Regionale og internasjonale krefter støtter hver sin side av de stridende partene. Opprørsgrupper har også kriget mot hverandre.

• 5,6 millioner syrere har forlatt landet, ifølge UNHCR. Rundt 6,3 millioner er interne flyktninger, og minst 400.000 mennesker er drept i krigen.

Får ikke utbedre

Oversvømmelsene, som fulgte av stormen, tok forrige uke livet av en jente på åtte år, da hun falt i elva og druknet. Bilder av barn, som skal ha frosset i hjel da snøen la seg over noen av flyktningleirene, har også sirkulert på sosiale medier. Det er meldt mer vind og regn i dagene som kommer.

Myndighetene i Libanon ønsker ikke at flyktningleirene skal bli permanente boliger og tillater ikke utbedringer av teltene. På grunn av den manglende infrastrukturen ble teltene forrige uke i mange av leirene oversvømt av regnvann og kloakk.

– Det gikk så fort. Plutselig var teltene våre oversvømt. Jeg rakk så vidt å ta med barn ut og fikk bare med meg noen få klær, sa flyktningen Wessal al-Mustafa til Al Jazeera.

Libanon rammes hvert år av uvær, men stormen forrige uke er den verste på mange år.

– Hvert år går uvær hardt ut over flyktninger, siden flyktningleirene er så dårlig utrustet, uttaler Rouba Mhaissen, direktør for Sawa for Development and Aid, til CNN.

Sawa er en frivillig organisasjonen som jobber med å bedre infrastruktur og hygienen på flyktningleirer.

Verre forhold

FN advarer om at tilstandene i flyktningleirene i Libanon er blitt verre det siste året. I takt med at krigen i Syria ebber ut, har bistanden nemlig gått nedover. Allerede i mai i fjor meldte FN at de bare hadde mottatt 18–22 prosent av hjelpen de var blitt lovet. I Libanon er bare 12 prosent av flyktninghjelpen finansiert av FN.

Reduksjonen av bistanden skyldes blant annet økte forventninger til at flyktningene vil vende hjem.

– Realiteten er at de fleste ikke tør vende tilbake enda, og mindre bistand har ført til at forholdene i flyktningleirene er blitt mye verre, sier Mhaissen.

Tør ikke reise hjem

Syrias president Bashar al-Assad har, siden Russland gikk inn i borgerkrigen på hans side i 2015, gjenvunnet kontroll over mesteparten av landet. Ifølge UNCHR har 5,6 millioner syriske flyktninger søkt tilflukt i nabolandene Tyrkia, Libanon, Jordan, Irak og Egypt. Tallet inkluderer rundt én million syriske barn, som er født i landflyktighet.

FN anslo i desember i fjor at rundt 37.000 flyktninger reiste hjem til Syria. De fleste av disse vendte tilbake til Damaskus, Deraa og Homs. I år anslår FN at 250.000 kan ved hjem.

– Tallet kan bli lavere eller høyere, avhengig av om ting tilrettelegges for at folk skal vende hjem, sier Amin Awad, direktør for UNHCR i Midtøsten til Al Jazeera.

Menn i ung alder frykter å bli vervet inn til hæren, så snart de er hjemme, og det er «uklart om desertører får amnesti». Dessuten mangler mange dokumentasjon på hvor de bodde og hva de eide i landet før de måtte flykte, sier Awad.

amal-wahab@klassekampen.no

Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Mandag 15. april 2019
BLOTTLAGT: USAs menneskerettighetsbrudd i Irak og Afghanistan, behandlingen av Guantánamo-fanger og sabotasjen mot Bernie Sanders er bare noen av Wikileaks’ avsløringer siden 2007.
Lørdag 13. april 2019
STRID: Eva Joly mener mediene må stå opp for Julian Assange. Aftenposten synes det er «for tidlig» å si om saken mot Wikileaks-sjefen truer presse- og ytringsfrihet.
Fredag 12. april 2019
UTLEVERING: Tidligere rådgiver for Julian Assange og jussprofessor Eirik Bjørge frykter at Wikileaks-sjefen står overfor et langvarig fengselsopphold i USA.
Torsdag 11. april 2019
SEIERHERRE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu endte opp som valgvinner og samler en ny og historisk høyrevridd regjering.
Onsdag 10. april 2019
DOM: Uansett hva de mener om EU, har det store flertallet av britene liten eller ingen tiltro til egne politikeres håndtering av utmeldingen, viser ny rapport.
Tirsdag 9. april 2019
OVERGREP: Flere militser deltar i angrepet på Tripoli. Den største militsen har gjennom­ført flere utenomrettslige henrettelser, og en tidligere leder er ettersøkt internasjonalt.
Mandag 8. april 2019
VRIEN VEI: General Khalifa Haftars «seiersmarsj» mot Tripoli ble vanskeligere enn han trodde. – Dette blir ­blodig, sier Libya-ekspert.
Lørdag 6. april 2019
ANGREP: General Khalifa Haftar har gitt ordre om å angripe Libyas hovedstad. Han varsler en «seiersmarsj».