Lørdag 12. januar 2019
Louisa Jespersen bisatt
Statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykte sin medfølelse med foreldrene til Louisa Vesterager Jespersen da hun ble bisatt lørdag.
Publisert: 12 Januar 19:28
Statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykte sin medfølelse med foreldrene til Louisa Vesterager Jespersen da hun ble bisatt lørdag.
– Tapet av deres datter har rammet oss alle, sa han henvendt til foreldrene i Fonnesbæk kirke i Ikast på Jylland under bisettelsen.
– På Danmarks og regjeringens vegne vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse og love at Louisa aldri blir glemt, sa han videre og understreket at selv om sorgen ikke er til å bære, må vi ikke bukke under.
– Vi må ikke la sinnet og bitterheten feste seg i våre sinn, for da vinner ondskapen enda en gang, sa sogneprest Torben Pedersen. Han oppfordret tilhørerne til å hjelpe og støtte hverandre, og forsøke etter beste evne å gå videre.
Nærmere 430 personer møtte opp for å ta et siste farvel med 24 år gamle Louisa Vesterager Jespersen.
24-åringen og norske Maren Ueland (28) studerte sammen og var på ferie i Marokko da de ble drept før jul i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene. De ble funnet drept mandag 17. desember.

Bisettes på JærenMaren Ueland skal bisettes fra Time kirke på Jæren mandag 21. januar. Både norske og marokkanske myndigheter vurderer å være til stede i bisettelsen på Jæren, ifølge Stavanger Aftenblad.
Der skal Vamp-vokalist Jan Ingvar Toft synge under bisettelsen. Islandske Ásgeir Trausti Einarsson skal synge under minnestunden etterpå.
De to skandinaviske kvinnene var begge studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

NyttårstalerStatsminister Erna Solberg og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen tok opp Marokko-drapene i sine nyttårstaler.
– Denne julehøytiden har venner og familie i Danmark og Norge sårt savnet to flotte, unge mennesker med livene foran seg. Vi sørger med dere, og tenker mye på dere, sa Solberg.
– Hva de må gjennomgå, har jeg slettes ikke ord for. Vi reagerer alle med forferdelse, avsky og sorg. Men vi må også reagere ved stå sammen om det vi tror på. Menneskers frihet og likeverd. Vi skal kjempe for våre verdier. På tvers av politisk ståsted. Og på tvers av landegrenser, sa Rasmussen.

Terror-etterforskningDobbeltdrapet blir av marokkansk politi etterforsket som et terrorangrep.
22 personer er så langt siktet etter drapene. Blant dem er fire personer utpekt som hovedmistenkte. De fire har sverget troskap til IS. En av de tingene som nå etterforskes, er om noen av dem har kjempet for IS i Irak og Syria.
Ifølge Marokkos ambassadør til Norge, Lamia Radi, ser det ut til at gjerningsmennene bak dobbeltdrapet ble radikalisert så raskt at myndighetene ikke rakk å plukke det opp.
Hun opplyste overfor NRK tidligere denne uken at marokkansk etterretning avverget 13 terrorangrep i fjor, blant annet fordi de klarte å lage profiler på radikaliserte, potensielle terrorister og dermed tok ut celler før eventuelle angrep skjedde.
– Dette terrorangrepet var helt annerledes. De rekrutterte mennesker som ikke var radikalisert noen dager tidligere. Radikaliseringen vi kjemper mot nå skjer for det meste på internett og i sosiale nettverk. Det er veldig farlig, sa ambassadøren.


(©NTB)
Fredag 22. mars 2019
TV?2s avsløring av VGs sitatfusk i saken om Giske-videoen ryster Medie-Norge. Kommentator Frøy Gudbrandsen frykter at avsløringen skal svekke tilliten til medienes metoo-dekning.
Fredag 22. mars 2019
• Metoo-opprøret startet med en stor mediesak, da den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein ble avslørt som en notorisk overgriper. Siden har kampanjen mot seksuell trakassering blitt drevet fram i et parløp mellom medier og aktivister.
Fredag 22. mars 2019
HARD LUT: 18 lørdager på rad har opprør herjet Paris og andre franske storbyer. I morgen vil Macrons regjering knuse de gule vestene med UV-blekk, droner og soldater.
Fredag 22. mars 2019
FATALT: Mannskapet som døde i ­Kebnekaise-ulykken fikk utdelt et ­mangelfullt og feilaktig kart før fly­turen. Luftforsvaret fant aldri ut hvordan det kunne skje.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Torsdag 21. mars 2019
• Festmiddag i Strasbourg, NRK-lisens og ny Apple-watch. Kommer disse utgiftene barna i Månestråle barnehage til gode, slik barnehageloven krever? Det er spørsmålet Oslo kommune stiller seg etter tilsynet med Oslo-barnehagen, som...
Torsdag 21. mars 2019
• Festmiddag i Strasbourg, NRK-lisens og ny Apple-watch. Kommer disse utgiftene barna i Månestråle barnehage til gode, slik barnehageloven krever? Det er spørsmålet Oslo kommune stiller seg etter tilsynet med Oslo-barnehagen, som...
Torsdag 21. mars 2019
FN og EU er ikke nevnt i den nye læreplanen for samfunnskunnskap. – Navlebeskuende, mener lærer Assad Nasir.
Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
Advokat Jon ­Wessel-Aas vil vurdere om han skal klage på politiets og stats­advokatens håndtering av anmeldelsen mot Pia Maria Roll.