Lørdag 12. januar 2019
Louisa Jespersen bisatt
Statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykte sin medfølelse med foreldrene til Louisa Vesterager Jespersen da hun ble bisatt lørdag.
Publisert: 12 Januar 19:28
Statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykte sin medfølelse med foreldrene til Louisa Vesterager Jespersen da hun ble bisatt lørdag.
– Tapet av deres datter har rammet oss alle, sa han henvendt til foreldrene i Fonnesbæk kirke i Ikast på Jylland under bisettelsen.
– På Danmarks og regjeringens vegne vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse og love at Louisa aldri blir glemt, sa han videre og understreket at selv om sorgen ikke er til å bære, må vi ikke bukke under.
– Vi må ikke la sinnet og bitterheten feste seg i våre sinn, for da vinner ondskapen enda en gang, sa sogneprest Torben Pedersen. Han oppfordret tilhørerne til å hjelpe og støtte hverandre, og forsøke etter beste evne å gå videre.
Nærmere 430 personer møtte opp for å ta et siste farvel med 24 år gamle Louisa Vesterager Jespersen.
24-åringen og norske Maren Ueland (28) studerte sammen og var på ferie i Marokko da de ble drept før jul i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene. De ble funnet drept mandag 17. desember.

Bisettes på JærenMaren Ueland skal bisettes fra Time kirke på Jæren mandag 21. januar. Både norske og marokkanske myndigheter vurderer å være til stede i bisettelsen på Jæren, ifølge Stavanger Aftenblad.
Der skal Vamp-vokalist Jan Ingvar Toft synge under bisettelsen. Islandske Ásgeir Trausti Einarsson skal synge under minnestunden etterpå.
De to skandinaviske kvinnene var begge studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

NyttårstalerStatsminister Erna Solberg og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen tok opp Marokko-drapene i sine nyttårstaler.
– Denne julehøytiden har venner og familie i Danmark og Norge sårt savnet to flotte, unge mennesker med livene foran seg. Vi sørger med dere, og tenker mye på dere, sa Solberg.
– Hva de må gjennomgå, har jeg slettes ikke ord for. Vi reagerer alle med forferdelse, avsky og sorg. Men vi må også reagere ved stå sammen om det vi tror på. Menneskers frihet og likeverd. Vi skal kjempe for våre verdier. På tvers av politisk ståsted. Og på tvers av landegrenser, sa Rasmussen.

Terror-etterforskningDobbeltdrapet blir av marokkansk politi etterforsket som et terrorangrep.
22 personer er så langt siktet etter drapene. Blant dem er fire personer utpekt som hovedmistenkte. De fire har sverget troskap til IS. En av de tingene som nå etterforskes, er om noen av dem har kjempet for IS i Irak og Syria.
Ifølge Marokkos ambassadør til Norge, Lamia Radi, ser det ut til at gjerningsmennene bak dobbeltdrapet ble radikalisert så raskt at myndighetene ikke rakk å plukke det opp.
Hun opplyste overfor NRK tidligere denne uken at marokkansk etterretning avverget 13 terrorangrep i fjor, blant annet fordi de klarte å lage profiler på radikaliserte, potensielle terrorister og dermed tok ut celler før eventuelle angrep skjedde.
– Dette terrorangrepet var helt annerledes. De rekrutterte mennesker som ikke var radikalisert noen dager tidligere. Radikaliseringen vi kjemper mot nå skjer for det meste på internett og i sosiale nettverk. Det er veldig farlig, sa ambassadøren.


(©NTB)
Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Mandag 24. juni 2019
Norsk Presseforbund frykter at dokumentarserier som «Helene sjekker inn» blir tilnærmet umulig å lage dersom Helsedepartementets forslag til ny veileder for filming på sykehus blir vedtatt.
Mandag 24. juni 2019
• NHO Service og Handel har for alvor kastet seg inn i kommunevalgkampen. Med kampanjen «Proffentlig», som kopler ordene privat og offentlig, ønsker foreningen «å hylle samarbeidet mellom private og offentlige løsninger». NHO Service og...
Mandag 24. juni 2019
KRITISK: Legen Gunnar Fæhn har tidligere uttrykt sterk motstand mot innvandring. Det var han som godkjente transporten av Atefa Rezaie. Familiens advokat vil klage til Rådet for legeetikk.
Lørdag 22. juni 2019
Det er ikke Nasjonalmuseets oppgave å bygge opp en privat kunstsamling, sier Aros-direktør Erling Høyersten. Han kaller avtalen med Fredriksen-søstrene «betenkelig».
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.
Lørdag 22. juni 2019
• Etter andre verdenskrig etablerte verdens nasjoner med FN-pakta et sett regler for å unngå nye, ødeleggende krigsutbrudd. Målet var å hindre at konflikter endte i militære konfrontasjoner og i stedet bygge opp et internasjonalt system for...
Lørdag 22. juni 2019
SVARTEPER: Avinor kjemper med nebb og klør for å unngå å sitte igjen med regningen for Forsvarets nye luftforsvarsbase på Evenes.
Lørdag 22. juni 2019
Samtykke: Jørn Jacobsens diskusjon av behovet for reform av voldtektsparagrafen er grundig, men overser sentrale problemstillinger.
Fredag 21. juni 2019
JUBLER: Nytt ­ambisiøst klimamål feires av de røde partiene i Danmark. Men stemningen i regjeringsforhandlingene er laber.