Lørdag 12. januar 2019
Saudiarabisk tenåring på flukt har ankommet Canada
Den saudiarabiske tenåringen Rahaf Mohammed al-Qunun har ankommet Canada etter å ha fått asyl. Hun ble ønsket velkommen av utenriksminister Chrystia Freeland.
Publisert: 12 Januar 19:03
Den saudiarabiske tenåringen Rahaf Mohammed al-Qunun har ankommet Canada etter å ha fått asyl. Hun ble ønsket velkommen av utenriksminister Chrystia Freeland.
18-åringen var iført en grå hettegenser med påskriften «Canada» og en caps med FNs høykommissær for flyktningers logo da hun smilende kom ut i ankomsthallen på flyplassen i Toronto lørdag formiddag lokal tid.
Hun ble møtt av Freeland, som fulgte henne gjennom ankomsthallen. Freeland sa at al-Qunun foretrekker å ikke svare på spørsmål.
– Dette er en svært modig ny canadier som har gått gjennom mye og som nå har fått dra til sitt nye hjem, sa Freeland ved al-Qununs side.
– Det var en glede for meg i dag morges å kunne ønske henne velkommen til sitt nye hjem. Hun er selvsagt svært trøtt etter en lang reise og foretrekker å dra videre og komme seg på plass her. Men det var Rahafs valg å komme ut hit og si hei til canadierne. Hun ønsket at canadierne fikk se at hun er her, at hun har det fint og at hun er svært lykkelig over å ha kommet til sitt nye hjem, sa utenriksministeren.
Freeland sa også at al-Qunun kommenterte det kalde været, hvorpå Freeland svarte at det blir varmere i Canada.

Innvilget asylStatsminister Justin Trudeau sa dagen i forveien at Canada har innvilget saudiaraberen asyl.
– Canada har vært utvetydig på at vi jobber for menneskerettigheter og kvinners rettigheter over hele verden. Da FN anmodet oss om å innvilge asyl for al-Qunun, godtok vi det, sa Trudeau.
Al-Qunun ble verdenskjent da hun ble stanset på en flyplass i Bangkok forrige lørdag. Der ba hun for sitt liv og hevder at familien har mishandlet henne både fysisk og psykisk. Hun hevder også å ha vendt seg bort fra islam, noe som er en svært alvorlig forbrytelse i Saudi-Arabia.
Thailandske myndigheter truet med å sende henne hjem, men gjennom å skrive om situasjonen sin på Twitter klarte al-Qunun å tvinge fram en helomvending.

FN takkerHun ble isteden overlevert til UNH, som onsdag ga henne status som flyktning.
FNs høykommissær for flyktninger (UNH), Filippo Grandi takker både myndighetene i Thailand og Canada for at saken har fått en lykkelig slutt.
– Al-Qunun har fanget verdens oppmerksomhet de siste dagene, og ga et innblikk i den utrygge situasjonen for millioner av flyktninger verden over, sa Grandi i en uttalelse fredag.
– Flyktningers sikkerhet kan ikke alltid garanteres, men i denne saken har flyktningloven og humaniteten rådet, sa han.

Flyktet fra familien18-åringen har sagt at hun flyktet fra sitt ultrakonservative hjemland Saudi-Arabia, og at hennes mannlige verge hadde anmeldt henne for å reise uten hans tillatelse.
Hun hevdet at familien kom til å drepe henne hvis hun ble sendt hjem, noe de selv har benektet.
18-åringens flukt har ført til en debatt på sosiale medier blant unge saudiarabiske kvinner – og menn – om den strenge vergemålspolitikken, skriver nyhetsbyrået AFP.
Alle kvinner i Saudi-Arabia må ha en mannlig verge, som enten kan være en ektemann, far eller en slektning. Disse mennene må formelt gi sin tillatelse før en kvinne kan studere, gifte seg, kjøre bil eller få pass.
Qunun har selv gått ut på Twitter mot vergemålspolitikken i Saudi-Arabia.
– Dropp vergemålet, ellers emigrerer vi, alle sammen, skriver hun.
Kilder tett på regjeringen sier til AFP de forsøker å endre systemet bit for bit for å hindre et tilbakeslag som vil gjøre landet enda mer konservativt.

(©NTB)
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Lørdag 15. juni 2019
Gullpenn: Bøkene om Elling er en språklig fryd, men vanskelig å bli berørt av.
Fredag 14. juni 2019
• Statens sivilrettsforvaltning har avslått tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders krav på erstatning etter at korrupsjonssiktelsen mot ham ble henlagt. Lunders krav var på mer enn en halv milliard kroner, basert på et regnestykke hvor tapte...
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.