Lørdag 12. januar 2019
GIR SEG: Sittende statsminister og partileder for Socialdemokraterna Stefan Löfven har gitt seg på flere sentrale punkter i forhandlingene med sentrumspartiene, for å beholde regjeringsmakten. Her fra valgkampen i et av Gøteborgs fattigeste nabolag. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
• To regjeringsalternativer klare • Sentrumspartiene skal velge i helga
Gir etter for sentrumskrav
AVTALE: Socialdemokraterna er villige til å svekke stillingsvernet, liberalisere husleieloven og gjeninnføre familiegjenforening. Alt for å beholde regjeringsmakten.

SVERIGE

Sverige kan få en ny regjering i løpet av helga, mer enn fire måneder etter valget. Det ble klart da svenske medier fredag meldte at de to sentrumspartiene har fått regjeringstilbud fra begge sider, og vil bruke helga på å bestemme seg.

Det mest sannsynlige utfallet er en regjering ledet av sosialdemokraten Stefan Löfven, med støtte fra de to sentrumspartiene Liberalerna og Centerpartiet. Miljöpartiet er også enige om en avtale.

Det er en avtale som utfordrer kjernevelgere både hos Socialdemokraterna og i sentrumspartiene.

– Akkurat nå er dette kanskje det beste alternativet. Men på lang sikt er det et problem, for om man sitter i en sentrumsregjering som øker forskjellene i samfunnet, vil tilliten til Socialdemokraterna svekkes kraftig, sier Enna Gerin i den svenske venstreorienterte tenketanken Katalys.

Fakta

Svensk riksdag:

• Den kaotiske svenske politiske situasjonen kan være på vei mot en løsning. Etter mer enn fire måneder uten en regjering, er det nå enighet mellom ledelsen i Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet og Miljöpartiet.

• Denne regjeringskonstellasjonen har flertall sammen med Vänsterpartiet.

• Socialdemokraterna har måttet gi mye i forhandlingene, melder Aftonbladet. Det skal dreie seg om innrømmelser i kjernesaker som reguleringer av leiepriser og stillingsvern for eldre ansatte i bedrifter som nedbemanner.

• Det er nå opp til partiapparatene i Centerpartiet og Liberalerna å avgjøre hva som skjer videre.

Endrer stillingsvernet

Detaljene i avtalen er ikke kjent, men hovedsakene ble i går lekket til Aftonbladet. Avisa skriver at Socialdemokraterna har gitt seg på flere av sentrumspartienes krav:

Arbeidsloven: Forhandlingene havarerte i desember på grunn av uenighet om oppmykinger i reglene om oppsigelser. Nå har Socialdemokraterna gitt seg, skriver Aftonbladet. Centerpartiet har krevd flere unntak fra loven som gir mest beskyttelse til ansatte med høyest ansiennitet i bedriftene. Det er ikke klart nøyaktig hvor langt Socialdemokraterna har strukket seg.

Husleieloven: Partiene skal ha blitt enige om å reformere det svenske leieboligmarkedet. Det er ikke klart hva endringene innebærer.

• Familiegjenforening: Reglene for familiegjenforening skal mykes opp igjen. De ble strammet kraftig inn i 2016, etter den største bølgen av innvandring til Sverige noensinne. I 2018 gikk antallet som fikk familiegjenforening ned. Nå skal Socialdemokraterna være enige med Centerpartiet og Miljöpartiet om å åpne opp på reglene igjen.

Flyavgift: Miljøpartiet skal ha fått gjennomslag for en flyavgift. Det er ikke klart hvor stor den er.

Stopp i nyetablering av religiøse friskoler: Dette skal ha vært et krav fra Liberalerna.

Krav til språk ved statsborgerskap: Det skal vært Liberalerna som krevde at alle som får svensk statsborgerskap skal beherske det svenske språket.

– Må gå i regjering

Svenske sosialdemokrater er svært delte i synet på regjeringsdeltakelsen. Den kjente svenske sosialdemokraten og avisredaktøren Göran Greider mener Socialdemokraterna må ta ansvar og sørge for at Sverige får en regjering.

Greider tilhører selv venstresida i partiet og mener at Socialdemokraterna på lang sikt uansett er nødt til å vende seg mot venstre for å hente inn igjen velgerne som har gått til høyrepopulistene i Sverigedemokraterna. Men han tror ikke at det på kort sikt er mulig å gjøre noe annet enn å danne for en sentrumsregjering.

– Socialdemokraterna kan ikke avstå fra regjeringsmakt, da kommer partiet til å framstå som svakt og splittet og ikke noe å tro på. Det er det farligste et parti kan gjøre. Da fremstår det som et parti som består av masse tapere, losers, sier han.

Greider mener partiet må søke makt på pragmatisk vis og vise både medlemmer og velgere at det betaler seg å støtte Socialdemokraterna.

– Valget står mellom det som er dårlig og det som er enda dårligere. Vi lever i realpolitikkens tid, sier han.

Redd for liberaliseringer

Den venstreorienterte tenketanken Katalys publiserte etter valget i september en rapport som viste at støtten til det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna har økt kraftig blant svenske LO-medlemmer.

I 1994 stemte 66 prosent av LO-medlemmene på Socialdemokraterna. Det har falt til 41 prosent i siste valg.

Samtidig har Sverigedemokraterna vokst kraftig på bare noen få valgperioder. I september i fjor fikk høyrepopulistene 24 prosent av stemmene blant LO-medlemmene. Det er ganske mye mer enn de 17,5 prosentene partiet fikk til sammen. Socialdemokraterna har tapt en betydelig del av sine arbeiderklassestemmer til Sverigedemokraterna, er konklusjonen i Katalys’ analyse av valget.

Enna Gerin frykter at denne utviklingen kan fortsette med en sentrumsorientert sosialdemokratisk regjering, spesielt dersom reformene av arbeids- og leieboligmarkedene går i markedsliberal retning.

– Man taper vanlige arbeiderklassevelgere til høyrepopulismen, og denne typen sentrumsløsning er veldig urovekkende. Hvor mye er det verdt å forbli statsminister, hvis det betyr at man får en sånn sentrumsavtale, spør hun.

Gerin er ikke like negativ til avtalen om å myke opp reglene om familiegjenforening.

– Store deler av Socialdemokraterna har hatt store problemer med den harde politikken, mens oppmykingen har vært et vanskelig kompromiss for den andre delen av partiet. Partiet er delt i det spørsmålet, sier hun.

Analytikeren tror likevel Sverigedemokraterna vil forsøke å mobilisere støtte på spørsmålet om familiegjenforening, dersom reglene blir myket opp.

– De kan komme til å vinne nye velgere på dette spørsmålet, men det er ikke entydig. Det er en sterk opinion for liberale regler om familiegjenforening i Sverige, sier hun.

Moderaternas motbud

Alternativet til en regjering ledet av Stefan Löfven er en regjering som består av den borgerlige Alliansen, med Ulf Kristersson som statsminister.

Partilederen for det konservative partiet Moderaterna skal ifølge Aftonbladet ha kommet med et motbud til Annie Lööf, lederen for Centerpartiet.

Motbudet går ut på å nekte Sverigedemokraterna innflytelse. Det er ikke klart hvordan det skal gå til, all den tid Alliansen ikke har flertall i Riksdagen uten stemmene til Sverigedemokraterna.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.
Fredag 21. juni 2019
JUBLER: Nytt ­ambisiøst klimamål feires av de røde partiene i Danmark. Men stemningen i regjeringsforhandlingene er laber.
Torsdag 20. juni 2019
VIL MED: Sosial­liberale Radikale Venstre gjorde et brakvalg. De kan ha mye å tape på sosialdemokratenes plan om å danne solo-regjering.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.