Lørdag 12. januar 2019
POPULÆR POPULIST: – Et godt prinsipp i et folkestyre er å lytte til folk, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp). FOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) slår tilbake mot populistkritikken fra Erna Solberg:
Sp går forbi Frp på måling
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

måling

«Senterpartiet driver et kynisk prosjekt», sa Erna Solberg (H) til Dagbladet. «Slutt å kødd med Oslo, Trygve Slagsvold Vedum!» sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagsavisen.

Dette er to av flere utspill den siste uka hvor Trygve Slagsvold Vedum har blitt anklaget for å være drive populisme mot Oslo-eliten. Men Senterpartiet-lederen er like blid. Det har han også grunn til.

Senterpartiet når nye høyder på Klassekampens måling og går forbi Fremskrittspartiet med et halvt prosentpoeng. Mens Frp får 12 prosent, får Sp 12,5.

– Å bli angrepet av fienden er en god ting, skal Mao ha sagt. Vinner dere på elitedebatten?

– Det vi gjør er å snakke om helt reelle saker som skaper engasjement rundt om i landet. Denne uka har vi kjempet for å beholde politiet i Sogn og Fjordane. I forrige uke var jeg i Salangen i Troms hvor vi kjemper for å beholde dagambulansen, og tirsdag var jeg i Oslo da det møtte opp rundt 10.000 for å demonstrere mot regjeringens ulvepolitikk. Vi har over tid snakket om reelle saker. Det tror jeg også er grunnen til at vi opplever framgang, sier Vedum.

Fakta

Ny meningsmåling:

• Norfakta har på oppdrag fra Klassekampen og Nationen utført en ny meningsmåling.

• 1000 respondenter fikk 8. og 9. januar spørsmålet «Hvilket politisk parti ville du stemt på dersom det var stortingsvalg i dag?»

• 18 prosent svarte «vet ikke». 6 prosent svarte «vil ikke stemme/vil ikke svare».

• Alle endringene er innenfor feilmarginen.

• Feilmarginen varierer fra 2,8 og 0,8, størst for de største partiene.

Gammel kritikk

– Erna Solberg sier at Senterpartiet driver et kynisk prosjekt, at dere ikke har engasjement for sakene og at dere skaper motsetninger som ikke er der. Hva sier du til det?

– Erna Solberg vet at det hun sier ikke er riktig. Vi har ikke funnet på at 87 prosent har sagt nei til tvangssammenslåing mellom Finnmark og Troms, eller at 10.000 har kommet til Oslo for å demonstrere. Dette er ting som har skjedd.

– Statsministeren sier til Dagbladet at hun ikke driver et eliteprosjekt

– Hun har økt skattene og avgiftene for dem som kjører drosje og kuttet i skatten til Stein Erik Hagen. Hvem er det som har tjent på politikken hennes? Ikke de som jobber i kassa på Rema 1000.

– Kommentatorer nevner deg i samme åndedrag som Donald Trump. Kommentator Arne Holm i Nordlys skriver at du er inspirert av Donald Trump: Er du det?

– Så langt der ifra. Denne uka var jeg på nynorskens hus i Førde for å fremme målsaken. Det var ikke mye Trump over det. Statsministeren sier også at jeg skaper motsetninger, men disse konfliktlinjene mellom folkestyre og embetsmannsstat har vi hatt i Norge siden 1800-tallet. Vi i Senterpartiet mener det samme som vi alltid har gjort. For noen år siden ble vi kalt for bakstreverske. Nå er det populisme, sier Vedum til Klassekampen.

El-sykkel-utspill provoserer

– Er det populisme det du driver med?

– Negativ populisme er å skifte standpunkter og snu kappa etter vinden. Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd. Jeg sier det jeg alltid har ment. At Senterpartiet er EU-motstandere, fant vi ikke på i går. At vi mener norsk matproduksjon og tollvern er viktig, er ikke noe nytt. Skal du få tillit, må du ha troverdighet over tid. Et godt prinsipp i et folkestyre er å lytte til folk.

– Er det ikke populisme når du kaller politiske motstandere i ulvedebatten for «dem som tar elsykkelen på vei til departementet»?

– Jeg har skjønt at det utsagnet har provosert mange. Det er nok det mest ytterliggående jeg har sagt. Det handlet ikke så mye om elsykler, men at toppbyråkrater og embetsmenn har fått mer makt. Jeg synes det er et uskyldig bilde. Når Erna Solberg brukte abort som en teknikk for å beholde styret, var det ikke så uskyldig. Mange av Sylvi Listhaugs utspill som at Hareide sleiker imamer opp etter ryggen, er en helt annen kategori, forklarer Sp-lederen.

Frp: «Sp har valgt feil side»

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen kommenterer målingen slik i en e-post til Klassekampen:

«Vi må vise folk flest at Frp er spesielt viktig i kampen mot bompenger, for en strengere asylpolitikk, for satsingen på bedre eldreomsorg og lavere skatter og avgifter.».

Solvik-Olsen mener Sp har valgt feil side i politikken dersom de ønsker en bedre distriktspolitikk.

«Frps resultater i distriktspolitikken, landbruket og næringsutvikling i Distrikts-Norge og samferdselspolitikken overgår alt Senterpartiet oppnådde i rødgrønn regjering. Jeg er trygg på at velgerne ser at Sp har valgt feil side i politikken dersom de skal levere positive resultat. Det merket folk sist Sp styrte, og det tror jeg velgerne vil huske når de faktisk avlegger stemmeseddel», skriver han.

Rødt større enn KrF

Rødt er også et parti i vinden. De øker med 0,8 prosentpoeng til 3,9 siden forrige måling, og er dermed veldig nær sperregrensa.

Verre er det for KrF og Venstre, som begge havner under sperregrensa. De har med henholdsvis 3,8 og 3, 3 prosent lavere oppslutning enn Rødt.

innenriks@klassekampen.no

Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.
Lørdag 11. mai 2019
OLJEVENN: Rødts Mímir Kristjánsson utfordrer partiets oljepolitikk. Han er i konflikt med nesten hele partiet, svarer partiets nestleder.
Torsdag 9. mai 2019
PRISSJOKK: Audun Lysbakken mener statsministeren bortforklarer merkostnader til nye kampfly. I tillegg kan dyrere våpen presse opp prisene ytterligere.
Tirsdag 7. mai 2019
STERKE: Bunadskledde rebeller har jaget helsebyråkratene på retrett. Nå konkurrerer Ap og Senterpartiet om å overstyre helse­foretaket i Møre og Romsdal.
Mandag 6. mai 2019
KAMP: Sylvi Listhaug vil vinne fleire kvinner til Framstegspartiet. Og ho lovar Venstre kamp om tredelinga av foreldre­permisjon.
Lørdag 4. mai 2019
SKRUR TIL: Frp håper å få med seg Ap på forslag om å sette et øvre tak på hvor mye ytelser folk kan få fra det offentlige. Økonom sier et tak kan øke barnefattigdommen.
Tirsdag 30. april 2019
VIL HENTE: FpU går imot partiprofiler og åpner opp for å hente hjem alle norske barn av IS-krigere, men ikke foreldrene.