Lørdag 12. januar 2019
POPULÆR POPULIST: – Et godt prinsipp i et folkestyre er å lytte til folk, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp). FOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) slår tilbake mot populistkritikken fra Erna Solberg:
Sp går forbi Frp på måling
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

måling

«Senterpartiet driver et kynisk prosjekt», sa Erna Solberg (H) til Dagbladet. «Slutt å kødd med Oslo, Trygve Slagsvold Vedum!» sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagsavisen.

Dette er to av flere utspill den siste uka hvor Trygve Slagsvold Vedum har blitt anklaget for å være drive populisme mot Oslo-eliten. Men Senterpartiet-lederen er like blid. Det har han også grunn til.

Senterpartiet når nye høyder på Klassekampens måling og går forbi Fremskrittspartiet med et halvt prosentpoeng. Mens Frp får 12 prosent, får Sp 12,5.

– Å bli angrepet av fienden er en god ting, skal Mao ha sagt. Vinner dere på elitedebatten?

– Det vi gjør er å snakke om helt reelle saker som skaper engasjement rundt om i landet. Denne uka har vi kjempet for å beholde politiet i Sogn og Fjordane. I forrige uke var jeg i Salangen i Troms hvor vi kjemper for å beholde dagambulansen, og tirsdag var jeg i Oslo da det møtte opp rundt 10.000 for å demonstrere mot regjeringens ulvepolitikk. Vi har over tid snakket om reelle saker. Det tror jeg også er grunnen til at vi opplever framgang, sier Vedum.

Fakta

Ny meningsmåling:

• Norfakta har på oppdrag fra Klassekampen og Nationen utført en ny meningsmåling.

• 1000 respondenter fikk 8. og 9. januar spørsmålet «Hvilket politisk parti ville du stemt på dersom det var stortingsvalg i dag?»

• 18 prosent svarte «vet ikke». 6 prosent svarte «vil ikke stemme/vil ikke svare».

• Alle endringene er innenfor feilmarginen.

• Feilmarginen varierer fra 2,8 og 0,8, størst for de største partiene.

Gammel kritikk

– Erna Solberg sier at Senterpartiet driver et kynisk prosjekt, at dere ikke har engasjement for sakene og at dere skaper motsetninger som ikke er der. Hva sier du til det?

– Erna Solberg vet at det hun sier ikke er riktig. Vi har ikke funnet på at 87 prosent har sagt nei til tvangssammenslåing mellom Finnmark og Troms, eller at 10.000 har kommet til Oslo for å demonstrere. Dette er ting som har skjedd.

– Statsministeren sier til Dagbladet at hun ikke driver et eliteprosjekt

– Hun har økt skattene og avgiftene for dem som kjører drosje og kuttet i skatten til Stein Erik Hagen. Hvem er det som har tjent på politikken hennes? Ikke de som jobber i kassa på Rema 1000.

– Kommentatorer nevner deg i samme åndedrag som Donald Trump. Kommentator Arne Holm i Nordlys skriver at du er inspirert av Donald Trump: Er du det?

– Så langt der ifra. Denne uka var jeg på nynorskens hus i Førde for å fremme målsaken. Det var ikke mye Trump over det. Statsministeren sier også at jeg skaper motsetninger, men disse konfliktlinjene mellom folkestyre og embetsmannsstat har vi hatt i Norge siden 1800-tallet. Vi i Senterpartiet mener det samme som vi alltid har gjort. For noen år siden ble vi kalt for bakstreverske. Nå er det populisme, sier Vedum til Klassekampen.

El-sykkel-utspill provoserer

– Er det populisme det du driver med?

– Negativ populisme er å skifte standpunkter og snu kappa etter vinden. Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd. Jeg sier det jeg alltid har ment. At Senterpartiet er EU-motstandere, fant vi ikke på i går. At vi mener norsk matproduksjon og tollvern er viktig, er ikke noe nytt. Skal du få tillit, må du ha troverdighet over tid. Et godt prinsipp i et folkestyre er å lytte til folk.

– Er det ikke populisme når du kaller politiske motstandere i ulvedebatten for «dem som tar elsykkelen på vei til departementet»?

– Jeg har skjønt at det utsagnet har provosert mange. Det er nok det mest ytterliggående jeg har sagt. Det handlet ikke så mye om elsykler, men at toppbyråkrater og embetsmenn har fått mer makt. Jeg synes det er et uskyldig bilde. Når Erna Solberg brukte abort som en teknikk for å beholde styret, var det ikke så uskyldig. Mange av Sylvi Listhaugs utspill som at Hareide sleiker imamer opp etter ryggen, er en helt annen kategori, forklarer Sp-lederen.

Frp: «Sp har valgt feil side»

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen kommenterer målingen slik i en e-post til Klassekampen:

«Vi må vise folk flest at Frp er spesielt viktig i kampen mot bompenger, for en strengere asylpolitikk, for satsingen på bedre eldreomsorg og lavere skatter og avgifter.».

Solvik-Olsen mener Sp har valgt feil side i politikken dersom de ønsker en bedre distriktspolitikk.

«Frps resultater i distriktspolitikken, landbruket og næringsutvikling i Distrikts-Norge og samferdselspolitikken overgår alt Senterpartiet oppnådde i rødgrønn regjering. Jeg er trygg på at velgerne ser at Sp har valgt feil side i politikken dersom de skal levere positive resultat. Det merket folk sist Sp styrte, og det tror jeg velgerne vil huske når de faktisk avlegger stemmeseddel», skriver han.

Rødt større enn KrF

Rødt er også et parti i vinden. De øker med 0,8 prosentpoeng til 3,9 siden forrige måling, og er dermed veldig nær sperregrensa.

Verre er det for KrF og Venstre, som begge havner under sperregrensa. De har med henholdsvis 3,8 og 3, 3 prosent lavere oppslutning enn Rødt.

innenriks@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.
Fredag 28. juni 2019
EØS: Fagforbundet kommer trolig ikke til å stå i veien for Fellesforbundets krav om å be staten om å finne alternativer til EØS.