Fredag 11. januar 2019
USA: Tilbaketrekningen fra Syria er i gang
Den USA-ledede militærkoalisjonen i Syria har nå begynt hente ut militærutstyr fra landet, men ingen soldater trekkes ut ennå, ifølge en forsvarskilde.
Publisert: 11 Januar 18:40
Den USA-ledede militærkoalisjonen i Syria har nå begynt hente ut militærutstyr fra landet, men ingen soldater trekkes ut ennå, ifølge en forsvarskilde.
Ingen amerikanske soldater er trukket ut fra Syria så langt, men noe militærutstyr er blitt sendt ut av landet, opplyser en tjenestemann i i det amerikanske forsvaret.
Vedkommende, som snakker på betingelse av anonymitet fordi det dreier seg om detaljer som ennå ikke er offentliggjort, oppgir ikke detaljer eller tall. Men han sier at et ikke oppgitt antall amerikanske soldater er sendt nn i Syria for å hjelpe til med å hente ut utstyret. Dette omfatter styrker som skal ivareta sikkerhet, opplyser vedkommende.
Tidligere fredag sa en amerikansk talsmann at uttrekkingen av soldater har startet. Han sa ingenting om tidsramme eller omfang av tilbaketrekningen, men ifølge den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) forlot noen amerikanske styrker dagen før flybasen Rmeilan i provinsen Hasakah nordøst i Syria.
19. desember ble det kjent at Donald Trump ville hente hjem USAs 2.000 soldater fra Syria. Siden har Det hvite hus satt flere betingelser for tilbaketrekning, blant annet at IS nedkjempes og at Tyrkia garanterer for sikkerheten til de kurdiske allierte på bakken i Nord-Syria.
– CJTF-OIR har begynt prosessen med veloverveid tilbaketrekning fra Syria, sier koalisjonens talsmann Sean Ryan til nyhetsbyrået AFP fredag.
CJTF-OIR er forkortelsen for den USA-ledede koalisjonen mot IS som også Norge er en del av.
Beslutningen i desember skal ha kommet svært overraskende på USAs nærmeste allierte og de mange landene i den USA-ledede koalisjonen mot den ytterliggående islamistgruppa IS. Trumps beslutning, som ble kunngjort etter en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, vakte også kritikk i presidentens egen leir.
(©NTB)
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Tirsdag 19. mars 2019
• I lørdagens Klassekampen rapporterte vi fra Frankrike, hvor protestbevegelsen som kaller seg De gule vestene fortsetter sitt opprør mot styresmaktenes politikk. Lørdagens reportasje handlet i hovedsak om kvinnene, som utgjør en stor del av...
Tirsdag 19. mars 2019
Utdannings­direktoratet har snudd: Holocaust er til­bake på skolens pensum. ­ Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn er likevel ikke imponert.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
• Det er under seks måneder igjen til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg. Nettstedet Poll of polls har gjennomført en beregning basert på målinger som omfatter 45 kommuner. Her antydes det at det blir kamp på kniven mellom Ap og Høyre...
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Mandag 18. mars 2019
To bøker. To teorier. En av dem skal være politiets hovedspor for øyeblikket. Skal det bli «true crime»-sjangeren som oppklarer mordet på Olof Palme?
Lørdag 16. mars 2019
Med «Ways of seeing» ville regissør Pia Maria Roll vise hvordan propaganda og overvåking blir aktivt brukt i maktutøvelsen. Nå mener hun at etterspillet viser at tesen deres stemmer.
Lørdag 16. mars 2019
• I går våknet vi opp til nyheten om at muslimer samlet til fredagsbønn i New Zealand hadde blitt angrepet av en høyreekstrem skytter. Da Klassekampen gikk i trykken i går var 49 mennesker bekreftet døde, mens over 20 er alvorlig skadd eller...