Fredag 11. januar 2019
USA: Tilbaketrekningen fra Syria er i gang
Den USA-ledede militærkoalisjonen i Syria har nå begynt hente ut militærutstyr fra landet, men ingen soldater trekkes ut ennå, ifølge en forsvarskilde.
Publisert: 11 Januar 18:40
Den USA-ledede militærkoalisjonen i Syria har nå begynt hente ut militærutstyr fra landet, men ingen soldater trekkes ut ennå, ifølge en forsvarskilde.
Ingen amerikanske soldater er trukket ut fra Syria så langt, men noe militærutstyr er blitt sendt ut av landet, opplyser en tjenestemann i i det amerikanske forsvaret.
Vedkommende, som snakker på betingelse av anonymitet fordi det dreier seg om detaljer som ennå ikke er offentliggjort, oppgir ikke detaljer eller tall. Men han sier at et ikke oppgitt antall amerikanske soldater er sendt nn i Syria for å hjelpe til med å hente ut utstyret. Dette omfatter styrker som skal ivareta sikkerhet, opplyser vedkommende.
Tidligere fredag sa en amerikansk talsmann at uttrekkingen av soldater har startet. Han sa ingenting om tidsramme eller omfang av tilbaketrekningen, men ifølge den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) forlot noen amerikanske styrker dagen før flybasen Rmeilan i provinsen Hasakah nordøst i Syria.
19. desember ble det kjent at Donald Trump ville hente hjem USAs 2.000 soldater fra Syria. Siden har Det hvite hus satt flere betingelser for tilbaketrekning, blant annet at IS nedkjempes og at Tyrkia garanterer for sikkerheten til de kurdiske allierte på bakken i Nord-Syria.
– CJTF-OIR har begynt prosessen med veloverveid tilbaketrekning fra Syria, sier koalisjonens talsmann Sean Ryan til nyhetsbyrået AFP fredag.
CJTF-OIR er forkortelsen for den USA-ledede koalisjonen mot IS som også Norge er en del av.
Beslutningen i desember skal ha kommet svært overraskende på USAs nærmeste allierte og de mange landene i den USA-ledede koalisjonen mot den ytterliggående islamistgruppa IS. Trumps beslutning, som ble kunngjort etter en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, vakte også kritikk i presidentens egen leir.
(©NTB)
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Lørdag 15. juni 2019
Gullpenn: Bøkene om Elling er en språklig fryd, men vanskelig å bli berørt av.
Fredag 14. juni 2019
• Statens sivilrettsforvaltning har avslått tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders krav på erstatning etter at korrupsjonssiktelsen mot ham ble henlagt. Lunders krav var på mer enn en halv milliard kroner, basert på et regnestykke hvor tapte...
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.