Fredag 11. januar 2019
FEIRER: Innbyggere i Kongos hovedstad Kinshasa feiret i går at opposisjonsleder Felix Tshisekedi ble utropt til valgvinner og ny president. FOTO: JEROME DELAY, AP/NTB SCANPIX
• Opposisjonspolitiker utropt som vinner • Frankrike bestrider resultatet
Opposisjonen vant i Kongo
VINNER: Felix Tshisekedi blir trolig ny president i Kongo. Her er han avbildet under valgkampen i høst. FOTO: JOHN WESSELS, AFP/NTB SCANPIX
TAPTE: Favoritten Martin Fayulu tapte valget ifølge valgkommisjonen. Han kaller resultatet et kupp og mener at han selv fikk flest stemmer. FOTO: JEROME DELAY, AP/NTB SCANPIX
MØRKLAGT: Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvem som egentlig fikk flest stemmer i presidentvalget. Det sier Kongo-forsker Morten Bøås.

Kongo

Ti dager etter valget, etter flere utsettelser og stor usikkerhet, ble opposisjonspolitiker Félix Tshisekedi utropt som vinner av presidentvalget i Den demokratiske republikken Kongo.

Den kongolesiske valgkommisjonen hevdet onsdag kveld at Tshisekedi fikk den største andelen av stemmene, 38,4 prosent, og dermed blir president.

Hvis Tshisekedi faktisk tar over makten i landet uten at det bryter ut vold, vil det bli det første fredelige maktskiftet i Kongos historie.

– Hvis de får til et maktskifte uten at det fører til større opptøyer eller bruk av militser for å påvirke det videre resultatet, så vil det være et framskritt, uavhengig av om resultatet er riktig eller ikke, sier Afrika-forsker Morten Bøås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Klassekampen.

Det har hersket stor usikkerhet om resultatet helt siden valgdagen 30. desember.

Fakta

Presidentvalg i Kongo

• 30. desember i fjor ble det avholdt presidentvalg i Kongo. Onsdag ble annonserte valgkommisjonen resultatene, etter flere utsettelser.

• Opposisjonspolitikeren Félix Tshisekedi fikk 38,6 prosent, like foran den andre opposisjonslederen Martin Fayulu på 34,8 prosent. Regjeringspartiets kandidat Emmanuel Ramazani Shadary fikk bare 23,8 prosent.

• Det hersker stor tvil om resultatet er riktig eller ikke.

Egne observatører

Den katolske bisperådet i Kongo organiserte sitt eget korps på omkring 40.000 valg­observatører og skal ha samlet inn informasjon om valget som kirken nå sitter på.

I etterkant av valget har de katolske biskopene i Kongo sagt at de vet hva resultatet av valget ble, og at det må offentliggjøres snarest.

Uttalelsene fra kirken har blitt fordømt av regjeringspartiet, som flere ganger etter valget har hevdet at det sittende regimet vant, uten å belegge påstanden.

Da Félix Tshisekedi ble utropt til valgvinner, ble resultatet møtt med en betydelig tvil flere steder i verden.

Myndighetene i både Frankrike og Belgia bestred valgresultatet, og den franske utenriksministeren sa i en uttalelse i går at en annen opposisjonspolitiker hadde vunnet i stedet.

Mener at han ble snytt

Den styrtrike forretningsmannen Martin Fayulu var favoritt før valgdagen.

Fayulu stilte på et program om å fjerne korrupsjonen fra Kongo og var den suverent mest populære kandidaten på det som eksisterte av målinger.

Den katolske kirka mener også at Fayulu fikk flest stemmer i presidentvalget. Kirka har ikke gått ut med navn på kandidaten de mener vant, men flere anonyme kilder i kirka sier til The New York Times at biskopene sitter på informasjon om at Fayulu egentlig vant valget.

Selv har Fayulu sagt at han vant, og at valgkommisjonen har forfalsket resultatet. Han sa i går i et intervju med den franske radiokanalen RFI at valgvinner Félix Tshisekedi har gjort en avtale med den sittende presidenten Joseph Kabila om å ta makten.

Kabilas kandidat til presidentvalget gjorde det dårligst av de tre, også i valgkommisjonens offisielle resultat.

Tviler på kirkens kunnskap

Nupi-forsker Morten Bøås har for det meste forsket på den væpnede konflikten i Øst-Kongo og har bare fulgt presidentvalget gjennom mediene. Han stiller seg spørrende til den katolske kirkas påstand om at de vet hvem som vant valget.

– Hva baserer de det på? Kanskje på oppfatningene til de 40.000 valgobservatørene, eller en form for valgdagsmåling. Jeg har ikke noe mot den katolske kirkas forsøk på å åpne opp kongolesisk politikk, men jeg tviler på at kirka har den faglige kompetansen til å gjøre en sånn vurdering, sier han.

Sønn av opposisjonsleder

Valgvinner Félix Tshisekedi er sønn av opposisjonspolitikeren Étienne Tshisekedi.

Faren grunnla partiet UDPS og var både statsminister i flere av diktatoren Mobutu Sese Sekos regjeringer samtidig som han også utfordret diktaturet.

Félix Tshisekedi har stilt til valg på det som kan minne om en sosialdemokratisk politikk, sier Bøås.

– Det handler om arven etter faren, den gamle opposisjonslederen. Kanskje kan man snakke om en form for en sosialdemokratisk visjon her ett eller annet sted. Jeg er usikker på hvor mye som er igjen i sønnen, sier han.

Internett stengt

Det har hersket full blackout i Kongo helt siden 31. desember i fjor. Internett er skrudd av, og de fleste mobiltelefonoperatørene har stengt nettene sine.

En rekke radiokanaler er også stengt, blant dem den franske kanalen RFI.

Blackouten har store konsekvenser i Kongo. De kongolesiske nettavisene har ikke publisert nyhetssaker siden 31. desember. Myndighetene hevder at internett og telenettet er stengt for å hindre vold og spredning av falske nyheter om valget.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.
Fredag 21. juni 2019
JUBLER: Nytt ­ambisiøst klimamål feires av de røde partiene i Danmark. Men stemningen i regjeringsforhandlingene er laber.
Torsdag 20. juni 2019
VIL MED: Sosial­liberale Radikale Venstre gjorde et brakvalg. De kan ha mye å tape på sosialdemokratenes plan om å danne solo-regjering.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.