Torsdag 3. januar 2019
TIL KAI: Manglende driftsstøtte gjør at «Hestmanden» blir liggende til kai i Kristiansand. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX
Riksantikvar vil ha skipet til sjøs
Hanna Geiran
Riksantikvar Hanna Geiran reagerer på at museumsskipet «Hestmanden» blir liggende til kai i Kristiansand.

Museum

– Jeg synes det er svært ­spesielt at det ikke finnes midler til å drifte et museums­skip som staten har brukt mange millioner på å pusse opp, sier Riksantikvar Hanna Geiran.

Før jul skrev Klasse­kampen om museumsskipet «Hestmanden» som staten har totalrenovert for 160 ­millioner kroner. Tanken var at skipet skulle seile langs hele norskekysten og besøke ulike steder med utstillinger om norsk skipsfart og krigsseilerne.

Fakta

D/S «Hestmanden»:

• Dampdrevet lasteskip, bygget ved Laxevaag Maskin & Jernskibsbygger i Bergen i 1911.

• Gikk i kystgodsruten før den blant annet ble satt inn i kullfarten mellom Norge og Storbritannia under første verdenskrig.

• Ved starten av andre verdenskrig ble skipet rekvirert av den norske marine og satt inn i britisk kystfart fra 1941.

• Staten har brukt 160 millioner kroner på å restaurere skipet.

Mangler millioner

Til tross for de store renoveringskostnadene har «Hestmanden» blitt liggende til kai i Kristiansand.

Årsaken er at Vest-Agder-museet, som har ansvaret for driften av skipet, har ikke fått innvilget sin søknad om 4,7 millioner kroner i økt driftsstøtte fra Kulturdepartementet.

Det er et stort spleiselag mellom ulike statlige virksomheter som har bidratt til å sette i stand «Hestmanden». Riksantikvaren er blant dem som har spyttet mange millioner inn i restaureringen av skipet.

Hanna Geiran påpeker at Vest-Agder museet har lagt til rette for flott formidling, og hun er lite fornøyd med at «Hestmanden» ligger til kai.

– Vi vil at flest mulig skal få oppleve dette fartøyet, sier Geiran som forteller at de nå kommer til å følge tett med på utviklingen i saken.

– Hva vil du gjøre dersom det ikke kommer midler til å drifte «Hestmanden»?

– Det er først og fremst Kulturdepartementet som må løse dette, men vi er som sagt opptatt av at folk langs hele kysten skal få oppleve dette fantastiske museumsskipet.

– Usedvanlig flott

Geiran forteller videre at Riksantikvaren ikke gir midler til drift.

– Pengene vi bidrar med, er øremerket istandsetting, sier hun.

«Hestmanden» er nemlig et godt eksempel på hvordan man kan drive vern av kulturminner gjennom å ta dem i bruk, mener Geiran.

– Tanken om at skipet skal reise opp og ned langs kysten for å fortelle om norsk krigshistorie, er usedvanlig flott. Det er rett og slett en gripende måte å formidle historien om krigsseilerne på, sier hun.

dageivindl@klassekampen.no

Fredag 22. mars 2019
TV?2s avsløring av VGs sitatfusk i saken om Giske-videoen ryster Medie-Norge. Kommentator Frøy Gudbrandsen frykter at avsløringen skal svekke tilliten til medienes metoo-dekning.
Torsdag 21. mars 2019
FN og EU er ikke nevnt i den nye læreplanen for samfunnskunnskap. – Navlebeskuende, mener lærer Assad Nasir.
Onsdag 20. mars 2019
Advokat Jon ­Wessel-Aas vil vurdere om han skal klage på politiets og stats­advokatens håndtering av anmeldelsen mot Pia Maria Roll.
Tirsdag 19. mars 2019
Utdannings­direktoratet har snudd: Holocaust er til­bake på skolens pensum. ­ Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn er likevel ikke imponert.
Mandag 18. mars 2019
To bøker. To teorier. En av dem skal være politiets hovedspor for øyeblikket. Skal det bli «true crime»-sjangeren som oppklarer mordet på Olof Palme?
Lørdag 16. mars 2019
Med «Ways of seeing» ville regissør Pia Maria Roll vise hvordan propaganda og overvåking blir aktivt brukt i maktutøvelsen. Nå mener hun at etterspillet viser at tesen deres stemmer.
Fredag 15. mars 2019
Nå blir det gratis for alle forlag å melde opp bøker til innkjøpsordningen. – En seier for indieforfattere, jubler Kristin Over-Rein i Boldbooks.
Torsdag 14. mars 2019
Forslaget om å bruke bølget glass på det nye Munchmuseet ble skrotet fordi det viste seg å være nesten umulig å bygge. – Glass ble vurdert som altfor risikabelt, sier museumsdirektøren.
Onsdag 13. mars 2019
Filosof Jørgen Pedersen mener han ble refusert av Agenda Magasin grunnet frykt for milliardær-eierens reaksjon.
Tirsdag 12. mars 2019
De nye Munchmuseet er blitt et aluminiumsbygg. – Merkelig at endringen av fasaden ikke ble diskutert åpent, sier arkitekturprofessor.