Torsdag 3. januar 2019
TIL KAI: Manglende driftsstøtte gjør at «Hestmanden» blir liggende til kai i Kristiansand. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX
Riksantikvar vil ha skipet til sjøs
Hanna Geiran
Riksantikvar Hanna Geiran reagerer på at museumsskipet «Hestmanden» blir liggende til kai i Kristiansand.

Museum

– Jeg synes det er svært ­spesielt at det ikke finnes midler til å drifte et museums­skip som staten har brukt mange millioner på å pusse opp, sier Riksantikvar Hanna Geiran.

Før jul skrev Klasse­kampen om museumsskipet «Hestmanden» som staten har totalrenovert for 160 ­millioner kroner. Tanken var at skipet skulle seile langs hele norskekysten og besøke ulike steder med utstillinger om norsk skipsfart og krigsseilerne.

Fakta

D/S «Hestmanden»:

• Dampdrevet lasteskip, bygget ved Laxevaag Maskin & Jernskibsbygger i Bergen i 1911.

• Gikk i kystgodsruten før den blant annet ble satt inn i kullfarten mellom Norge og Storbritannia under første verdenskrig.

• Ved starten av andre verdenskrig ble skipet rekvirert av den norske marine og satt inn i britisk kystfart fra 1941.

• Staten har brukt 160 millioner kroner på å restaurere skipet.

Mangler millioner

Til tross for de store renoveringskostnadene har «Hestmanden» blitt liggende til kai i Kristiansand.

Årsaken er at Vest-Agder-museet, som har ansvaret for driften av skipet, har ikke fått innvilget sin søknad om 4,7 millioner kroner i økt driftsstøtte fra Kulturdepartementet.

Det er et stort spleiselag mellom ulike statlige virksomheter som har bidratt til å sette i stand «Hestmanden». Riksantikvaren er blant dem som har spyttet mange millioner inn i restaureringen av skipet.

Hanna Geiran påpeker at Vest-Agder museet har lagt til rette for flott formidling, og hun er lite fornøyd med at «Hestmanden» ligger til kai.

– Vi vil at flest mulig skal få oppleve dette fartøyet, sier Geiran som forteller at de nå kommer til å følge tett med på utviklingen i saken.

– Hva vil du gjøre dersom det ikke kommer midler til å drifte «Hestmanden»?

– Det er først og fremst Kulturdepartementet som må løse dette, men vi er som sagt opptatt av at folk langs hele kysten skal få oppleve dette fantastiske museumsskipet.

– Usedvanlig flott

Geiran forteller videre at Riksantikvaren ikke gir midler til drift.

– Pengene vi bidrar med, er øremerket istandsetting, sier hun.

«Hestmanden» er nemlig et godt eksempel på hvordan man kan drive vern av kulturminner gjennom å ta dem i bruk, mener Geiran.

– Tanken om at skipet skal reise opp og ned langs kysten for å fortelle om norsk krigshistorie, er usedvanlig flott. Det er rett og slett en gripende måte å formidle historien om krigsseilerne på, sier hun.

dageivindl@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Fredag 14. juni 2019
Eidsvoll Ullensaker Blad vurderer å komme ut færre dager i uka for å overleve Amedias varslede prishopp på distribusjon av avisa. Amedia svarer med å øke prisen ytterligere.
Torsdag 13. juni 2019
Den amerikanske avisa The New York Times vil ikke lenger trykke politiske karikaturtegninger. – En forferdelig situasjon, sier VG-tegner Roar Hagen.
Onsdag 12. juni 2019
Arbeidet med en etisk sjekkliste for sakprosa starter denne uka. – Hensynet til privat­livets fred er et naturlig tema, sier utvalgsmedlem Jon Gangdal.
Tirsdag 11. juni 2019
Da Greta Thunberg ble internasjonalt kjent som klima­aktivist, endte hun plutselig opp som medforfatter av moras bok.
Lørdag 8. juni 2019
Kritiker Jon Rognlien ønsker en rettslig prøving av «To søstre» vel­kommen. Det vil kunne avklare viktige spørsmål rundt sakprosa og etikk, mener han.
Fredag 7. juni 2019
Adel Khan Farooq forsvarer bruken av privat materiale i Åsne Seierstads «To søstre». – Man må operere i gråsoner for å fortelle en slik historie, sier han.
Torsdag 6. juni 2019
De to norsk-somaliske søstrene som nå er funnet i live i Syria, kan ha grunn til å vurdere søksmål mot forfatter Åsne Seierstad, mener advokater.