Onsdag 2. januar 2019
«POCAHONTAS»: Donald Trump har gitt Elizabeth Warren kallenavnet «Pocahontas». Selv hevder hun at familien hennes stammer fra den amerikanske urbefolkningen, en påstand med tynt belegg. Her lanserer hun seg selv som presidentkandidat, utenfor sitt eget hjem i Cambridge, Massachusetts. FOTO: BILL SIKES, AP/NTB SCANPIX
• Utfordrer Trump med venstrepopulisme • USAs presidentvalg allerede i gang
Pocahontas spenner buen
Bernie Sanders
POPULISTER: Donald Trump kaller henne Pocahontas. Selv mener Elizabeth Warren at hun er kvinnen som skal renske ut korrupsjonen fra Washington.

USA

«I landet vårt, hvis du jobber hardt og følger reglene, så skal du kunne ta vare på deg selv og menneskene du bryr deg om. Det er et grunnleggende løfte i Amerika, et løfte som bør være sant for alle».

Slik åpner Elizabeth Warren videoen der hun offisielt stiller som kandidat til det amerikanske presidentvalget om to år.

Verdens dyreste og mest spektakulære ikke-voldelige maktkamp ble satt i gang på nytt nyttårsaften, da den demokratiske senatoren fra Massachusetts ble den første som åpent utfordret republikanernes president Donald Trump.

Den 69 år gamle jussprofessoren Warren stiller med et budskap som mange amerikanske medier kaller økonomisk populisme: Også vanlige folk skal ha til salt i grøten.

– Den amerikanske middelklassen er under angrep, sier hun i videoen, der hun retter harde angrep mot politisk korrupsjon i Washington og et system som er rigget for å snyte vanlige lønnsarbeidere.

– Milliardærer og store selskaper bestemte at de ville ha en større del av kaka, og de hyret inn politikere som sørget for å gi dem mer, sier hun.

Fakta

Elizabeth Warren:

• Jussprofessor ved Harvard, demokratisk senator fra Massachusetts, 69 år gammel.

• Warren var republikaner, men har blitt demokrat, og hevder nå at hun jobber for å redde det frie amerikanske markedet fra korrupsjon og grådige milliardærer.

• Lanserte seg selv som presidentkandidat 31. desember. Hun utfordrer venstreside-stjerna Bernie Sanders, som også har vurdert å stille på tross av sine 77 år.

• Foreløpig ligger Warren langt bak Sanders på meningsmålingene. Favoritten blant demokratene er likevel tidligere visepresident Joe Biden. Det er uklart om Biden stiller.

Konkurrerer med Sanders

Med Warrens kandidatur har konkurransen om venstreside­stemmene økt. En rekke amerikanske aviser, blant dem The New York Times, melder at også Bernie Sanders vurderer å stille som presidentkandidat.

Sanders er senator fra Vermont, og gjorde en god, men ikke god nok, figur i demokratenes primærvalgkamp i 2016. Sanders tapte mot Hillary Clinton, som siden tapte mot Donald Trump.

Før primærvalget i 2020 er Bernie Sanders likevel blant favorittene. Den 77 år gamle sosialisten har klart å bygge en bevegelse som har utfordret det demokratiske partiet innenfra og fra venstre.

Der har han gjort felles sak med Elizabeth Warren, og de to har støtte i mange av de samme velgergruppene. Nå ligger likevel de to senatorene på kollisjonskurs.

«Trangt i venstre-feltet»

The Boston Globe skrev rett før jul at det er i ferd med å bli trangt i venstrefeltet i det demokratiske partiet.

Mens Bernie Sanders ble politisk aktiv i det nå nedlagte amerikanske sosialistpartiet på 1960-tallet, og siden har beveget seg inn mot sentrum i politikken, har Warren gått motsatt vei.

Hun var i en rekke år hjemmeværende mor og stemte på republikanerne. Selv om hun har delt standpunkter med Sanders i praktisk politikk, står de to langt fra hverandre ideologisk: Warren har en rekke ganger sagt at hun forsvarer markedsøkonomi og kapitalisme.

Det er forskjeller som vil bli mer synlige dersom også Bernie Sanders stiller som presidentkandidat.

Ikke indianer likevel

På tross av det sterke politiske budskapet har pressedekningen av Warrens kandidatur vært preget av en spesiell og pinlig, men liten skandale.

Elizabeth Warren har i en årrekke sagt at hun stammer fra den amerikanske urbefolkningen, blant annet da hun søkte jobb som jussprofessor ved Harvard-universitetet.

Det er en påstand som Donald Trump har latterliggjort ved å kalle henne «Pocahontas», etter den berømte høvdingdatteren fra 1600-tallet.

Warren har slitt med troverdigheten i spørsmålet, mest fordi hun ser svært europeisk ut. Derfor tok hun i høst en DNA-test for å finne ut av saken. Resultatet var ikke spesielt imponerende:

I beste fall kom én av Warrens sekstifire tipp-tipp-tipp-oldeforeldre fra den amerikanske urbefolkningen.

Nå bruker Warrens motstandere indianer-saken til å sverte henne, med støtte fra urbefolkningen selv.

Lederen for Cherokee-nasjonen Chuck Hoskin Jr. sa i en uttalelse i oktober at Warrens DNA-test var narraktig, og at hun «undergraver stammenes interesser ved å påstå at hun hører til urbefolkningen».

Seksuell trakassering

Samtidig har også Bernie Sanders støtt på problemer. En rekke tidligere aktivister og ansatte i Sanders kampanjeapparat har rykket ut med anklager om seksuell trakassering og ufin kultur innad i kampanjen.

Selv om anklagene ikke er rettet mot Sanders direkte, rammer det den venstrepopulistiske lederskikkelsen hardt.

Mer enn to dusin tidligere kvinnelige ansatte har skrevet et brev til senatoren og ledelsen i kampanjeorganisasjonen hans. Brevet ble publisert i nettmagasinet Politico søndag i forrige uke.

I brevet beskrev kvinnene en «uholdbar og farlig dynamikk» i Sanders kampanjeapparat under primærvalget i 2016.

Kvinnene skriver at Sanders kampanjeapparat var preget av en «overgrepskultur».

Anklagene ble offentlige dagen før Elizabeth Warren offentliggjorde at hun stiller til valg.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.
Lørdag 12. januar 2019
AVTALE: Socialdemokraterna er villige til å svekke stillingsvernet, liberalisere husleieloven og gjeninnføre familiegjenforening. Alt for å beholde regjeringsmakten.
Fredag 11. januar 2019
MØRKLAGT: Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvem som egentlig fikk flest stemmer i presidentvalget. Det sier Kongo-forsker Morten Bøås.
Torsdag 10. januar 2019
HARDT: Frankrikes regjering sier den nå vil møte De gule vestene med «ultrahardhet» og kritiseres for å ikke ta tak i politivold.
Onsdag 9. januar 2019
MUR: USA straffer land i Mellom-Amerika for migrasjon ved å kutte bistand og å true med sanksjoner.