Lørdag 29. desember 2018
SYK TID: Når Klassekampen besøker Suzanne Valle ligger ektemannen Jesus på sykehus etter en større operasjon. Valle og barna Delaney (14) og Liam (11) venter på svar om tilstanden hans.
15-barnsmor Suzanne Valle i Ohio presses av helseregninger. Men hun takker fortsatt Gud for Donald Trump.
En syk tid med Trump
OMSORG: Klassekampen traff Suzanne Valle før valget i 2016. Her med fosterbarnet «Baby Ronnie». FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
PÅ PLASS: Hunden Tank vokter over familien Valle.
HVERDAGEN: Også i det nye året venter sykehusregninger, bleieskift og Trump-diskusjoner på Suzanne Valle i Ohio.

USA

De siste månedene har Suzanne­ Valle (63) vært redd for at Jesus skal dø. Det er tidlig ­november i Springdale, Ohio. I hagegresset utafor kjøkkendøra går bikkjene Rocky og Tank rundt i stri­regnet. Inne i stua danser ­fosterbarnet Ronnie (2) til ­musikken fra familiefavoritten «Coco». Til halloween kledde han og de fire barna Valle-familien har adoptert fra heroinavhengige foreldre seg ut som figurer fra filmen.

Valle sitter ved kjøkkenbordet og ringer til sykehuset for å høre om det er noe nytt om ektemannen. Jesus Valle (63) ble operert for tre dager siden. Denne morgenen sto hun opp klokka fire for å få et møte med kirurgen på sykehuset.

– Jeg har vært så redd for at han ikke skulle klare seg gjennom operasjonen. Det var sånn broren min døde, fra komplikasjoner etter en ­operasjon, forteller hun.

USA har verdens dyreste helsesystem. Forsikringen dekker langt fra alt. Valle sier det sikkert kommer «til å ta oss resten av livet» å betale ned sykehusregningene.

– Da Jesus fikk et slag for noen år siden tok det årevis å betale alt tilbake. Sånn blir det denne gangen også. Det kan ta oss 10-20 år, sier hun.

Fakta

USA i 2019:

• Når USAs nasjonalforsamling møtes 3. januar tar Demokratene over kontrollen over Representantenes hus i Kongressen.

• Blant annet drevet fram av sinne mot Donald Trump gjorde Demokratene i november sitt beste mellomvalg siden 1974.

• Trump har imidlertid fortsatt stor støtte blant republikanske kjernevelgere og mange tror han har gode sjanser til å bli gjenvalgt i 2020.

• Hos Demokratene og deres støttespillere foregår det allerede brytekamp om hvem som bør bli Trumps motstander i neste presidentvalg.

Venter på svar

I 2016 traff Klassekampen Valle-familien før valget som sendte kandidaten hun stemte på, Donald Trump, til ­Washington DC. Siden den gang har familien flyttet fra Appalache-fjellene i Adams County, Ohio til et hus i forstaden Springdale utafor stor­byen Cincinnati, noen timer lenger vest.

De siste årene hadde hverdagslivet, som kollapset i 2008 da finanskrisa tvang dem ut av deres forrige hjem, begynt å stabilisere seg. USAs ­oppadgående økonomi skapte stadig mer arbeid for byggeselskapet Valle Constructions, der Suzanne tar seg av ­regnskapet.

Valle sier den største forskjellen er at det er mindre fremmedfrykt her i byen enn oppe i fjellet. Det er lettere her for hennes meksikanske mann med mørk hud og bakgrunn som fremmedarbeider på jordbruksåkre.

Men i sommer klaget Jesus over stadig mer smerter. Han slet med å komme seg opp byggestillasene. Det viste seg til slutt at diabetessykdommen sørget for at blodårene i lårområdet ikke fungerte som de skulle. En operasjon var eneste løsning. Fortsatt er det uklart hvor vellykket den har vært. Hun venter på svar, sjekker stadig telefonen.

Vil holde søsken sammen

Suzanne prøver å få Ronnie ned fra kjøkkenbordet, dit han har klatret i jakt på en lekepistol. Valle sier to-åringen er «vill» og at de må låse alle dører for at han ikke skal løpe ut i gata.

Til sammen har Suzanne og Jesus Valle nå ni biologiske barn, fire adopterte barn og to fosterbarn.

– Femten stykker! Jeg er 63 år nå. Jeg kommer til å være over 80 år når det siste barnet flytter ut, sier hun.

Hun forteller at familien preges av en uenighet rundt den ni måneder gamle jenta som sover i etasjen over oss.

Jenta er halvsøstera til Ronnie, gutten som skulle være det siste barnet Valle tok ansvar for. Men så fikk Ronnies heroinavhengige mor ei jente.

Valle sier hennes biologiske barn ikke synes det er helt ­enkelt at hun har tatt inn den lille jenta også. At det var ­vanskelig nok å få hverdagen til å gå opp fra før.

– Men søsken må da få vokse opp sammen, synes du ikke? spør Valle, som sier hun ønsker å adoptere både ­Ronnie og søstera.

Sister from another mister

Moren deres er en av hundretusenvis som er rammet av USAs opiatepidemi. Fra før har Valle adoptert barna Delaney (14), Finn (12), Liam (11) og Connelly (8) fra sin narkomane bror og svigerinne.

Delaney drømmer fortsatt om å bli øyelege. Samtidig har hun hovedansvaret for den nyankomne lille jenta. Hun sier hun har laget en timeplan over dagen for å få tid til både skolearbeidet og oppgavene i huset.

Det er et par dager til valget. Valle viser fram boka hun leser om dagen, «Game of Thornes», om hvordan Trump vant valget i 2016. Hun synes Trump gjør en god jobb. ­Hun takker Gud for businessmannen som skal snu dette landet rundt igjen.

Demokratene ser hun – på samme vis som Fox News – i økende grad som «ekstremister» og «radikalere». Døtrene til noen venner har gått «så langt mot det radikale venstre at de er i ferd med å falle utafor stupet».

Hva mener hun med det?

Hun svarer at de for eksempel er veldig liberale i innvandringspolitikken og at de vil «slippe inn alle menneskene i denne flyktningkaravanen som er på vei hit».

Hun mener USAs største problem er at «de som har lite ikke vil jobbe, men at resten av oss skal bære dem gjennom livet».

– Jeg har en svart venninnene – vi kaller hverandre «sister from another mister» – som sier at jeg har «white privilege». Men faren min var trailersjåfør, vi var sju barn og jeg følte ikke at livet ordnet seg fordi jeg var hvit. Vennen min sier det ikke bare handler om å være fattig eller ikke, men om at hudfargen min gir meg fordeler. Jeg synes det er rart. Men tror jeg at hvite har flere muligheter i dette landet? Ja, vi har trolig det.

En del av flertallet

Demokratenes «venstreekstremisme» til tross, det finnes et område der Valle mener mange Demokrater, ja til og med Vermont-senator Bernie Sanders, har et viktig poeng.

Ikke minst i lys av flere kostbare runder i det privatdominerte helsevesenet. Ungenes helseforsikring koster flere tusen dollar i måneden til sammen.

– Helsesystemet vårt må fikses, sier hun.

Hun sier det ville vært «fantastisk» med et program der staten sørget for gratis helsetilgang for alle amerikanere, som for eksempel Medicare for all, helseprogrammet ­Sanders har fått en rekke av Demokratenes frontfigurer til å støtte de siste årene.

Selv om det er vanskelig å stole på at «myndighetene vil kunne få dette til å fungere på effektivt vis», sier hun at det statsstyrte helseprogrammet Medicaid fungerte veldig bra da de fire adopsjonsbarna ble dekket av det.

– Så de kan gjøre det ­samme for hele landet. Men det er for mange selskaper involvert. Sykehusene og forsikringsindustrien er en altfor stor melkeku, sier hun.

Valle sier at «helsetjenester er så dyre, at jeg ville ikke ha noen problemer med en slik løsning» der staten sikrer gratis helsedekning for alle amerikanere. Målinger fra Reuters viser at 70 prosent av amerikanerne støtter et slikt helseprogram. Blant Demokrater er støtten 85 prosent. Også over halvparten av alle Republikanere, 51 prosent, støtter Medicare For All.

Akkurat nå lurer Valle mest på hvordan hun skal få opp døra til kontoret. Der står ­pc-en Delaney (14) trenger for å gjøre leksene sine. Men nøkkelen ligger på innsida, og Valle finner ikke ekstranøkkelen Har noen av de seks ­ungene i huset tatt den?

Valle håper dattera Rebeca (27) snart skal komme for å bryte opp døra.

Selv vil hun tilbake til ­Jesus på sykehuset så fort som ­mulig.

– Det er et merkelig liv, men det er mitt, sier hun.

Flott, men slitsom jul

Romjul: Det tikker inn noen meldinger fra Suzanne Valle. Hun forteller at Jesus så smått har begynt å jobbe igjen. At han er på bedringens vei. Julefeiringa har vært «flott, men slitsom» og hun er ­takknemlig for at den snart er ferdig.

På Facebook-sida hennes smiler de seks barna, ikledd julegensere, mot kameraet.

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 22. mars 2019
HARD LUT: 18 lørdager på rad har opprør herjet Paris og andre franske storbyer. I morgen vil Macrons regjering knuse de gule vestene med UV-blekk, droner og soldater.
Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.