Fredag 28. desember 2018
IMPERIUM AS: I romjula dukket Donald Trump opp på et overraskelsesbesøk ved en amerikansk flybase i Irak. FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX
Donald Trump lover at USA blir værende i Midtøsten:
Gir hauker håp
LOJAL: Etter Syria-bråk beroliger Donald Trump krigshauker og våpenindustri med nye baser og milliardkontrakter.

USA

Donald Trumps førjuls-beskjed om å trekke amerikanske styrker ut av Syria skapte uro blant generaler og våpentopper som lever godt på USAs krigføring i Midtøsten.

Men i romjula har Trump prøvd å sende forsvar og militærindustri noen beroligende signaler:

1. Han har sørget for at tidligere sjef for en av USAs største forsvarsleverandører, Boeing, blir ny forsvarsminister

2. Han har lovet at USA ikke trekker seg ut av Irak, og at amerikanske styrker på kort varsel kan bruke sine baser der til å rykke inn i Syria igjen.

Fakta

Trumps krigsplan:

• Donald Trump har annonsert at han vil trekke USA ut av Syria, og kilder hevder han vil halvere USAs styrker i Afghanistan.

• Også mange harde Trump-kritikere mener mindre amerikansk tilstedeværelse i Midtøsten er en god ting.

• Syria-avgjørelsen skaper samtidig frykt hos kurdere i Nord-Syria for et nytt angrep fra Tyrkia på det kurdiskkontrollerte området Rojava, og for mer ustabilitet i Syria generelt.

Trump: Vi kan bruke Irak

Det siste skjedde da Trump andre juledag dukket opp på et overraskelsesbesøk ved den amerikanske Asad-basen i Irak. På sitt første besøk til en stridssone forsvarte presidenten Syria-avgjørelsen og gjentok at USA «ikke lenger kan være verdens politimann».

Trump sa imidlertid også at oppstyret rundt avgjørelsen om å trekke USA ut av Syria var «overdrevet», og at USA enkelt kan gå inn igjen i landet om det blir nødvendig.

– Faktisk kan vi bruke Irak som en base hvis vi skal gjøre noe i Syria, sa Trump.

Det kan blant annet skje fra to nye amerikanske militærbaser i Anbar-provinsen i Irak. Ifølge tyrkiske medier har USA den siste tida etablert nye baser like ved to av de viktigste grenseovergangene til Syria.

Tilstedeværelsen i Irak er avgjørende i USAs plan overfor Iran, som Trump-administrasjonen rasler med sablene mot. Det samme gjelder USAs rolle i allierte Saudi-Arabias krig i Jemen, der FN-inspektører i går kom til havnebyen Hodeida for å overvåke en skjør våpenhvile.

Boeing-Bonus

Den varslede Syria-uttrekningen sørget for at forsvarsminister Jim Mattis trakk seg. Fra 1. januar overtar viseforsvarsminister Patrick Shanahan. Den tidligere Boeing-direktøren ble hentet inn i 2017 for å gjøre Pentagon mer næringslivsvennlig.

I løpet av det siste halvåret har Boeing vunnet tre milliard-kontrakter med forsvarsdepartementet, og ifølge Foreign Policy jobber Pentagon-topper nå for at USAs luftforsvar skal kjøpe nye jagerfly fra selskapet.

Som Klassekampen skrev forrige lørdag, er avgangen til Mattis et slag for den politiske linja til Norge og andre Nato-tilhengere. Mattis var en av de siste tydelige Nato-tilhengerne i Det hvite hus og et viktig kontaktpunkt for Norge.

Nato-kritikere mener avgangen viser hvor risikabelt det kan være for Norges forsvar å lene seg så tungt på USA som i dag.

– Vi vil ikke lengre bli utnyttet av land som bruker oss til å beskytte seg selv, sa Trump i Irak.

Mexico-mur

Trumps Irak-tur tok også vekk oppmerksomhet fra turbulens på hjemmebane. Første juledag ble en 8-årig gutt det andre asylsøkerbarnet som mistet livet i USAs varetekt denne måneden.

Samtidig er 25 prosent av USAs føderale regjeringsapparat stengt som følge av politisk uenighet om finansiering av grensemuren Trump siden valget i 2016 har lovet å bygge mot Mexico.

Trump vil at Kongressen skal godkjenne fem milliarder dollar til bygging, men Demokratene vil bare øke bevilgninger til grensesikkerhet med 1,3 milliarder.

– Regjeringsapparatet åpner ikke før vi har en mur, et gjerde (...) en barriere mot at folk strømmer inn i landet vårt, sa Trump denne uka.

Demokrat-skyld

Stengingen påvirker rundt 800.000 ansatte, over en tredjedel av den føderale arbeidsstyrken. Trump skylder på Demokratene, som overtar kontrollen over Representantenes hus, når Kongressen 3. januar møtes for første gang i 2019.

– Det som skjer i landet vårt er en skam. Utover det ønsker jeg alle en god jul, sa Trump.

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.
Onsdag 5. juni 2019
VIKTIGST: For første gang har klimakrisa vært velgernes viktigste sak i Danmark. Klimaet kan være med på å avgjøre valget i dag, sier professor.