Mandag 24. desember 2018
ART OF THE DEAL: Få dager etter at Donald Trump lovet Recep Erdogan å trekke USA ut av Syria inngikk Tyrkia en våpenkjøpsavtale med amerikanerne. FOTO: GEOFFROY VAN DER HASSELT, AFP/NTB SCANPIX
Tyrkia trapper opp ved kurdiske områder etter at USA vil trekke seg ut av Syria:
– Det er ditt. Jeg drar
VENTER ANGREP: Donald Trumps julegave til Recep Tayyip Erdogan skaper frykt hos kurderne. Tyrkia flytter nå ­militære styrker mot kurdiske stillinger nord i Syria.

SYRIA

Et nytt tyrkisk angrep på kurderne nord i Syria rykker nærmere etter at Tyrkia de siste dagene har flyttet styrker over grensa og tett på stillinger i det kurdisk-kontrollerte området Rojava.

I løpet av borgerkrigen har den kurdiske militsen YPG/YPJ, til Tyrkias skrekk, vunnet kontroll over store områder nord i Syria. Kurderne forsøker å skape et autonomt og anti-kapitalistisk territorium som sikrer kurdisk selvstyre.

Istanbul ser militsen som del av erkefienden PKK – kurderpartiet som har drevet geriljakrig i Tyrkia siden 1984 – og forsvarsminister Hulusi Akar har lovet at YPG/YPJ skal «begraves i grøfter når tida kommer».

Fakta

Kurderne i Syria:

• I løpet av borgerkrigen i Syria har kurderne i militsen YPG/YPJ (Folkets/Kvinnenes forsvarsenheter) frigjort Nord -Syria øst for Eufrat fra Den islamske staten (IS). Militsen inngår i USA-støttede De syriske demokratiske styrkene (SDF) og har fått flystøtte fra USA.

• Det kurderkontrollerte området går under navnet Rojava. Her forsøker kurderne i Syria å skape et sosialt og økonomisk radikalt politisk prosjekt, som skal sikre kurdisk selvstyre.

• I mars angrep Tyrkia en av Rojavas tre kantoner, Afrin. Over 160.000 mennesker ble drevet på flukt av angrepet.

Stridsvogner over grensa

Mange tror den tida har kommet mye nærmere etter at USAs president Donald Trump forrige uke sa han vil trekke amerikanske styrker ut av Syria. I krigen mot IS har YPG fungert som USAs fotsoldater i Syria. Samarbeidet har delvis fungert som sikkerhet mot tyrkiske angrep på Rojava.

Men dager før Trump offentlig erklærte uttrekningen, skal han ha gitt Tyrkias president Erdogan en tidlig julegave.

«Vet du hva? Det er ditt. Jeg drar», er beskjeden Trump skal ha gitt Erdogan om Syria over telefon.

Nå frykter kurderne at et lenge varslet angrep er underveis. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble rundt 35 stridsvogner og annet tungt våpen-materiell flyttet over den syriske grensa ved byen Jarablus på lørdag, til et område «ikke langt fra front-linjene hvor kurdiske krigere fra det militære rådet i Manbij er stasjonert».

Manbij er en av de største byene i Rojava. I januar ga USA tyrkerne grønt lys til å angripe en av Rojavas tre kantoner, Afrin. Til sammen lever rundt to millioner mennesker i det kurdisk-kontrollerte området nord i Syria, og et tyrkisk angrep vil utløse nye flyktningstrømmer.

Kurderne er sjokkerte over at Trump gjorde dette uten forhåndsvarsler. Den kurdiske lederen Aldar Khalil sier ifølge AFP det er USAs «plikt å hindre alle angrep og få en slutt på tyrkiske trusler».

Rakett-avtale

Allerede før Trumps avgjørelse hadde Tyrkia trappet opp truslene om å invadere Syria. Forfatter Patrick Cockburn mener Trumps avgjørelse, selv om den «tilsynelatende kom ut av det blå, trolig ble tatt på grunn av denne tyrkiske eskaleringen».

«Å etterlate kurderne kan for Det hvite hus virke som en fornuftig pris å betale for å bedre relasjoner til Erdogan», skriver han hos Counterpunch.

Få dager etter samtalen ble det klart at USA og Tyrkia har inngått en avtale om tyrkisk kjøp av amerikanske Patriot-raketter til en verdi av 3,5 milliarder dollar. Tyrkia hadde tidligere sagt at de ville droppe USA-raketter til fordel for raketter fra Russland.

Trump får Demokrat-støtte

I amerikanske medier blir Trumps Syria-avgjørelse stort sett kritisert, ikke minst fra krefter som støtter amerikansk krigføring i utlandet.

Men også blant Trumps hardeste kritikere i Demokratene finnes det støtte blant folkevalgte som ønsker mindre bruk av amerikansk militærmakt i utlandet.

«Jeg har lenge vært mot bruk av militær kraft i Syria (…) Jeg bryr meg ikke om hvem presidenten er, om han får oss ut av endeløse kriger, så støtter jeg handlingen», sier kongressrepresentant Ted Lieu.

Trumps avgjørelse om å trekke USA ut av Syria skaper samtidig et vanskelig dilemma for mange på venstresida, som på én side ikke ønsker amerikansk krigføring i Midtøsten, men på den andre frykter for kurdernes framtid.

Også langvarig anti-intervensjonist Noam Chomsky har tidligere sagt at han støtter et mindre amerikansk nærvær i Syria for å hindre et angrep på Rojava.

Journalist og forfatter Jeremy Scahill mener at «USA har alltid operert med gode/onde kurdere» der «de onde kan slaktes og fengsles», mens «de gode er allierte så lenge deres soldater kan brukes til amerikanske formål».

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 22. mars 2019
HARD LUT: 18 lørdager på rad har opprør herjet Paris og andre franske storbyer. I morgen vil Macrons regjering knuse de gule vestene med UV-blekk, droner og soldater.
Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.