Mandag 24. desember 2018
ART OF THE DEAL: Få dager etter at Donald Trump lovet Recep Erdogan å trekke USA ut av Syria inngikk Tyrkia en våpenkjøpsavtale med amerikanerne. FOTO: GEOFFROY VAN DER HASSELT, AFP/NTB SCANPIX
Tyrkia trapper opp ved kurdiske områder etter at USA vil trekke seg ut av Syria:
– Det er ditt. Jeg drar
VENTER ANGREP: Donald Trumps julegave til Recep Tayyip Erdogan skaper frykt hos kurderne. Tyrkia flytter nå ­militære styrker mot kurdiske stillinger nord i Syria.

SYRIA

Et nytt tyrkisk angrep på kurderne nord i Syria rykker nærmere etter at Tyrkia de siste dagene har flyttet styrker over grensa og tett på stillinger i det kurdisk-kontrollerte området Rojava.

I løpet av borgerkrigen har den kurdiske militsen YPG/YPJ, til Tyrkias skrekk, vunnet kontroll over store områder nord i Syria. Kurderne forsøker å skape et autonomt og anti-kapitalistisk territorium som sikrer kurdisk selvstyre.

Istanbul ser militsen som del av erkefienden PKK – kurderpartiet som har drevet geriljakrig i Tyrkia siden 1984 – og forsvarsminister Hulusi Akar har lovet at YPG/YPJ skal «begraves i grøfter når tida kommer».

Fakta

Kurderne i Syria:

• I løpet av borgerkrigen i Syria har kurderne i militsen YPG/YPJ (Folkets/Kvinnenes forsvarsenheter) frigjort Nord -Syria øst for Eufrat fra Den islamske staten (IS). Militsen inngår i USA-støttede De syriske demokratiske styrkene (SDF) og har fått flystøtte fra USA.

• Det kurderkontrollerte området går under navnet Rojava. Her forsøker kurderne i Syria å skape et sosialt og økonomisk radikalt politisk prosjekt, som skal sikre kurdisk selvstyre.

• I mars angrep Tyrkia en av Rojavas tre kantoner, Afrin. Over 160.000 mennesker ble drevet på flukt av angrepet.

Stridsvogner over grensa

Mange tror den tida har kommet mye nærmere etter at USAs president Donald Trump forrige uke sa han vil trekke amerikanske styrker ut av Syria. I krigen mot IS har YPG fungert som USAs fotsoldater i Syria. Samarbeidet har delvis fungert som sikkerhet mot tyrkiske angrep på Rojava.

Men dager før Trump offentlig erklærte uttrekningen, skal han ha gitt Tyrkias president Erdogan en tidlig julegave.

«Vet du hva? Det er ditt. Jeg drar», er beskjeden Trump skal ha gitt Erdogan om Syria over telefon.

Nå frykter kurderne at et lenge varslet angrep er underveis. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble rundt 35 stridsvogner og annet tungt våpen-materiell flyttet over den syriske grensa ved byen Jarablus på lørdag, til et område «ikke langt fra front-linjene hvor kurdiske krigere fra det militære rådet i Manbij er stasjonert».

Manbij er en av de største byene i Rojava. I januar ga USA tyrkerne grønt lys til å angripe en av Rojavas tre kantoner, Afrin. Til sammen lever rundt to millioner mennesker i det kurdisk-kontrollerte området nord i Syria, og et tyrkisk angrep vil utløse nye flyktningstrømmer.

Kurderne er sjokkerte over at Trump gjorde dette uten forhåndsvarsler. Den kurdiske lederen Aldar Khalil sier ifølge AFP det er USAs «plikt å hindre alle angrep og få en slutt på tyrkiske trusler».

Rakett-avtale

Allerede før Trumps avgjørelse hadde Tyrkia trappet opp truslene om å invadere Syria. Forfatter Patrick Cockburn mener Trumps avgjørelse, selv om den «tilsynelatende kom ut av det blå, trolig ble tatt på grunn av denne tyrkiske eskaleringen».

«Å etterlate kurderne kan for Det hvite hus virke som en fornuftig pris å betale for å bedre relasjoner til Erdogan», skriver han hos Counterpunch.

Få dager etter samtalen ble det klart at USA og Tyrkia har inngått en avtale om tyrkisk kjøp av amerikanske Patriot-raketter til en verdi av 3,5 milliarder dollar. Tyrkia hadde tidligere sagt at de ville droppe USA-raketter til fordel for raketter fra Russland.

Trump får Demokrat-støtte

I amerikanske medier blir Trumps Syria-avgjørelse stort sett kritisert, ikke minst fra krefter som støtter amerikansk krigføring i utlandet.

Men også blant Trumps hardeste kritikere i Demokratene finnes det støtte blant folkevalgte som ønsker mindre bruk av amerikansk militærmakt i utlandet.

«Jeg har lenge vært mot bruk av militær kraft i Syria (…) Jeg bryr meg ikke om hvem presidenten er, om han får oss ut av endeløse kriger, så støtter jeg handlingen», sier kongressrepresentant Ted Lieu.

Trumps avgjørelse om å trekke USA ut av Syria skaper samtidig et vanskelig dilemma for mange på venstresida, som på én side ikke ønsker amerikansk krigføring i Midtøsten, men på den andre frykter for kurdernes framtid.

Også langvarig anti-intervensjonist Noam Chomsky har tidligere sagt at han støtter et mindre amerikansk nærvær i Syria for å hindre et angrep på Rojava.

Journalist og forfatter Jeremy Scahill mener at «USA har alltid operert med gode/onde kurdere» der «de onde kan slaktes og fengsles», mens «de gode er allierte så lenge deres soldater kan brukes til amerikanske formål».

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.
Onsdag 5. juni 2019
VIKTIGST: For første gang har klimakrisa vært velgernes viktigste sak i Danmark. Klimaet kan være med på å avgjøre valget i dag, sier professor.