Fredag 21. desember 2018
TVILER: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener vi bør tenke mer langsiktig på forholdet til Russland. – Jeg ser få fordeler for Vesten på lengre sikt av et fattig Russland, sier han. FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX
Kåre Willoch avviser rapport-stempling av Frp, SV og Rødt som «pro-russiske»:
Vil bli kvitt sanksjoner
KLAR: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener sanksjonsregimet mot Russland må ha en utløpsdato. Han ønsker en realistisk tilnærming til Russland.

RUSSLAND

– Sanksjonene mot Russland var aldri ment å være permanente. Før eller siden må spørsmålet om å oppheve dem komme opp. Man blir ikke «pro-russisk» av å mene det, sier Kåre Willoch, tidligere statsminister for Høyre.

Han reagerer på konklusjonene i rapporten «Kremls trojanske hester», som Klassekampen skrev om torsdag. Rapporten, laget av den norskstøttede amerikanske tenketanken Atlantic Council, kategoriserer Fremskrittspartiet, Rødt og SV som «pro-russiske» partier.

Fakta

Russland:

• Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har lansert rapporten «Kremls trojanske hester» hvor Frp, SV og Rødt blir stemplet som «pro-russiske partier». Rapporten ble først omtalt av Radikal portal og Steigan.no.

• Norge har bidratt med donasjoner til tenketanken i en årrekke gjennom Forsvarsdepartementet. Øystein Bogen, journalist i TV2 har skrevet kapitlet om Norge.

• Kåre Willoch var statsminister for Høyre mellom 1981 og 1986.

Vil vurdere sanksjonene

Rødt og SV får stempelet på grunn av sin kritikk av både Nato og utstasjonering av amerikanske soldater på norsk jord. Frp får det fordi tillitsvalgte, som utenrikspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde, har tatt til orde for å lempe på, og avvikle, de vestlige sanksjonene mot Russland. Sanksjonene ble innført etter Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014.

Carl I. Hagen (Frp) er ikke nevnt i rapporten, men også han har nylig fått kritikk for pro-russiske holdninger, etter å ha åpnet for å anerkjenne Krim som russisk i et intervju med tv-kanalen Russia Today.

Willoch mener merkelappene er upassende og forteller at han selv er lite entusiastisk til sanksjonene mot Russland.

– Som det også fremgår av mine tidligere uttalelser, mener jeg at man bør overveie å ta seg sammen og bli kvitt sanksjonene, sier Willoch.

Han viser til sin nye bok «Alt med måte» skrevet med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Der gjør han det klart at han ikke synes økonomiske sanksjoner «er noe særlig godt virkemiddel» i møte med Russland.

Skeptisk til fattig Russland

Willoch mener også at befolkningen på Krim-halvøya må få et ord med i laget i en eventuell løsning på konflikten mellom øst og vest.

– Det bør spille en rolle hva de mener på Krim. Et ønske om en ny folkeavstemning er forståelig, sier Willoch.

– Hvorfor er ikke sanksjoner et egnet verktøy for å straffe Russland?

– Hvordan ønsker vi forholdet til Russland skal være om ti, tjue og tretti år? Jeg ser få fordeler for Vesten på lengre sikt av et fattig Russland. Rike land har lettere for å føre fredelig utenrikspolitikk. Dårlig økonomi legger til rette for sterkt autoritære ledere. Katastrofal økonomisk situasjon banet vei for bolsjevikene i Russland og nazistene i Tyskland, sier Willoch.

Han frykter Vestens linje presser fram en økonomisk allianse mellom stormaktene Russland og Kina.

– Jeg ønsker meg en realistisk tilnærming. Det er ikke i vår interesse å drive Russland i armene på Kina. De er uenige om mye, men nå ser vi tydelige tegn på at de nærmer seg hverandre.

Mener Nato ba om bråk

– I den nye boka di sier du at Nato burde skjønt at det kunne bli bråk med Russland i Ukraina?

– Ja, Nato burde for eksempel forstått at det ville føre til reaksjoner når man begynte å snakke om ukrainsk medlemskap i Nato. Russlands eneste betydningsfulle flåtebase ville ligget i et Nato-land. Krim er historisk og militært veldig sentralt for Russland. Jeg forsvarer ikke Russlands handlinger, men Nato burde skjønt at det ville komme reaksjoner, sier Willoch.

Han tror det er stor forskjell på Nato-landenes selvbilde og hvordan de oppleves av Russland.

– Russland kan bare føre utenrikspolitikk ut ifra hvordan de ser verden. Nato-land har drevet svært mye innblanding i andre lands indre forhold. Krigen i Libya og den andre Irak-krigen skjedde begge uten folkerettslig mandat. Jeg kan ikke se at Putin blander seg mer i andre land enn Trump. Man må ikke bli overrasket om de trekker noen andre konklusjoner enn oss.

– I rapporten «Kremls trojanske hester» får SV og Rødt stempelet pro-russiske, blant annet på grunn av motstand mot amerikanske soldater på norsk jord. Er du enig?

– Det er ikke et pro-russisk standpunkt. Det er gode grunner til å bygge opp et skikkelig norsk forsvar, heller enn å være avhengig av hjelp fra andre, sier Willoch.

Han understreker at ingen av uttalelsene hans i intervjuet er en kritikk av den sittende regjeringens politikk eller diplomatisk arbeid ovenfor Russland og Nato-allierte.

jos@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.
Fredag 28. juni 2019
EØS: Fagforbundet kommer trolig ikke til å stå i veien for Fellesforbundets krav om å be staten om å finne alternativer til EØS.