Fredag 21. desember 2018
TVILER: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener vi bør tenke mer langsiktig på forholdet til Russland. – Jeg ser få fordeler for Vesten på lengre sikt av et fattig Russland, sier han. FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX
Kåre Willoch avviser rapport-stempling av Frp, SV og Rødt som «pro-russiske»:
Vil bli kvitt sanksjoner
KLAR: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener sanksjonsregimet mot Russland må ha en utløpsdato. Han ønsker en realistisk tilnærming til Russland.

RUSSLAND

– Sanksjonene mot Russland var aldri ment å være permanente. Før eller siden må spørsmålet om å oppheve dem komme opp. Man blir ikke «pro-russisk» av å mene det, sier Kåre Willoch, tidligere statsminister for Høyre.

Han reagerer på konklusjonene i rapporten «Kremls trojanske hester», som Klassekampen skrev om torsdag. Rapporten, laget av den norskstøttede amerikanske tenketanken Atlantic Council, kategoriserer Fremskrittspartiet, Rødt og SV som «pro-russiske» partier.

Fakta

Russland:

• Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har lansert rapporten «Kremls trojanske hester» hvor Frp, SV og Rødt blir stemplet som «pro-russiske partier». Rapporten ble først omtalt av Radikal portal og Steigan.no.

• Norge har bidratt med donasjoner til tenketanken i en årrekke gjennom Forsvarsdepartementet. Øystein Bogen, journalist i TV2 har skrevet kapitlet om Norge.

• Kåre Willoch var statsminister for Høyre mellom 1981 og 1986.

Vil vurdere sanksjonene

Rødt og SV får stempelet på grunn av sin kritikk av både Nato og utstasjonering av amerikanske soldater på norsk jord. Frp får det fordi tillitsvalgte, som utenrikspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde, har tatt til orde for å lempe på, og avvikle, de vestlige sanksjonene mot Russland. Sanksjonene ble innført etter Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014.

Carl I. Hagen (Frp) er ikke nevnt i rapporten, men også han har nylig fått kritikk for pro-russiske holdninger, etter å ha åpnet for å anerkjenne Krim som russisk i et intervju med tv-kanalen Russia Today.

Willoch mener merkelappene er upassende og forteller at han selv er lite entusiastisk til sanksjonene mot Russland.

– Som det også fremgår av mine tidligere uttalelser, mener jeg at man bør overveie å ta seg sammen og bli kvitt sanksjonene, sier Willoch.

Han viser til sin nye bok «Alt med måte» skrevet med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Der gjør han det klart at han ikke synes økonomiske sanksjoner «er noe særlig godt virkemiddel» i møte med Russland.

Skeptisk til fattig Russland

Willoch mener også at befolkningen på Krim-halvøya må få et ord med i laget i en eventuell løsning på konflikten mellom øst og vest.

– Det bør spille en rolle hva de mener på Krim. Et ønske om en ny folkeavstemning er forståelig, sier Willoch.

– Hvorfor er ikke sanksjoner et egnet verktøy for å straffe Russland?

– Hvordan ønsker vi forholdet til Russland skal være om ti, tjue og tretti år? Jeg ser få fordeler for Vesten på lengre sikt av et fattig Russland. Rike land har lettere for å føre fredelig utenrikspolitikk. Dårlig økonomi legger til rette for sterkt autoritære ledere. Katastrofal økonomisk situasjon banet vei for bolsjevikene i Russland og nazistene i Tyskland, sier Willoch.

Han frykter Vestens linje presser fram en økonomisk allianse mellom stormaktene Russland og Kina.

– Jeg ønsker meg en realistisk tilnærming. Det er ikke i vår interesse å drive Russland i armene på Kina. De er uenige om mye, men nå ser vi tydelige tegn på at de nærmer seg hverandre.

Mener Nato ba om bråk

– I den nye boka di sier du at Nato burde skjønt at det kunne bli bråk med Russland i Ukraina?

– Ja, Nato burde for eksempel forstått at det ville føre til reaksjoner når man begynte å snakke om ukrainsk medlemskap i Nato. Russlands eneste betydningsfulle flåtebase ville ligget i et Nato-land. Krim er historisk og militært veldig sentralt for Russland. Jeg forsvarer ikke Russlands handlinger, men Nato burde skjønt at det ville komme reaksjoner, sier Willoch.

Han tror det er stor forskjell på Nato-landenes selvbilde og hvordan de oppleves av Russland.

– Russland kan bare føre utenrikspolitikk ut ifra hvordan de ser verden. Nato-land har drevet svært mye innblanding i andre lands indre forhold. Krigen i Libya og den andre Irak-krigen skjedde begge uten folkerettslig mandat. Jeg kan ikke se at Putin blander seg mer i andre land enn Trump. Man må ikke bli overrasket om de trekker noen andre konklusjoner enn oss.

– I rapporten «Kremls trojanske hester» får SV og Rødt stempelet pro-russiske, blant annet på grunn av motstand mot amerikanske soldater på norsk jord. Er du enig?

– Det er ikke et pro-russisk standpunkt. Det er gode grunner til å bygge opp et skikkelig norsk forsvar, heller enn å være avhengig av hjelp fra andre, sier Willoch.

Han understreker at ingen av uttalelsene hans i intervjuet er en kritikk av den sittende regjeringens politikk eller diplomatisk arbeid ovenfor Russland og Nato-allierte.

jos@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.
Torsdag 5. september 2019
DYRT: Bent Høie (H) inviterer helse­sektoren til nettverksbygging og faglig påfyll om Sykehus-Norge. Prislappen kan føre til at bare dem som er på innsida, har råd, sier fag­forening.
Onsdag 4. september 2019
TRAVELT: Om 120 dager blir fire kommuner til én. Nå tømmer de tvangssammenslåtte kommunene i Senja sparekassa før det er for seint.