Fredag 21. desember 2018
NYTT ÅR, GAMMEL FLOKE: I januar skal det britiske parlamentet stemme over Theresa Mays brexit-avtale. Om hun ikke får flertall, truer hun med en avtaleløs brexit. Men EU-tilhengerne håper på en ny folkeavstemning. FOTO: TIM IRELAND, AP/NTB SCANPIX
• 99 dager til brexit • May forbereder «no deal» • EU-tilhengere vil ha ny avstemning
Kan få omkamp etter jul
NY RUNDE? Theresa Mays advarsler om en brexit uten avtale, styrker EU-tilhengernes tro på at de vil lykkes i å få en ny folkeavstemning.

BREXIT

Med under 100 dager igjen til brexit, trapper statsminister Theresa Mays regjering opp planleggingen av hva som vil skje dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale.

Planleggingen har skapt store overskrifter i britisk presse denne uka.

Ifølge Mays beredskapsplan vil blant annet 3500 soldater settes på «stand by» for å bistå regjeringen dersom britene ender uten en avtale. Å forberede en «no deal»-brexit» er ifølge brexit-minister Stephen Barclay nå blitt «en operasjonell prioritet» for regjeringen, melder Sky News.

Fakta

Brexit:

• 23. juni 2016 stemte 52 prosent for at Storbritannia skal ut av EU.

• Theresa Mays regjering og EU er blitt enige om en avtale om det framtidige forholdet mellom partene etter brexit.

• Parlamentet skal stemme over avtalen i uke tre neste år.

Selvsikker kampanje

Førsteprioritet er å få Mays framforhandlede brexit-avtale godkjent i parlamentet. De folkevalgte skulle egentlig stemme over avtalen 11. desember, men May innså at hun kom til å tape og utsatte det til nyåret.

Per i dag tyder det meste på at May ikke vil få flertall. Det gir Thomas Cole, policy-sjef for kampanjen People’s Vote, håp. Han tror regjeringen vil presses til å måtte avholde en ny folkeavstemning.

– Vi er svært selvsikre nå. Palamentsavstemningen om Mays avtale er under en måned unna, og sannsynligvis går den ikke gjennom. Da handler det om alternativene, sier Cole.

– I dag er det ikke flertall for en «no deal»-brexit. Da kan May velge mellom å utlyse nyvalg eller prøve å reforhandle med EU.

Førstnevnte tror Cole hun er svært lite interessert i, og å forhandle fram en ny avtale vriker umulig, mener han.

– Så da står May i realiteten igjen med ett alternativ: en ny folkeavstemning, sier Cole på telefon fra London.

Han forklarer at People’s Vote-kampanjen vil ha en folkeavstemning der man velger mellom brexit med Mays avtale, en avtaleløs brexit og å bli værende i EU.

Splitter regjeringen

Det er ikke bare EU-tilhengerne som diskuterer muligheten for en ny folkeavstemning. Onsdag åpnet Tory-politiker Amber Rudd, statssekretær for arbeids- og pensjonsdepartementet, for muligheten.

– Parlamentet må få flertall for en løsning på hvordan vi skal forlate EU. Om man ikke lykkes i å få det, kan jeg se argumentet for å gå tilbake til folket igjen, sa hun til ITV.

Uttalelsen skaper splittelse i regjeringen. Rudd, som var innenriksminister fram til april, refses av kolleger for å bryte med Mays linje som sier valget står mellom hennes avtale eller ingen avtale.

– Vi kommer ikke til å ha en ny folkeavstemning. Det er ikke regjeringens politikk, sa lederen av underhuset Andrea Leadsom til samme tv-kanal dagen etter.

– Brukes som pressmiddel

Thomas Cole sier overskriftene om regjeringens «no deal»-planer dominerer nyhetsbildet.

– Skrekkscenarioet med soldater på bakken og medisiner som må flys inn fra Nederland … Det er litt fantasifullt, mener EU-tilhengeren.

– Fokus er på at et «no deal»-scenario er så ille at man er nødt til må akseptere Mays avtale. Jeg er enig i at alt er bedre enn en avtaleløs brexit, men det virker som om regjeringen forsøker sette Mays avtale i et bedre lys, mener Cole.

Ulf Sverdrup, direktør ved direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt, er uenig.

– At trusselen med en «no deal»-brexit kanskje kan flytte noen velgere over til Mays fordel, sier seg selv. Men at dette gjøres kun for å overbevise parlamentet, høres merkelig ut. Dette er ikke et politisk spill. Det ville vært uansvarlig å ikke planlegge hva som vil skje dersom Storbritannia går ut uten en avtale, sier han og påpeker at de har under 100 dager på seg.

– Det er vanvittig dårlig tid.

Sverdrup følger brexit-utviklingen og møtte tidligere i år i underhusets brexit-komité for å fortelle om EØS-avtalen. Han har ett klart råd:

– Respekter folkeavstemninger, sier han.

– Samtidig trenger ikke den britiske regjeringen legge mer i det enn nødvendig. Britene sa nei til EU-medlemskap, men det er ikke det samme som ja til en «hard» brexit. Akkurat som Norge sa nei til EU-medlemskap, men ikke nei til europeisk samarbeid.

yngvildt@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.
Onsdag 5. juni 2019
VIKTIGST: For første gang har klimakrisa vært velgernes viktigste sak i Danmark. Klimaet kan være med på å avgjøre valget i dag, sier professor.