Fredag 21. desember 2018
NYTT ÅR, GAMMEL FLOKE: I januar skal det britiske parlamentet stemme over Theresa Mays brexit-avtale. Om hun ikke får flertall, truer hun med en avtaleløs brexit. Men EU-tilhengerne håper på en ny folkeavstemning. FOTO: TIM IRELAND, AP/NTB SCANPIX
• 99 dager til brexit • May forbereder «no deal» • EU-tilhengere vil ha ny avstemning
Kan få omkamp etter jul
NY RUNDE? Theresa Mays advarsler om en brexit uten avtale, styrker EU-tilhengernes tro på at de vil lykkes i å få en ny folkeavstemning.

BREXIT

Med under 100 dager igjen til brexit, trapper statsminister Theresa Mays regjering opp planleggingen av hva som vil skje dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale.

Planleggingen har skapt store overskrifter i britisk presse denne uka.

Ifølge Mays beredskapsplan vil blant annet 3500 soldater settes på «stand by» for å bistå regjeringen dersom britene ender uten en avtale. Å forberede en «no deal»-brexit» er ifølge brexit-minister Stephen Barclay nå blitt «en operasjonell prioritet» for regjeringen, melder Sky News.

Fakta

Brexit:

• 23. juni 2016 stemte 52 prosent for at Storbritannia skal ut av EU.

• Theresa Mays regjering og EU er blitt enige om en avtale om det framtidige forholdet mellom partene etter brexit.

• Parlamentet skal stemme over avtalen i uke tre neste år.

Selvsikker kampanje

Førsteprioritet er å få Mays framforhandlede brexit-avtale godkjent i parlamentet. De folkevalgte skulle egentlig stemme over avtalen 11. desember, men May innså at hun kom til å tape og utsatte det til nyåret.

Per i dag tyder det meste på at May ikke vil få flertall. Det gir Thomas Cole, policy-sjef for kampanjen People’s Vote, håp. Han tror regjeringen vil presses til å måtte avholde en ny folkeavstemning.

– Vi er svært selvsikre nå. Palamentsavstemningen om Mays avtale er under en måned unna, og sannsynligvis går den ikke gjennom. Da handler det om alternativene, sier Cole.

– I dag er det ikke flertall for en «no deal»-brexit. Da kan May velge mellom å utlyse nyvalg eller prøve å reforhandle med EU.

Førstnevnte tror Cole hun er svært lite interessert i, og å forhandle fram en ny avtale vriker umulig, mener han.

– Så da står May i realiteten igjen med ett alternativ: en ny folkeavstemning, sier Cole på telefon fra London.

Han forklarer at People’s Vote-kampanjen vil ha en folkeavstemning der man velger mellom brexit med Mays avtale, en avtaleløs brexit og å bli værende i EU.

Splitter regjeringen

Det er ikke bare EU-tilhengerne som diskuterer muligheten for en ny folkeavstemning. Onsdag åpnet Tory-politiker Amber Rudd, statssekretær for arbeids- og pensjonsdepartementet, for muligheten.

– Parlamentet må få flertall for en løsning på hvordan vi skal forlate EU. Om man ikke lykkes i å få det, kan jeg se argumentet for å gå tilbake til folket igjen, sa hun til ITV.

Uttalelsen skaper splittelse i regjeringen. Rudd, som var innenriksminister fram til april, refses av kolleger for å bryte med Mays linje som sier valget står mellom hennes avtale eller ingen avtale.

– Vi kommer ikke til å ha en ny folkeavstemning. Det er ikke regjeringens politikk, sa lederen av underhuset Andrea Leadsom til samme tv-kanal dagen etter.

– Brukes som pressmiddel

Thomas Cole sier overskriftene om regjeringens «no deal»-planer dominerer nyhetsbildet.

– Skrekkscenarioet med soldater på bakken og medisiner som må flys inn fra Nederland … Det er litt fantasifullt, mener EU-tilhengeren.

– Fokus er på at et «no deal»-scenario er så ille at man er nødt til må akseptere Mays avtale. Jeg er enig i at alt er bedre enn en avtaleløs brexit, men det virker som om regjeringen forsøker sette Mays avtale i et bedre lys, mener Cole.

Ulf Sverdrup, direktør ved direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt, er uenig.

– At trusselen med en «no deal»-brexit kanskje kan flytte noen velgere over til Mays fordel, sier seg selv. Men at dette gjøres kun for å overbevise parlamentet, høres merkelig ut. Dette er ikke et politisk spill. Det ville vært uansvarlig å ikke planlegge hva som vil skje dersom Storbritannia går ut uten en avtale, sier han og påpeker at de har under 100 dager på seg.

– Det er vanvittig dårlig tid.

Sverdrup følger brexit-utviklingen og møtte tidligere i år i underhusets brexit-komité for å fortelle om EØS-avtalen. Han har ett klart råd:

– Respekter folkeavstemninger, sier han.

– Samtidig trenger ikke den britiske regjeringen legge mer i det enn nødvendig. Britene sa nei til EU-medlemskap, men det er ikke det samme som ja til en «hard» brexit. Akkurat som Norge sa nei til EU-medlemskap, men ikke nei til europeisk samarbeid.

yngvildt@klassekampen.no

Fredag 22. mars 2019
HARD LUT: 18 lørdager på rad har opprør herjet Paris og andre franske storbyer. I morgen vil Macrons regjering knuse de gule vestene med UV-blekk, droner og soldater.
Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.