Torsdag 20. desember 2018
KRITIKK: Både SV-leder Audun Lysbakken, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Frp, her ved leder Siv Jensen, tar sterk avstand fra rapporten til den amerikanske tenketanken Atlantic Council.FOTO: TOM HENNING BRATLIE OG NTB SCANPIX
Regjeringen betaler for rapport som anklager norske partier for å jobbe for Russland:
«Kremls trojanske hester»
FRISKT: Forsvarsdepartementet finansierer en amerikansk tenketank som anklager Frp, SV og Rødt for å løpe Kremls ærend.

Russland

Tidlig i desember lanserte den amerikanske tenketanken Atlantic Council en rapport om russisk innflytelse i Nord-Europa. Rapporten, som har fått navnet «Kremls trojanske hester», kartlegger hvilke krefter som angivelig jobber for russiske interesser i Norge, Sverige, Danmark og Nederland.

I rapporten presenteres et kart som lister opp de pro-russiske partiene i Europa. Her finner man partier som nazistpartiet Gyllent daggry fra Hellas, spanske Podemos og Sverigedemokraterna.

I Norge har Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt alle blitt kategorisert som «pro-russiske» partier.

Rapporten peker også på pro-russiske holdninger blant folk i Nord-Norge som «potensiell fruktbar mark for russisk politisk krigføring i framtida».

Rapporten har tidligere vært omtalt på nettavisen Radikal Portal og på Steigan.no.

Fakta

Atlantic Council:

• Amerikansk tenketank med fokus på internasjonal politikk. Ledet av den tidligere republikanske presidentkandidaten Jon Huntsman.

• Norge har bidratt med donasjoner til tenketanken i en årrekke gjennom Forsvarsdepartementet.

• TV 2-journalist og forfatter av boka «Russlands hemmelige krig mot Vesten» Øystein Bogen har bidratt til en rapport fra tenketanken om Russlands innflytelse i Norge.

Betalt av regjeringen

Rapporten er delvis finansiert av den norske regjeringen.

Atlantic Council, offisielt en uavhengig tenketank, men med tette bånd til Nato, har i en årrekke fått donasjoner fra Norge. På sine nettsider oppgir tenketanken at de mottok et sted mellom 870.000 og 2,2 millioner kroner fra det norske Forsvarsdepartementet i fjor.

«Forsvarsdepartementet gir økonomisk støtte til Atlantic Council, men vi har ikke støttet eller vært involvert i dette konkrete prosjektet, som er ukjent for oss», skriver kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i en e-post.

Departementet svarer ikke på Klassekampens spørsmål om hvordan det stiller seg til innholdet i rapporten de har vært med å finansiere.

– At Forsvarsdepartementet er med på å finansiere et prosjekt som går langt i å stemple partier, medier og journalister som sikkerhetstrusler, er på grensen til illojalt mot det norske demokratiet, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.

Han mener rapporten er et faktafritt makkverk og viser til at Rødt har kommet med tydelig fordømmelse av russiske folkerettsbrudd.

– Regjeringen må avklare om den står inne for påstandene i rapporten den har vært med å finansiere, sier Moxnes.

TV 2-journalist bidro

Øystein Bogen, utenriksjournalist i TV 2, har skrevet kapitlet om Norge i rapporten. Han trekker fram flere tilfeller av det han mener er pro-russiske holdninger og vedtak fra de tre partiene.

Christian Tybring-Gjedde, utenrikspolitisk talsmann i Frp, presenteres som en person med «sterke pro-russiske holdninger» som «gjentatte ganger har støttet Kremls posisjon i Ukraina og Krim og tatt til orde for slutt på sanksjonsregimet mot Russland».

SVs vedtak i 2014 om at Nato har delansvar for konflikten i Ukraina og kom med oppfordringer til forhandlinger med Russland.

SVs har også «ledet kritikk av Norges økende militære samarbeid med USA, inkludert stasjonering av marinesoldater». Kritikken omtales som et «ekko av Moskva-linjen».

Rødt har «stort sett avstått fra pro-russiske uttalelser». Flere profilerte medlemmer skal ha viderebrakt Kreml-narrativer om Ukraina. Partiets internasjonale talsperson har skrevet en artikkel i Dagbladet som kritiserer sanksjonene mot Russland og gir Nato ansvar for økt russisk aggresjon.

I tillegg til partiene blir flere blogger som Steigan.no og Herlandrapporten trukket fram som blogger som viderebringer russisk propaganda. Klassekampen er også nevnt som en avis som har publisert «grovt feilaktig og falskt» pro-Kreml-materiale.

TV 2-journalist Bogen var ikke tilgjengelig for intervju i går, men skriver i en SMS at han ikke er ansvarlig for den delen av dokumentet hvor partiene kategoriseres som pro-russiske. Han mener ingen norske partier er pro-Russland «per se» og henviser til Atlantic Council for grundigere forklaring på framstillingen. Atlantic Council har ikke besvart Klassekampens henvendelser.

Kritiserer rapporten

Alle de tre partiene avviser framstillingen på det sterkeste.

– Dette er å sette et likhetstegn mellom det å ha et åpent sinn i utenrikspolitikken og å være pro-Kreml. Det blir litt håpløst, sier Christian Tybring-Gjedde i Frp.

Han mener framstilling av ham selv og Frp som pro-russiske er absurde og viser til langvarig støtte til USA og Nato. Han ønsker ikke å trekke støtten til Atlantic Council fordi det kan sende uheldige politiske signaler.

SV-leder Audun Lysbakken er oppgitt.

– Det russiske regimet er et autoritært og nasjonalkonservativt regime og derfor så langt fra SV som det er mulig å komme. Vi har tydelig fordømt annekteringen av Krim og russiske menneskerettighetsbrudd, sier Lysbakken.

– At all kritikk mot vestlig militær opptrapping svertes som pro-Putin, er et gufs fra den kalde krigen. Det er en fordummende måte å ødelegge viktige debatter om sikkerhetspolitikk på, sier han.

Bjørnar Moxnes i Rødt er enig. Han mener rapporten illustrerer et alvorlig problem.

– I en tid med økt stormaktsrivalisering trenger vi en selvstendig utenrikspolitikk. Samtidig ser vi stadig flere forsøk på å stemple de som tenker annerledes enn makthaverne i Washington, sier Moxnes.

jos@klassekampen.no

Saken er rettet 20. desember 2018: Ved en feil sto det ikke at rapporten har tidligere vært omtalt på nettavisa Radikal Portal og på Steigan.no. Red.

Artikkelen er oppdatert: 20. desember 2018 kl. 09.23
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Onsdag 15. mai 2019
GÅR NASJONALT: Rundt 500 bunadskvinner viste muskler foran Stortinget i går. De varsler kamp for fødeavdelinger over hele landet.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.
Mandag 13. mai 2019
OSLO-MØTE: De som kom for å høre om innvandring og islam, ble skuffet. Trumps tidligere sjefstrateg snakket mest om arbeiderklassen.
Lørdag 11. mai 2019
OLJEVENN: Rødts Mímir Kristjánsson utfordrer partiets oljepolitikk. Han er i konflikt med nesten hele partiet, svarer partiets nestleder.
Fredag 10. mai 2019
TAPER PENGER: Arbeidskrimjegere kommer stadig over bedrifter som bryter loven ved å ikke spare pensjon til sine ansatte. En ny utregning anslår at over 200.000 arbeidstakere blir snytt for pensjonen de har krav på.