Onsdag 19. desember 2018
KrF vil kreve utviklingsdepartement
I regjeringsforhandlingene vil KrF kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement.
Publisert: 19 Desember 00:40
I regjeringsforhandlingene vil KrF kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement.
Partileder Knut Arild Hareide bekrefter overfor Aftenposten at partiet ønsker en annen løsning enn i dag, fordi de mener forvaltningen av bistandsområdet ikke er godt nok.
I dag har Utenriksdepartementet to statsråder, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Nikolai Astrup. Kristelig Folkeparti ønsker en annen modell enn den sittende utviklingsminister Nikolai Astrup i utgangspunktet har tatt til orde for.
– Vi ønsker et eget departement, sier KrF-leder Hareide.

– Må kreve departementHan deltar ikke i de pågående forhandlingene, men sitter i Stortingets utenrikskomité og er partiets utenrikspolitiske talsmann. Lederen i partiets internasjonale utvalg er enda klarere:
– KrF må kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement, og man må få utviklingsministeren, sier Sturla Henriksbø til Klassekampen.
Han understreker at han ikke er en av dem som skal forhandle for KrF, men utvalget han leder har de siste årene vært premissleverandører for partiets bistands- og utviklingspolitikk.
Det norske bistandsbudsjettet er i dag på omkring 35 milliarder kroner. Norge ble nylig kåret til et av landene med minst effektiv bistand av prestisjetunge Center for global development.
– KrF kjemper for høyt nivå på bistanden fordi det er store behov, men pengene må komme fram. Det trengs en redningsaksjon for norsk bistand. Den må ledes av KrF, sier Henriksbø.

Vil vrake omorganiseringsmodellerRegjeringen har vedtatt at bistandsforvaltningen skal omorganiseres, men Henriksbø liker ingen av de to alternativene som foreligger: å legge ned Norad og integrere det i UD eller å beholde Norad, men flytte og flagge ut flere oppgaver.
– Det lekker bistandsfaglig kompetanse fra både UD og Norad. Ingen av regjeringens modeller vil hindre ytterligere forvitring av kompetansen på bistandsfeltet, sier Henriksbø.
KrF forventer å få tre statsråder i en firepartiregjeringen, skriver Klassekampen. Hvor hardt partiet vil stå på for å få utviklingsministeren – og dermed vippe Nikolai Astrup av pinnen – er usikkert, ifølge Aftenposten.
(©NTB)
Mandag 18. mars 2019
• Det er under seks måneder igjen til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg. Nettstedet Poll of polls har gjennomført en beregning basert på målinger som omfatter 45 kommuner. Her antydes det at det blir kamp på kniven mellom Ap og Høyre...
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Mandag 18. mars 2019
To bøker. To teorier. En av dem skal være politiets hovedspor for øyeblikket. Skal det bli «true crime»-sjangeren som oppklarer mordet på Olof Palme?
Lørdag 16. mars 2019
Med «Ways of seeing» ville regissør Pia Maria Roll vise hvordan propaganda og overvåking blir aktivt brukt i maktutøvelsen. Nå mener hun at etterspillet viser at tesen deres stemmer.
Lørdag 16. mars 2019
• I går våknet vi opp til nyheten om at muslimer samlet til fredagsbønn i New Zealand hadde blitt angrepet av en høyreekstrem skytter. Da Klassekampen gikk i trykken i går var 49 mennesker bekreftet døde, mens over 20 er alvorlig skadd eller...
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Lørdag 16. mars 2019
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.
Lørdag 16. mars 2019
Anerkjennelse: Dette er nødvendig lesning for alle som ønsker at likestilling, seksuell frigjøring og arbeiderkamp skal gå hånd i hånd.
Fredag 15. mars 2019
• Faktasjekk-nettstedet Faktisk.no inngikk i oktober 2018 et sam­arbeid med Facebook som gir dem mulighet til å flagge falske nyheter på det sosiale mediet. Den konservative nettavisa Minerva skriver onsdag at over hundre nettadresser og bilder har...