Onsdag 19. desember 2018
KrF vil kreve utviklingsdepartement
I regjeringsforhandlingene vil KrF kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement.
Publisert: 19 Desember 00:40
I regjeringsforhandlingene vil KrF kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement.
Partileder Knut Arild Hareide bekrefter overfor Aftenposten at partiet ønsker en annen løsning enn i dag, fordi de mener forvaltningen av bistandsområdet ikke er godt nok.
I dag har Utenriksdepartementet to statsråder, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Nikolai Astrup. Kristelig Folkeparti ønsker en annen modell enn den sittende utviklingsminister Nikolai Astrup i utgangspunktet har tatt til orde for.
– Vi ønsker et eget departement, sier KrF-leder Hareide.

– Må kreve departementHan deltar ikke i de pågående forhandlingene, men sitter i Stortingets utenrikskomité og er partiets utenrikspolitiske talsmann. Lederen i partiets internasjonale utvalg er enda klarere:
– KrF må kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement, og man må få utviklingsministeren, sier Sturla Henriksbø til Klassekampen.
Han understreker at han ikke er en av dem som skal forhandle for KrF, men utvalget han leder har de siste årene vært premissleverandører for partiets bistands- og utviklingspolitikk.
Det norske bistandsbudsjettet er i dag på omkring 35 milliarder kroner. Norge ble nylig kåret til et av landene med minst effektiv bistand av prestisjetunge Center for global development.
– KrF kjemper for høyt nivå på bistanden fordi det er store behov, men pengene må komme fram. Det trengs en redningsaksjon for norsk bistand. Den må ledes av KrF, sier Henriksbø.

Vil vrake omorganiseringsmodellerRegjeringen har vedtatt at bistandsforvaltningen skal omorganiseres, men Henriksbø liker ingen av de to alternativene som foreligger: å legge ned Norad og integrere det i UD eller å beholde Norad, men flytte og flagge ut flere oppgaver.
– Det lekker bistandsfaglig kompetanse fra både UD og Norad. Ingen av regjeringens modeller vil hindre ytterligere forvitring av kompetansen på bistandsfeltet, sier Henriksbø.
KrF forventer å få tre statsråder i en firepartiregjeringen, skriver Klassekampen. Hvor hardt partiet vil stå på for å få utviklingsministeren – og dermed vippe Nikolai Astrup av pinnen – er usikkert, ifølge Aftenposten.
(©NTB)
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Lørdag 15. juni 2019
Gullpenn: Bøkene om Elling er en språklig fryd, men vanskelig å bli berørt av.
Fredag 14. juni 2019
• Statens sivilrettsforvaltning har avslått tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders krav på erstatning etter at korrupsjonssiktelsen mot ham ble henlagt. Lunders krav var på mer enn en halv milliard kroner, basert på et regnestykke hvor tapte...
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.