Onsdag 19. desember 2018
UTE ETTER «TYSTERE»: President Donald Trump, her med visepresident Mike Pence og førstedame Melania Trump, etterforskes fra alle kanter. FOTO: CAROLYN KASTER, AP/NTB SCANPIX
• Dommen mot Michael Flynn falt i går • Aktorer kan sikte Trump for lovbrudd
Ingen julefred i sikte
Undersak

Tviler på effekt av russisk plan

De siste dagene har amerikanske medier vært fylt med saker knyttet til en rapport om russiske forsøk på å påvirke valgkampen i 2016.

I rapporter ment for etterretningskomiteen i Senatet i USA heter det ifølge The Washington Post at Russland brukte en lang rekke sosiale medier-plattformer – som Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Pinterest og Pokémon Go – til å spre digitalt innhold som på ulike måter skulle bidra til at Donald Trump ble valgt.

Den amerikanske valg­eksperten Nate Silver fra analysenettstedet Fivethirtyeight mener imidlertid medie-«hypen» rundt rapportene i for liten grad diskuterer hvor stor innflytelse den russiske innblandingen faktisk hadde på det endelige valgresultatet.

«Hvis du skrev en liste over de viktigste faktorene i 2016-valget, er jeg ikke sikker på om russiske «memes» på sosiale medier ville være blant topp hundre. Skalaen var ganske liten, og det er ikke mye bevis for at de var effektive», skriver Silver.

I rapportene heter det blant annet at Russland satset på å få svarte velgere og tilhengere av kandidater som Bernie Sanders og Jill Stein til å ikke stemme på Hillary Clinton.

Svarte kommentatorer og folk på venstresida reagerer imidlertid på forsøk på å male et bilde av at deres misnøye med Clinton har røtter i utenlandsk propaganda og ikke hennes politiske bakgrunn og ambisjoner.

Kritikere peker også på at den ene rapporten er skrevet av New Knowledge, et selskap grunnlagt av folk med bakgrunn fra USAs etterretningsvesen, og som forrige uke hevdet Russland deltok i De gule vestene-protestene i Frankrike.

Om de franske protestene skrev en av verdens fremste eksperter på russisk cyber-krigføring og propaganda, Kreml-kritikeren Anton Sjekhovtsov, forrige uke at «det finnes ikke noe bevis for at det offisielle Moskva har spilt noen rolle i orkestrere denne protestbevegelsen».

HOVEDROLLE: FBIs spesialetterforsker Robert Mueller leder etterforskningen mot Donald Trump. FOTO: SAUL LOEB, AFP/NTB SCANPIX
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?

USA

To år inn i presidentgjerningen er Donald Trump under etterforskning fra minst sju forskjellige sett av aktorer og etterforskere og implisert i minst 17 ulike rettsløp.

Etterforskningene foregår både føderalt og på delstats­nivå og retter seg mot hele Trumps univers: hans forretningsimperium, valgkampen i 2016, presidentens pengebånd til utlandet, ikke minst Russland, og en lang rekke av hans tidligere allierte og partnere. Også pengebruk knyttet til Trumps innsettelsesseremoni er under etterforskning.

Flere av hans tidligere allierte som advokat Michael Cohen og tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn – som fikk sin dom i går – samarbeider med etterforskerne, og nå tror stadig flere at Trump kan bli siktet for kriminelle handlinger.

Fakta

Trump etterforskes:

• Donald Trump, hans valgkamp og hans selskaper er under etterforskning for alt fra økonomiske lovbrudd til konspirasjon med Russland.

• Det mest kjente etterforskningsløpet ledes av FBIs Robert Mueller, som til nå har siktet flere av Trumps tidligere medarbeidere, som Paul Manafort og Michael Flynn.

• Det er ikke kjent når den endelige rapporten blir ferdig.

• Samtidig etterforskes Trump fra blant annet aktorer i New York som gransker presidentens finansielle krumspring.

Trump om Cohen: «Tyster!»

I en «guide» til etterforskningene skriver magasinet Wired at «aktorer studerer nesten hvert eneste aspekt av hvordan penger fløyt både inn og ut av Trumps sammenhengende selskaper, fra hans hoteller til hans selskap til hans kampanje til hans innsettelse».

John Dean, tidligere advokat for Richard Nixon, mener prosessen «er verre enn Watergate, og bare så vidt i gang». Den mest prominente figuren i Trump-etterforskningen er FBIs spesialetterforsker til Robert Mueller. Han har ansvar for sju av 17 saker, de fleste knyttet til Trump og medarbeideres bånd til russiske interesser.

Men ifølge rettslige analytikere kommer ikke den mest umiddelbare trusselen fra Mueller, men fra føderale elite-aktorer i New York som graver i Trumps finansielle krumspring. Også her er Cohen – som Trump denne uka kalte en «rat» (tyster, red.anm.) – et sentralt vitne. Han har erklært straffskyld og er dømt til tre år i fengsel for skatteunndragelse, svindel, løgn til Kongressen og brudd på lover om bruk av valgkampmidler.

Trump skal kunne stilles rettslig ansvarlig for lovbruddene i siktelsen. Ikke minst indikerer aktorene at de har beviser for at Trump – omtalt som «Individ 1» – selv ga instrukser om å betale såkalte hysj-penger til tidligere Playboy-modell Karen McDougal og pornostjerne Stormy Daniels, for å dekke over affærer med Trump.

Fengselsframtid?

Neal Katyal, en advokat som var med på å skrive lovverket som styrer spesial-etterforskninger, sier til The New York Times at bevisene mot Trump er i ferd med å bli «veldig, veldig skadelige», og at Trump nå står overfor en «helt annen situasjon enn noensinne før under sitt presidentskap».

Demokratene overtar kontrollen i Representantenes hus i Kongressen i januar og kan dermed øke presset.

– Men enda mer alvorlig, Trump møter karriereaktorer som sier at Trump begikk flere lovbrudd, og at han trolig skal i fengsel, sier Katyal.

Nå går den juridiske debatten i USA om hvorvidt en sittende president kan siktes for kriminelle handlinger, eller om det må vente til han er ute av Det hvite hus. Det er også uklart hvilke konsekvenser en tidlig siktelse vil få for Trump fram mot valget i 2020.

Samtidig venter politiske motstandere på den endelige Mueller-rapporten før de avgjør om de vil stille Trump for riksrett.

Trump-tårn i Moskva

Selv kaller Trump etterforskningen den «russiske heksejakt-svindelen». Mueller har siktet 25 russere for å være del av en Moskva-ledet kampanje for å påvirke valgresultatet i 2016, men har så langt ikke bevist at Trump selv konspirerte med Kreml.

Anklager om slik samrøre har blitt sterkere etter at Cohen innrømmet at forsøket på å få på plass et Trump Tower i Moskva vedvarte lenger inn i presidentvalgkampen enn han tidligere hadde hevdet.

I går, etter at Klassekampen gikk i trykken, falt dommen mot Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn. Etter å ha blitt tatt i å lyve til etterforskere har Flynn de siste månedene samarbeidet med FBI.

eirikgs@klassekampen.no

Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.
Onsdag 5. juni 2019
VIKTIGST: For første gang har klimakrisa vært velgernes viktigste sak i Danmark. Klimaet kan være med på å avgjøre valget i dag, sier professor.
Tirsdag 4. juni 2019
STRIDSTEMA: Socialdemokratiet leder soleklart på målingene. Her er uenighetene partileder Mette Frederiksen må løse før hun kan bli Danmarks nye statsminister.