Onsdag 19. desember 2018
BER OM BISTAND: Sterke krefter i KrF, her ved partileder Knut Arild Hareide og generalsekretær Hilde Frafjord Johnson, ønsker seg kontroll over utviklingspolitikken for å bli med på regjeringssamarbeid. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
KrF forkaster regjeringens forslag til bistandsreform og vil ta kontrollen selv:
KrF skal kreve bistand
Undersak

Ny regjering:

• Høyre, Frp, Venstre og KrF gjennomfører regjeringssonderinger. I sonderingene blir hovedretningen til den potensielle nye regjeringen lagt. Resultatet fra sonderingene skal nå forankres i partiene.

• Etter jul starter de formelle regjeringsforhandlingene om den nye regjeringserklæringen.

• Leder av KrFs internasjonale utvalg, Sturla Henriksbø, sier at KrF bør kreve bistandsministeren, at det opprettes et eget bistandsdepartement og at planene om å legge ned Norad skrotes.

KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.

KRF

Sonderingene mellom regjeringen og KrF om regjeringssamarbeid ble avsluttet mandag. Resultatet av sonderingene må godkjennes i partienes landsstyrer, men alt tyder på at det går mot regjeringsforhandlinger over jul.

Det er knyttet stor spenning til hva KrF vil kreve for å gå i regjering. I partiet jobber flere nå for at KrF skal kreve full kontroll over bistands­feltet.

– KrF må kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement, og man må få utviklingsministeren, sier Sturla Henriksbø, leder i internasjonalt utvalg i KrF.

Utvalget har de siste årene vært premissleverandører for partiets bistands- og utviklingspolitikk.

Forhandlingskrav

Klassekampen blir henvist til Henriksbø av general­sekretær Hilde Frafjord Johnson etter å ha spurt om hvilken rolle organisering av bistandssektoren vil spille i de kommende forhandlingene. Henriksbø ledet arbeidet med KrFs alternative utviklingsmelding som kom i 2016. Dokumentet er grunnlaget for KrFs bistandspolitikk.

Han understreker at han ikke er en del av KrFs forhandlingsutvalg og dermed ikke bestemmer KrFs krav i forhandlingene. Etter det Klassekampen erfarer, jobber også flere andre tungvektere i partiet med å få tøffe krav på bistandsfeltet inn i forhandlingene.

Skal lede redningsaksjon

Norge har allerede en utviklingsminister, men under Utenriksdepartementet. Ansvaret for utviklingspolitikken er delt mellom utviklingsministeren og utenriksministeren, som bruker omtrent 35 milliarder kroner på bistand i året. 13 milliarder forvaltes av direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad, mens det resterende hovedsakelig styres av Utenriksdepartementet og ambassadene.

Norge ble nylig kåret til et av landene med minst effektiv bistand av prestisjetunge Center for global development.

– KrF kjemper for høyt nivå på bistanden fordi det er store behov, men pengene må komme fram. Det trengs en redningsaksjon for norsk bistand. Den må ledes av KrF, sier Henriksbø.

I Jeløya-erklæringen har regjeringen vedtatt å omorganisere bistandsforvaltningen ved å reformere Norad. To alternativer ligger på bordet.

Integreringsalternativet: Norad legges ned og inte­greres i Utenriksdepartementet

Delegeringsalternativet: Norad består, men flere oppgaver flagges ut og flyttes ut av Norad.

KrF vender tommelen ned for begge alternativene.

– Det lekker bistandsfaglig kompetanse fra både UD og Norad. Ingen av regjeringens modeller vil hindre ytterligere forvitring av kompetansen på bistandsfeltet, sier Henriksbø.

Han mener et eget utviklingsdepartement vil kunne samle den nødvendig kompetansen og bidra til et nødvendig skille mellom utvikling og utenrikspolitikk.

– Når utvikling er en så viktig sak for KrF-ere, er det viktig at vi tar eierskap i regjering. Vi har en unik mulighet til å gjenreise kvaliteten i norsk bistand, sier han.

Må ha tre ministre

Få utenfor sirkelen av forhandlere i regjeringen og KrF vet hva som er avklart i sonderingene, men i tillegg til at bistand skal på bordet, er én ting klart: KrF forventer å få tre ministre i en eventuell ny regjering.

«Jeg hadde lagt meg i fosterstilling ut denne perioden dersom det viser seg at vi har så dårlige forhandlere at vi ble avspist med kun to», skriver stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold i en SMS.

Også parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan bekrefter ovenfor Klassekampen at partiet forventer tre ministre.

Bekkevold mener de nåværende nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad er klare ministerkandidater. I tillegg tror han at en bør rekrutteres utenfor stortingsgruppen. «I mitt hode høres det klokt ut. Vi er bare åtte i gruppen. At tre forsvinner i regjeringssluket, betyr store utskifting. Kanskje bør en av de tre komme fra ‘rød side’ også?» skriver Bekkevold, som holder døra åpen for at regjeringsprosjektet kan mislykkes.

«Først skal det forhandles. Det er jo ikke sikkert vi trenger å ta stilling til dette», skriver han.

Både Bekkevold og partileder Knut Arild Hareide er uaktuelle til ministerposter fordi de har avvist å sitte som ministre i en blå regjering.

jos@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.
Torsdag 5. september 2019
DYRT: Bent Høie (H) inviterer helse­sektoren til nettverksbygging og faglig påfyll om Sykehus-Norge. Prislappen kan føre til at bare dem som er på innsida, har råd, sier fag­forening.
Onsdag 4. september 2019
TRAVELT: Om 120 dager blir fire kommuner til én. Nå tømmer de tvangssammenslåtte kommunene i Senja sparekassa før det er for seint.