Mandag 17. desember 2018
Regjeringen trosser nemndene – to av tre ulveflokker får leve
Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, har regjeringen besluttet at kun Slettåsflokken skal tas ut.
Publisert: 17 Desember 07:42
Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, har regjeringen besluttet at kun Slettåsflokken skal tas ut.
Det melder Nationen. Også NRK skriver at de har kilder som sier det samme.
Regjeringen har innkalt til pressekonferanse mandag klokka 10 for å orientere om fellingskvoten for vinterens jakt. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) og helseminister Bent Høie (H) er til stede. Dermed er alle de tre regjeringspartiene representert når vedtaket i den betente ulvesaken presenteres.
Sp-toppen Marit Arnstad sa til NTB søndag at hun fryktet at en intens dragkamp i regjeringen kunne ende med at kun ett av tre anbefalte revir i ulvesonene skal skytes neste år.
Rovviltnemndene foreslo å skyte 43 ulver i løpet av lisensjakten. Blant dem er tre flokker med totalt 17 dyr innenfor ulvesonen – de etablerte revirene i Hobøl, Mangen og Slettås.
Anbefalingen er møtt med flere klager, og mandag blir altså regjeringens vedtak kjent.

– Utilstrekkelig– Det står jaktlag klare både i Østfold og Hedmark, men de er villrede om hva regjeringen har tenkt å komme med. Jeg er bekymret for at stor indre splid i regjeringen ender med en utvannet trikse-løsning, sa Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB søndag ettermiddag.
Hun sa da at det hadde kommet fram opplysninger som pekte i retning av at det åpnes for å ta ut Slettåsreviret, men ikke Hobøl og Mangen.
– Hvis dette stemmer, ender antall lisenser 25 prosent under rovviltnemndenes anbefaling. Det er i så fall utilstrekkelig for å nå bestandsmålet Stortinget har fastsatt til 4–6 kull, sier Arnstad.

– Krevende sak– Dette er en krevende sak. Stortingets føringer skal tolkes i samsvar med naturmangfoldsloven og innenfor rammene av Bernkonvensjonen, skrev statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet i et innlegg i Nationen nylig.
Han viste til at det er kommet flere klager på rovviltnemndenes tilrådninger om å felle tre ulveflokker innenfor ulvesonene.
Venstre står sammen med SV og MDG utenfor Stortingets rovdyrforlik fra 2016, samtidig som Venstres nestleder Ola Elvestuen leder departementet som fastsetter lisenstallet før ulvejakten.
Ifølge Arnstad har en intens dragkamp mellom regjeringspartiene spilt seg ut de siste ukene. De siste justeringene skal ha blitt gjort så sent som søndag ettermiddag.

– Må ta hele kullDe siste offisielle tallene fra 2017 viser at det er 10,5 ulvekull i Norge – 8 helnorske kull og 5 såkalte grensekull, som vandrer mellom Norge og Sverige.
– Rovviltnemndenes poeng er at om vi skal komme ned fra dagens 10,5 kull til 4–6 kull, så må det tas ut mer enn det triksetallet som nå ser ut til å bli et kompromiss som kun er sydd sammen for å gi både Venstre og Frp hver sin mulighet til å kunne selge inn en seier, sier Arnstad.

– Men uansett hva departementet bestemmer, vil det bli bråk og protester?

– Kontrovers kan det bli uansett. Men det finnes en viktig ledetråd, og det er bestandsmålet Stortinget har fastsatt på 4–6 kull. Det er vedtatt av et bredt flertall på Stortinget og er utgangspunktet for rovviltnemndenes anbefaling, sier Arnstad.

NOAH: – En skamDyrevernsorganisasjonen NOAH reagerer kraftig på beslutningen om å fjerne Slettåsflokken.
– Når det åpnes for å skyte en hel familieflokk innenfor den snevre ulvesonen, er det et skandaløst signal til verdenssamfunnet om at Norge ikke tar vern av truede dyr på alvor, skriver leder Siri Martinsen i en epost til NTB. Hun kaller norsk ulvepolitikk en internasjonal skam og forventer reaksjoner også fra utlandet.
(©NTB)
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...