Mandag 17. desember 2018
Regjeringen trosser nemndene – to av tre ulveflokker får leve
Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, har regjeringen besluttet at kun Slettåsflokken skal tas ut.
Publisert: 17 Desember 07:42
Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, har regjeringen besluttet at kun Slettåsflokken skal tas ut.
Det melder Nationen. Også NRK skriver at de har kilder som sier det samme.
Regjeringen har innkalt til pressekonferanse mandag klokka 10 for å orientere om fellingskvoten for vinterens jakt. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) og helseminister Bent Høie (H) er til stede. Dermed er alle de tre regjeringspartiene representert når vedtaket i den betente ulvesaken presenteres.
Sp-toppen Marit Arnstad sa til NTB søndag at hun fryktet at en intens dragkamp i regjeringen kunne ende med at kun ett av tre anbefalte revir i ulvesonene skal skytes neste år.
Rovviltnemndene foreslo å skyte 43 ulver i løpet av lisensjakten. Blant dem er tre flokker med totalt 17 dyr innenfor ulvesonen – de etablerte revirene i Hobøl, Mangen og Slettås.
Anbefalingen er møtt med flere klager, og mandag blir altså regjeringens vedtak kjent.

– Utilstrekkelig– Det står jaktlag klare både i Østfold og Hedmark, men de er villrede om hva regjeringen har tenkt å komme med. Jeg er bekymret for at stor indre splid i regjeringen ender med en utvannet trikse-løsning, sa Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB søndag ettermiddag.
Hun sa da at det hadde kommet fram opplysninger som pekte i retning av at det åpnes for å ta ut Slettåsreviret, men ikke Hobøl og Mangen.
– Hvis dette stemmer, ender antall lisenser 25 prosent under rovviltnemndenes anbefaling. Det er i så fall utilstrekkelig for å nå bestandsmålet Stortinget har fastsatt til 4–6 kull, sier Arnstad.

– Krevende sak– Dette er en krevende sak. Stortingets føringer skal tolkes i samsvar med naturmangfoldsloven og innenfor rammene av Bernkonvensjonen, skrev statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet i et innlegg i Nationen nylig.
Han viste til at det er kommet flere klager på rovviltnemndenes tilrådninger om å felle tre ulveflokker innenfor ulvesonene.
Venstre står sammen med SV og MDG utenfor Stortingets rovdyrforlik fra 2016, samtidig som Venstres nestleder Ola Elvestuen leder departementet som fastsetter lisenstallet før ulvejakten.
Ifølge Arnstad har en intens dragkamp mellom regjeringspartiene spilt seg ut de siste ukene. De siste justeringene skal ha blitt gjort så sent som søndag ettermiddag.

– Må ta hele kullDe siste offisielle tallene fra 2017 viser at det er 10,5 ulvekull i Norge – 8 helnorske kull og 5 såkalte grensekull, som vandrer mellom Norge og Sverige.
– Rovviltnemndenes poeng er at om vi skal komme ned fra dagens 10,5 kull til 4–6 kull, så må det tas ut mer enn det triksetallet som nå ser ut til å bli et kompromiss som kun er sydd sammen for å gi både Venstre og Frp hver sin mulighet til å kunne selge inn en seier, sier Arnstad.

– Men uansett hva departementet bestemmer, vil det bli bråk og protester?

– Kontrovers kan det bli uansett. Men det finnes en viktig ledetråd, og det er bestandsmålet Stortinget har fastsatt på 4–6 kull. Det er vedtatt av et bredt flertall på Stortinget og er utgangspunktet for rovviltnemndenes anbefaling, sier Arnstad.

NOAH: – En skamDyrevernsorganisasjonen NOAH reagerer kraftig på beslutningen om å fjerne Slettåsflokken.
– Når det åpnes for å skyte en hel familieflokk innenfor den snevre ulvesonen, er det et skandaløst signal til verdenssamfunnet om at Norge ikke tar vern av truede dyr på alvor, skriver leder Siri Martinsen i en epost til NTB. Hun kaller norsk ulvepolitikk en internasjonal skam og forventer reaksjoner også fra utlandet.
(©NTB)
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Onsdag 16. januar 2019
Forfattere som klarer å markedsføre seg selv, trenger ikke tradisjonelle forlag, mener Arne Berggren. Nå går han inn i styret til selvpubliseringstjenesten Boldbooks.
Onsdag 16. januar 2019
• Både Sverige og Norge er i ferd med å få nye regjeringer. I Sverige består regjeringsunderlaget av partier som tradisjonelt har stått langt fra hverandre. I Norge er det ikke et samarbeid over blokk­grensene, men partiene som har...
Onsdag 16. januar 2019
UNNGÅR: Høyesterett viser politisk motvilje mot å behandle Svalbard-trakten, mener forsvarer Hallvard Østgård.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Tirsdag 15. januar 2019
• Det er flere år siden vi i Klassekampen for første gang fikk høre at folk i norske helse- og omsorgs­institusjoner var organisert som selvstendig næringsdrivende. Vi har siden skrevet flere saker om de nye organisasjonsformene, hvor ganske...
Tirsdag 15. januar 2019
Forfatterforbundet håper regjeringen vil gi dem tilgang til midler fra bibliotek­vederlaget. Forslaget møter skepsis fra utvalget som i dag fordeler potten på rundt 110 millioner kroner.
Tirsdag 15. januar 2019
DØVE: Alle miljøfaglege råd som er gitt før utlysing av nye oljeblokker dei fem siste åra, er ignorerte. Det viser ein gjennomgang frå Naturvernforbundet.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.
Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.