Søndag 16. desember 2018
Våpenhvilen i Hodeida utsatt til tirsdag
Våpenhvilen i den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen er utsatt til tirsdag, opplyser kilder på begge sider av konflikten.
Publisert: 16 Desember 21:03
Våpenhvilen i den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen er utsatt til tirsdag, opplyser kilder på begge sider av konflikten.
En kilde i den jemenittiske regjeringen bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at våpenhvilen er utsatt til tirsdag, og at dette er kommunisert til begge parter i et brev fra FNs spesialutsending Martin Griffiths.
– Vi håper at de kommer til å holde ord, hvis ikke er vi forberedt på å svare, sier Yahya Sarea, en av Houthi-opprørernes representanter.
I henhold til avtalen som ble inngått mellom utsendinger fra Jemens internasjonalt anerkjente eksilregjering og Houthi-opprørerne i Sverige, skulle våpenhvilen trådt i kraft lørdag, men alt samme dag ble det meldt om nye kamphandlinger i Hodeida. Søndag fortsatte kamphandlingene, blant annet med flyangrep fra den saudiledede koalisjonen som gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015.
– Houthi-opprørerne forsto det slik at våpenhvilen skulle tre i kraft umiddelbart, men normalt sett tar det mellom 48 og 72 timer å kommunisere dette på operasjonelt nivå, sier en kilde i FN til Reuters.

Flere døde i flyangrep og kamper

Sent lørdag skal minst 29 mennesker, 22 av dem opprørere, ha blitt drept i flyangrep og kamphandlinger i havnebyen, opplyser en regjeringsvennlig kilde i området. Den samme kilden opplyser at sju opprørere ble tatt til fange under et angrep 2 mil sør for Hodeida.
Innbyggere i byen forteller på telefon om harde kamper og lyden av kampfly hele natt til søndag.
Driften ved havnen er ifølge Verdens matvareprogram (WFP) kraftig redusert de siste ukene, og en storstilt sultkatastrofe rykker dermed stadig nærmere.
– Operasjonene i havnen i Hodeida er redusert med 47 prosent, opplyste en talsmann for WFP i slutten av november.

Guterres advarer– Jeg var så glad for at de klarte å komme fram til en våpenhvile, men vår lykke var kortvarig, sier 28 år gamle Noha Ahmad.
Halve Jemens befolkning, rundt 14 millioner mennesker, trues ifølge FN av sult, og 70 prosent av all nødhjelp til landet har tidligere vært tatt inn via havnen i Hodeida. Krigshandlingene kan derfor få katastrofale følger.
– Det faktum at det ennå ikke er erklært hungersnød, fjerner ikke vår store bekymring over at det er en svært stor grad av sult i Jemen og at folk dør under svært dramatiske omstendigheter der, sier FNs generalsekretær António Guterres.
– Uten fred vil vi i 2019 stå overfor en mye verre situasjon der enn i dag, sier han.

FN-observatørerI henhold til avtalen som ble inngått mellom utsendinger fra Jemens internasjonalt anerkjente eksilregjering og Houthi-opprørerne i Sverige, skulle partene trekke sine styrker ut av Hodeida.
Planen var videre at FN skulle rykke inn med observatører og sikre full drift ved havnen i byen, men med kamphandlinger i området er dette lite sannsynlig.

BlokadeJemen er fortsatt gjenstand for en saudiarabisk blokade, og houthiene fikk ikke gjennomslag for sitt krav om gjenåpning av den internasjonale flyplassen i hovedstaden Sana under samtalene i Sverige.
Partene er enige om å møtes igjen i slutten av januar, men for hundretusener av mennesker som alt trues av sult kan det være for sent.
Skepsisen til en mulig forhandlingsløsning er stor på begge sider av konflikten.
– Fred kommer gjennom våpen, sier houthiopprøreren Mohammed Abdo.
Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i krigen siden 2015. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene. EMBED START Image Havnen i Hodeida er en livsnerve for Jemen, der halve befolkningen trues av sult. 70 prosent av all nødhjelp har tidligere blitt tatt inn via Hodeida. Foto: AP / NTB scanpix EMBED END Image EMBED START Image Opprørere hever våpnene sine til støtte for fredsprosessen som har foregått i Sverige. Foto: AP / NTB scanpix EMBED END Image EMBED START Image 14 millioner mennesker i Jemen, nesten halvparten av befolkningen, er ifølge FN nå truet av sult. Foto: AP / NTB scanpix EMBED END Image (©NTB)
Fredag 22. mars 2019
TV?2s avsløring av VGs sitatfusk i saken om Giske-videoen ryster Medie-Norge. Kommentator Frøy Gudbrandsen frykter at avsløringen skal svekke tilliten til medienes metoo-dekning.
Fredag 22. mars 2019
• Metoo-opprøret startet med en stor mediesak, da den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein ble avslørt som en notorisk overgriper. Siden har kampanjen mot seksuell trakassering blitt drevet fram i et parløp mellom medier og aktivister.
Fredag 22. mars 2019
HARD LUT: 18 lørdager på rad har opprør herjet Paris og andre franske storbyer. I morgen vil Macrons regjering knuse de gule vestene med UV-blekk, droner og soldater.
Fredag 22. mars 2019
FATALT: Mannskapet som døde i ­Kebnekaise-ulykken fikk utdelt et ­mangelfullt og feilaktig kart før fly­turen. Luftforsvaret fant aldri ut hvordan det kunne skje.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Torsdag 21. mars 2019
• Festmiddag i Strasbourg, NRK-lisens og ny Apple-watch. Kommer disse utgiftene barna i Månestråle barnehage til gode, slik barnehageloven krever? Det er spørsmålet Oslo kommune stiller seg etter tilsynet med Oslo-barnehagen, som...
Torsdag 21. mars 2019
• Festmiddag i Strasbourg, NRK-lisens og ny Apple-watch. Kommer disse utgiftene barna i Månestråle barnehage til gode, slik barnehageloven krever? Det er spørsmålet Oslo kommune stiller seg etter tilsynet med Oslo-barnehagen, som...
Torsdag 21. mars 2019
FN og EU er ikke nevnt i den nye læreplanen for samfunnskunnskap. – Navlebeskuende, mener lærer Assad Nasir.
Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
Advokat Jon ­Wessel-Aas vil vurdere om han skal klage på politiets og stats­advokatens håndtering av anmeldelsen mot Pia Maria Roll.