Søndag 16. desember 2018
Våpenhvilen i Hodeida utsatt til tirsdag
Våpenhvilen i den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen er utsatt til tirsdag, opplyser kilder på begge sider av konflikten.
Publisert: 16 Desember 21:03
Våpenhvilen i den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen er utsatt til tirsdag, opplyser kilder på begge sider av konflikten.
En kilde i den jemenittiske regjeringen bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at våpenhvilen er utsatt til tirsdag, og at dette er kommunisert til begge parter i et brev fra FNs spesialutsending Martin Griffiths.
– Vi håper at de kommer til å holde ord, hvis ikke er vi forberedt på å svare, sier Yahya Sarea, en av Houthi-opprørernes representanter.
I henhold til avtalen som ble inngått mellom utsendinger fra Jemens internasjonalt anerkjente eksilregjering og Houthi-opprørerne i Sverige, skulle våpenhvilen trådt i kraft lørdag, men alt samme dag ble det meldt om nye kamphandlinger i Hodeida. Søndag fortsatte kamphandlingene, blant annet med flyangrep fra den saudiledede koalisjonen som gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015.
– Houthi-opprørerne forsto det slik at våpenhvilen skulle tre i kraft umiddelbart, men normalt sett tar det mellom 48 og 72 timer å kommunisere dette på operasjonelt nivå, sier en kilde i FN til Reuters.

Flere døde i flyangrep og kamper

Sent lørdag skal minst 29 mennesker, 22 av dem opprørere, ha blitt drept i flyangrep og kamphandlinger i havnebyen, opplyser en regjeringsvennlig kilde i området. Den samme kilden opplyser at sju opprørere ble tatt til fange under et angrep 2 mil sør for Hodeida.
Innbyggere i byen forteller på telefon om harde kamper og lyden av kampfly hele natt til søndag.
Driften ved havnen er ifølge Verdens matvareprogram (WFP) kraftig redusert de siste ukene, og en storstilt sultkatastrofe rykker dermed stadig nærmere.
– Operasjonene i havnen i Hodeida er redusert med 47 prosent, opplyste en talsmann for WFP i slutten av november.

Guterres advarer– Jeg var så glad for at de klarte å komme fram til en våpenhvile, men vår lykke var kortvarig, sier 28 år gamle Noha Ahmad.
Halve Jemens befolkning, rundt 14 millioner mennesker, trues ifølge FN av sult, og 70 prosent av all nødhjelp til landet har tidligere vært tatt inn via havnen i Hodeida. Krigshandlingene kan derfor få katastrofale følger.
– Det faktum at det ennå ikke er erklært hungersnød, fjerner ikke vår store bekymring over at det er en svært stor grad av sult i Jemen og at folk dør under svært dramatiske omstendigheter der, sier FNs generalsekretær António Guterres.
– Uten fred vil vi i 2019 stå overfor en mye verre situasjon der enn i dag, sier han.

FN-observatørerI henhold til avtalen som ble inngått mellom utsendinger fra Jemens internasjonalt anerkjente eksilregjering og Houthi-opprørerne i Sverige, skulle partene trekke sine styrker ut av Hodeida.
Planen var videre at FN skulle rykke inn med observatører og sikre full drift ved havnen i byen, men med kamphandlinger i området er dette lite sannsynlig.

BlokadeJemen er fortsatt gjenstand for en saudiarabisk blokade, og houthiene fikk ikke gjennomslag for sitt krav om gjenåpning av den internasjonale flyplassen i hovedstaden Sana under samtalene i Sverige.
Partene er enige om å møtes igjen i slutten av januar, men for hundretusener av mennesker som alt trues av sult kan det være for sent.
Skepsisen til en mulig forhandlingsløsning er stor på begge sider av konflikten.
– Fred kommer gjennom våpen, sier houthiopprøreren Mohammed Abdo.
Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i krigen siden 2015. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene. EMBED START Image Havnen i Hodeida er en livsnerve for Jemen, der halve befolkningen trues av sult. 70 prosent av all nødhjelp har tidligere blitt tatt inn via Hodeida. Foto: AP / NTB scanpix EMBED END Image EMBED START Image Opprørere hever våpnene sine til støtte for fredsprosessen som har foregått i Sverige. Foto: AP / NTB scanpix EMBED END Image EMBED START Image 14 millioner mennesker i Jemen, nesten halvparten av befolkningen, er ifølge FN nå truet av sult. Foto: AP / NTB scanpix EMBED END Image (©NTB)
Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Mandag 24. juni 2019
Norsk Presseforbund frykter at dokumentarserier som «Helene sjekker inn» blir tilnærmet umulig å lage dersom Helsedepartementets forslag til ny veileder for filming på sykehus blir vedtatt.
Mandag 24. juni 2019
• NHO Service og Handel har for alvor kastet seg inn i kommunevalgkampen. Med kampanjen «Proffentlig», som kopler ordene privat og offentlig, ønsker foreningen «å hylle samarbeidet mellom private og offentlige løsninger». NHO Service og...
Mandag 24. juni 2019
KRITISK: Legen Gunnar Fæhn har tidligere uttrykt sterk motstand mot innvandring. Det var han som godkjente transporten av Atefa Rezaie. Familiens advokat vil klage til Rådet for legeetikk.
Lørdag 22. juni 2019
Det er ikke Nasjonalmuseets oppgave å bygge opp en privat kunstsamling, sier Aros-direktør Erling Høyersten. Han kaller avtalen med Fredriksen-søstrene «betenkelig».
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.
Lørdag 22. juni 2019
• Etter andre verdenskrig etablerte verdens nasjoner med FN-pakta et sett regler for å unngå nye, ødeleggende krigsutbrudd. Målet var å hindre at konflikter endte i militære konfrontasjoner og i stedet bygge opp et internasjonalt system for...
Lørdag 22. juni 2019
SVARTEPER: Avinor kjemper med nebb og klør for å unngå å sitte igjen med regningen for Forsvarets nye luftforsvarsbase på Evenes.
Lørdag 22. juni 2019
Samtykke: Jørn Jacobsens diskusjon av behovet for reform av voldtektsparagrafen er grundig, men overser sentrale problemstillinger.
Fredag 21. juni 2019
JUBLER: Nytt ­ambisiøst klimamål feires av de røde partiene i Danmark. Men stemningen i regjeringsforhandlingene er laber.