Onsdag 12. desember 2018
Innestengte innbyggere i Strasbourg får vende hjem
Tusenvis av mennesker får dra hjem etter å ha vært under såkalt lockdown i timevis etter skytingen i Strasbourg, hvor tre er bekreftet drept.
Publisert: 12 Desember 03:00
Tusenvis av mennesker får dra hjem etter å ha vært under såkalt lockdown i timevis etter skytingen i Strasbourg, hvor tre er bekreftet drept.
Natt til onsdag søkte fransk politi etter mannen som antas å stå bak skytingen på julemarkedet i Strasbourg tirsdag kveld.
Samtidig som jakten på gjerningsmannen pågår, har politiet begynte å evakuere tusenvis av mennesker som har vært innestengt på restauranter, kafeer, på jobb og andre steder rundt om i Strasbourg siden skytingen på julemarkedet startet. I 1-tiden natt til torsdag fikk flere vende hjem.

Utrygt i sentrumMedlemmer av EU-parlamentet som bor utenfor sentrum av Strasbourg, får lov til å dra hjem på egen risiko, opplyser president Antonio Tajani i EU-parlamentet. Rundt 2.000 personer var låst inne i EU-parlamentet.
Sentrum av Strasbourg anses fortsatt som utrygt, og medlemmer av parlamentet som bor der, kan bli eskortert hjem av det franske politiet dersom det er mulig, opplyser Tajani.
Ikke lenge etter midnatt natt til onsdag ble over 5.000 personer evakuert fra sportsarenaen Rhenus etter å ha vært på basketballkamp, skriver SIG Strasbourg på Twitter. Da hadde de vært på stadionet i fem timer. Politiet evakuerte grupper på 100 personer av gangen.

Vil ikke ta sjanser– Den avgjørelsen det haster mest å ta i natt er om vi skal frigjøre folk som er under lockdown, sa borgermester Roland Ries til TV-stasjonen BFMTV ved midnatt. Ries sa gjerningsmannen er på frifot og sier at de ikke kan «la flere mennesker potensielt bli mannens mål».
Borgermesteren sa også at han ikke vet hvordan gjerningsmannen, «tross alle sikkerhetsinstrukser», kom seg gjennom sikkerhetskontrollene før han begynte å skyte på julemarkedet i byen.

Skulle bli pågrepetPolitiet har startet terroretterforskning etter at tre personer ble skutt og drept på markedet. Tolv personer er skadd.
Det har tidligere vært meldt om fire drepte, men innenriksminister Christophe Castaner bekrefter i 2-tiden natt til onsdag at det er snakk om tre drepte.
Gjerningsmannen er identifisert som en 29 år gammel mann, født i Strasbourg og har kriminelt rulleblad. Mannen skal være på en liste over personer som anses å være en trussel mot rikets sikkerhet.
Politiet dro til mannens bopel før skytingen for å pågripe ham, men han var ikke hjemme. Hjemme hos mannen fant politiet eksplosiver. Det er ikke kjent hvorfor han skulle pågripes.

(©NTB)
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Lørdag 15. juni 2019
Gullpenn: Bøkene om Elling er en språklig fryd, men vanskelig å bli berørt av.
Fredag 14. juni 2019
• Statens sivilrettsforvaltning har avslått tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders krav på erstatning etter at korrupsjonssiktelsen mot ham ble henlagt. Lunders krav var på mer enn en halv milliard kroner, basert på et regnestykke hvor tapte...
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.