Klassekampen.no
Mandag 10. desember 2018
HÅRFAGER: Dag Solstad.
Det finnes en bedre verden der ute. Og en verre.
Uendelige muligheter

Den såkalte multivers-teorien åpner for at det finnes et uendelig antall parallelle universer, som igjen betyr at alt som teoretisk sett kunne skjedd i vårt univers, faktisk skjer i et av de parallelle universene. Hypotesen balanserer mellom det vitenskapelige og filosofiske, og mennesker som lar seg oppsluke av dette tankeeksperimentet har en tendens til å pådra seg hodepine, eksistensiell angst og/eller alvorlige søvnproblemer (litt avhengig av hvilket univers du befinner deg i).

Hvis du, som meg, tror på denne teorien, betyr det at du også er nødt til å innfinne deg med at det finnes en verden der Christian Tybring-Gjedde er statsminister i Norge. Men også en verden der Bjørnar Moxnes er det. Og en tredje verden der Marcus og Martinus er henholdsvis statsminister og finansminister (i akkurat dét universet er Melina fra «Ex on the beach» nærings- og fiskeriminister). Det betyr at det finnes en versjon av Trine Skei Grande der ute et sted, som faktisk sjekker om hun er på høyttaler før hun baksnakker sin egen partikollega. Og det finnes en verden der de har funnet en kur mot kreft.

Det betyr at det finnes et parallelt univers der Dag Solstad grer håret sitt. Der Petter Stordalen snakker med innestemme. Der Åge Aleksandersen vokste opp i Brumunddal, og ikke synger «Æ e trønder æ», men «Je e hedmarking je». Det finnes et parallelt univers der Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard ikke er kjærester (ja, jeg er klar over at det er vanskelig å forestille seg). Det finnes til og med et parallelt univers der Skavlan fremdeles går på NRK og har skyhøye seertall (og et annet der han har flest seere i Danmark, som gjør at han ikke snakker svorsk, men dorsk – en ekstremt uforståelig blanding av dansk og norsk).

Det finnes et parallelt univers der Karsen Warholm snublet i siste hekk og aldri tok EM-gull. Det finnes et univers der Oddvar Brå ikke bare brakk staven én gang, men to, og kom i mål over et minutt etter Aleksandr Zavjalov. Det finnes et univers der Ada Hegerberg som tolvåring måtte velge mellom å satse på fotball eller trompet – og valgte det sistnevnte (hun ga i dette universet ut et soloalbum kalt «Trompetens Små Gleder», som ble totalslaktet av et samlet anmelderkorps).

Det finnes et parallelt univers der jeg ikke skled på isen på vei hjem fra Vinmonopolet på lørdag og slapp å stå i en Fernet Branca- og rødvinsdam og plukke opp glasskår til hele gatas forlystelse. Og det finnes et veldig behagelig univers der jeg har gyldig billett når det er billettkontroll. Men alt dette blekner fullstendig mot det parallelle universet der Gaute Grøtte Grav, Lili Bendriss og jeg turnerer landet rundt med et trylleshow, der avslutningsnummeret er at vi løser Rubiks kube med føttene mens vi står på hendene over et flammehav (med bind foran øynene).

Det betyr at det finnes et parallelt univers der folk som ligner veldig på oss, også ligger og tenker på multivers-teorien, og fantaserer om et parallelt univers der den amerikanske skuespilleren Kevin Spacey tar ballegrep på den norske eksprinsessegemalen Ari Behn. Og dét er jo faktisk vårt univers. For av alle mulige universer så endte vi opp i akkurat dette. Det er faktisk ikke til å tro.

oivindvog@gmail.com

«Det finnes et parallelt univers der Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard ikke er kjærester»