Mandag 10. desember 2018
EN GUL FARE? De gule vestene i Frankrike har blåst liv i protester i Iraks oljehovedstad Basra. I denne demonstrasjonen i forrige uke ble seks personer drept i sammenstøt med politiet. FOTO: NABIL AL-JURANI, AP/NTB SCANPIX
Vestenes gjennomslag i Frankrike ser ut til å tenne håp i Irak og i europeiske land:
Slår gule gnister i Irak
Emmanuel Macron
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.

Irak

Rundt 125.000 fra bevegelsen De gule vestene protesterte på lørdag i franske byer, ifølge fransk politi. Det kom til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politiet i flere franske byer som Paris, Marseille, Bordeaux, Lyon og Toulouse, ifølge tv-kanalen France 24. Forrige uke var tallet 136.000.

89.000 politimenn var utstasjonert i gatene på lørdag, for å forhindre voldelige sammenstøt. Lørdag takket den franske statsministeren Édouard Philippe politiet for innsatsen.

Det er fjerde helga på rad at Frankrike rystes av protester. Forrige uke stanset regjeringen sine planer om å øke prisen på drivstoff fra den 1. januar. Det var ikke nok til å stanse protestene.

Fakta

De gule vestene:

• Folkelig, fransk protestbevegelse som krever reduserte avgifter, økte pensjoner, økt minstelønn og gjeninnføring av formuesskatten som president Emmanuel Macron har fjernet.

• Lørdag var det protester for fjerde uke på rad i Frankrike. På det meste har det marsjert over 300.000 demonstranter i gatene.

• I helga var tallet nede i 125.000. Over 1700 hundre ble arrestert.

• Bevegelsen begynner å spre seg til andre land, som Tyskland, Nederland, Belgia og Irak.

Krever mer

Nå krever de franske gule vestene mer, blant annet at den president Emmanuel Macron gjeninnfører eiendomsskatten. Noe av det første han gjorde etter at han ble president, var å fjerne den.

Demonstrantene mener den president Macron fører en politikk bare de rikeste tjener på. Det staten taper gjennom å fjerne eiendomsskatten, vil presidenten ta inn igjen ved å øke av avgiftene på drivstoff og brensel. Men mange franskmenn tjener ikke godt nok til å klare prisøkningen, og mange vil ikke klare å få endene til å møtes, hevder demonstrantene.

Krever del i oljerikdommen

Ifølge France 24 ble mer enn 670 demonstranter arrestert bare i Paris. Mange ble stoppet og ransaket da de ankom togstasjonen i hovedstaden. Totalt skal over 1700 demonstranter, ifølge AFP, ha blitt arrestert under lørdagens demonstrasjoner. 1200 av disse sitter i varetekt. Samtidig sprer den franske bevegelsen seg til andre land. På lørdag var det protester i Belgia, hvor rundt 400 demonstranter ble arrestert. Demonstranter har møtt opp i gule vester også utover Europas grenser.

Fredag demonstrerte et titalls gule vester i den irakiske byen Basra. De krever basisbehov oppfylt, som reint vann, elektrisitet og arbeid.

Protestbølgen i Basra startet i juni i år, og hadde sitt høydepunkt i september. Politiet møtte den gang demonstranter med skarpe våpen og drepte minst tolv mennesker.

Siden har det vært relativt stille – inntil De gule vestene ga irakerne nytt håp.

Rundt 90 prosent av den irakiske oljen tas opp i Basra, som er hovedsetet for de transnasjonale oljeselskapenes virksomhet i landet.

– Byen, med bare to millioner innbyggere, produserer 3,5 millioner fat med olje hver dag. Det er forståelig at folk er forbanna. Folk i byen lever i intens fattigdom, med prekær mangel av reint vann, strøm bare noen timer i døgnet og skyhøy arbeidsledighet, sier Abdel Amir al-Aboudi, en kjent politisk analytiker i Irak, til Klassekampen over telefon fra Bagdad.

Gjennomslag gir håp

Ifølge det lokale rådet for menneskerettigheter i Basra, skal mangelen på reint vann i byen ha ført til at 90.000 mennesker er blitt innlagt på sykehus, skriver avisa al-Araby.

– Irakere ser at De gule vestene har klart å tvinge president Emmanuel Macron til å ta en U-sving. Det gir folk i Basra håp, sier al-Aboudi.

Ifølge den jordanske nettavisa al-Bawaba ble seks demonstranter drept i sammenstøt med politiet tirsdag i forrige uke.

Folk tok til gata både på onsdag og på fredag.

– Under krigen med Iran på 1980-tallet ble Basra angrepet. Under Golfkrigen i 1991 brukte USA utarmet uran mot byen, og under USAs invasjoner av Irak i 2003 var Basra også et sentralt mål for Washington, forteller al-Aboudi.

– Veldig mange i byen har, som følge av dette fått kreft, uten at de har penger for behandlingen, sier al-Aboudi.

Han tror bevegelsen vil vokse.

– Korrupsjonen i Irak er høy, også i regjeringen. De fleste innbyggerne i Basra er sjiamuslimer. Regjeringen ser derfor ikke på protestene som en trussel. Blir de store nok, vil regjeringen ikke kunne ignorere dem lenger. Jeg tror protestene vil øke fram mot sommeren.

amal.wahab@klassekampen.no

Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.