Mandag 10. desember 2018
EN GUL FARE? De gule vestene i Frankrike har blåst liv i protester i Iraks oljehovedstad Basra. I denne demonstrasjonen i forrige uke ble seks personer drept i sammenstøt med politiet. FOTO: NABIL AL-JURANI, AP/NTB SCANPIX
Vestenes gjennomslag i Frankrike ser ut til å tenne håp i Irak og i europeiske land:
Slår gule gnister i Irak
Emmanuel Macron
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.

Irak

Rundt 125.000 fra bevegelsen De gule vestene protesterte på lørdag i franske byer, ifølge fransk politi. Det kom til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politiet i flere franske byer som Paris, Marseille, Bordeaux, Lyon og Toulouse, ifølge tv-kanalen France 24. Forrige uke var tallet 136.000.

89.000 politimenn var utstasjonert i gatene på lørdag, for å forhindre voldelige sammenstøt. Lørdag takket den franske statsministeren Édouard Philippe politiet for innsatsen.

Det er fjerde helga på rad at Frankrike rystes av protester. Forrige uke stanset regjeringen sine planer om å øke prisen på drivstoff fra den 1. januar. Det var ikke nok til å stanse protestene.

Fakta

De gule vestene:

• Folkelig, fransk protestbevegelse som krever reduserte avgifter, økte pensjoner, økt minstelønn og gjeninnføring av formuesskatten som president Emmanuel Macron har fjernet.

• Lørdag var det protester for fjerde uke på rad i Frankrike. På det meste har det marsjert over 300.000 demonstranter i gatene.

• I helga var tallet nede i 125.000. Over 1700 hundre ble arrestert.

• Bevegelsen begynner å spre seg til andre land, som Tyskland, Nederland, Belgia og Irak.

Krever mer

Nå krever de franske gule vestene mer, blant annet at den president Emmanuel Macron gjeninnfører eiendomsskatten. Noe av det første han gjorde etter at han ble president, var å fjerne den.

Demonstrantene mener den president Macron fører en politikk bare de rikeste tjener på. Det staten taper gjennom å fjerne eiendomsskatten, vil presidenten ta inn igjen ved å øke av avgiftene på drivstoff og brensel. Men mange franskmenn tjener ikke godt nok til å klare prisøkningen, og mange vil ikke klare å få endene til å møtes, hevder demonstrantene.

Krever del i oljerikdommen

Ifølge France 24 ble mer enn 670 demonstranter arrestert bare i Paris. Mange ble stoppet og ransaket da de ankom togstasjonen i hovedstaden. Totalt skal over 1700 demonstranter, ifølge AFP, ha blitt arrestert under lørdagens demonstrasjoner. 1200 av disse sitter i varetekt. Samtidig sprer den franske bevegelsen seg til andre land. På lørdag var det protester i Belgia, hvor rundt 400 demonstranter ble arrestert. Demonstranter har møtt opp i gule vester også utover Europas grenser.

Fredag demonstrerte et titalls gule vester i den irakiske byen Basra. De krever basisbehov oppfylt, som reint vann, elektrisitet og arbeid.

Protestbølgen i Basra startet i juni i år, og hadde sitt høydepunkt i september. Politiet møtte den gang demonstranter med skarpe våpen og drepte minst tolv mennesker.

Siden har det vært relativt stille – inntil De gule vestene ga irakerne nytt håp.

Rundt 90 prosent av den irakiske oljen tas opp i Basra, som er hovedsetet for de transnasjonale oljeselskapenes virksomhet i landet.

– Byen, med bare to millioner innbyggere, produserer 3,5 millioner fat med olje hver dag. Det er forståelig at folk er forbanna. Folk i byen lever i intens fattigdom, med prekær mangel av reint vann, strøm bare noen timer i døgnet og skyhøy arbeidsledighet, sier Abdel Amir al-Aboudi, en kjent politisk analytiker i Irak, til Klassekampen over telefon fra Bagdad.

Gjennomslag gir håp

Ifølge det lokale rådet for menneskerettigheter i Basra, skal mangelen på reint vann i byen ha ført til at 90.000 mennesker er blitt innlagt på sykehus, skriver avisa al-Araby.

– Irakere ser at De gule vestene har klart å tvinge president Emmanuel Macron til å ta en U-sving. Det gir folk i Basra håp, sier al-Aboudi.

Ifølge den jordanske nettavisa al-Bawaba ble seks demonstranter drept i sammenstøt med politiet tirsdag i forrige uke.

Folk tok til gata både på onsdag og på fredag.

– Under krigen med Iran på 1980-tallet ble Basra angrepet. Under Golfkrigen i 1991 brukte USA utarmet uran mot byen, og under USAs invasjoner av Irak i 2003 var Basra også et sentralt mål for Washington, forteller al-Aboudi.

– Veldig mange i byen har, som følge av dette fått kreft, uten at de har penger for behandlingen, sier al-Aboudi.

Han tror bevegelsen vil vokse.

– Korrupsjonen i Irak er høy, også i regjeringen. De fleste innbyggerne i Basra er sjiamuslimer. Regjeringen ser derfor ikke på protestene som en trussel. Blir de store nok, vil regjeringen ikke kunne ignorere dem lenger. Jeg tror protestene vil øke fram mot sommeren.

amal.wahab@klassekampen.no

Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Onsdag 12. juni 2019
BOMBE: Venstrepolitiker Lula da Silva lå an til å vinne presidentvalget i Brasil, men endte i fengsel – mens høyre­radikale Jair Bolsonaro vant. Nå avsløres det at etterforskningen som felte Lula, var politisert.
Tirsdag 11. juni 2019
OPPGJØRET: Om Bernie Sanders og Elizabeth Warren ikke feller hverandre, kan de velte partitoppenes skrøpelige favoritt, sier Demokrat-ekspert Ryan Grim til Klassekampen.
Lørdag 8. juni 2019
VOLD: Etiopias statsminister Abiy Ahmed kom i går til Sudan. Sudankjenner sier utfordringen er at begge sider i konflikten er splittet.
Fredag 7. juni 2019
OPPGJØR: De mindre partiene samler seg om mange av kravene til Mette Frederiksen. Men økonomisk politikk splitter den rødgrønne blokka.
Torsdag 6. juni 2019
MONOPOLKAMP: USAs kongress vil etterforske Facebook, Amazon, Apple og Google. – Riktig, viktig og på tide, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.
Onsdag 5. juni 2019
VIKTIGST: For første gang har klimakrisa vært velgernes viktigste sak i Danmark. Klimaet kan være med på å avgjøre valget i dag, sier professor.