Klassekampen.no
Fredag 7. desember 2018
Du glitrende, falske julebrev

De kommer på denne tiden hvert eneste år. Julekortene daler ned i den røde postkassen med bilder av små, søte julenisser og deres foresatte. Noen går så ivrig inn i denne oppgaven at de bestiller tid hos fotografen for å kvalitetssikre juleglisene. Misforstå meg ikke, det er virkelig hyggelig at teppebombingen av ubetalte krav fra Lindorff og andre regninger som går hardt utover årets julegratiale, erstattes av koselige hilsener fra fjern og nær.

Likevel savner jeg at Karl Ove Knausgård hadde tatt seg en ørliten workshop med juleskribenter fra det ganske land. For der virkeligetslitteraturen gjennomsyrer norsk forfatterstand, savner jeg langt mer skittenrealisme i norske julebrev. Det er ikke måte på hvor gullkantet året har vært når det skal oppsummeres for tjukke slekta. «Mari» (15) har fått fem i alle fag, «Martin» (40) har slått seg på joggebølgen og får muligens pulsklokke til jul og får «fri fra kona» for å delta på Berlin maraton eller et eksotisk motbakkeløp. Kari (39) har blitt forfremmet på jobben og nyter respekt som travel mellomleder. Hun holder førtiårskrisen på behørig avstand med hot yoga hver tirsdag. Ikke minst har kjærligheten har fått sin nødvendige vitamininnsprøyting med helgetur til Paris. Julen feires på hytten og alt er pent og vakkert.

Noe burde forske på dette paradokset. For hvordan kan det ha seg at skilsmissestatistikken fra SSB forteller oss at halvparten av alle ekteskap ender med separasjonspapirer, mens i norske julebrev er lykkefrekvensen tilnærmet 100 prosent? Vi skriver om de fantastiske feriene på en pittoresk øy i Kroatia, om helgeturen på den enkle hytten ved fjorden. Hva med de andre historiene? Om dagene det går trått, om hverdagens små og store kriser og barna som krangler så mye at vi vurderer å melde oss på et intensivkurs i konflikthåndtering.

Det er her Knausgårds kurs i sannferdig julebrevskrift kommer inn. Alt skal opp og fram. Har du vært sykemeldt og ute av arbeid i månedsvis? Skriv det! Har du gått opp tjue kilo på grunn av ekteskapelig kjedsomhet og kronisk tv-titting? Skriv det! Vurderte du å kjølhale partneren din etter at hun eller han for femte uken ikke har rørt den dyrisk voksende skittenstøyskurven? Skriv om det! Holdt du på å klikke da svigermor var din personlige guide på en tretimers rundtur i et overopphetet Napoli? Få det ut.

Kan hende blir noen fornærmet. Men skittenrealistiske julebrev kan jo også ha en terapeutisk effekt. Hvis vi får en folkebevegelse av dønn ærlige julebrev går kanskje skilsmissestatistikken også ned. Hvem er med?

siljestavrum@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 10. desember 2018 kl. 10.31