Fredag 7. desember 2018
Presset mot Macron øker i Frankrike
Politiets behandling av unge demonstranter i Paris skaper raseri i Frankrike, der det ventes nye, store protester i helga.
Publisert: 07 Desember 13:17
Politiets behandling av unge demonstranter i Paris skaper raseri i Frankrike, der det ventes nye, store protester i helga.
Bilder og videoer av studenter, knelende i gata med hendene bak hodet og omringet av opprørspoliti som skriker ordre til dem, vekker reaksjoner.
– Uansett hva de hadde gjort, ingenting rettferdiggjør slik nedverdigende behandling av mindreårige, mener sosialistlederen Olivier Faure.
– Nå må det ikke skvettes mer bensin på bålet, sier han.

SjokkertStudentene ble pågrepet i Paris-forstaden Mantes-la-Jolie torsdag, etter en demonstrasjon mot regjeringen som de siste tre ukene har spredt seg til skoler over hele i Frankrike.
146 mennesker ble pågrepet utenfor Saint-Exupery-skolen etter sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti, der det blant annet ble satt fyr på to biler.
Ifølge en talsmann for regjeringspartiet Republikken på vei (LREM), Laurent Saint-Martin, var 40 prosent av studentene maskerte og bar gjenstander til bruk under vandalisme og ildspåsettelse. Også han er imidlertid sjokkert over bildene.
– Vi har rett til å bli sinte når vi ser slike bilder, sier han til radiostasjonen FranceInfo.

De gule vesteneStudenter og skoleelever ved rundt 280 franske utdanningsinstitusjoner har de siste ukene demonstrert mot nye og strengere opptakskrav, og dette kommer i tillegg til demonstrasjonene de såkalt gule vestene har holdt i protest mot økte drivstoffavgifter og høyere levekostnader.
De varslede avgiftsøkningene fra nyttår er nå lagt på is, men det er ikke dermed sagt at De gule vestene innstiller sine demonstrasjoner mot president Emmanuel Macron og hans regjering. .
Fire mennesker har mistet livet, flere hundre er skadd, rundt 200 biler er stukket i brann, butikkvinduer er knust og bare i Paris ble rundt 400 pågrepet sist helg.
De gule vestene har fått navn etter refleksvestene bilister er pålagt ha med seg, men favner etter hvert langt bredere enn sinte drivstoffkunder. To fagforeninger for lastebilsjåfører har varslet streik søndag, og franske bønder følger etter til uke

De rikes presidentMisnøyen er i det hele tatt stor med den tidligere finansmannen Macron som beskyldes for å være «de rikes president».
Meningsmålinger viser at bare 23 prosent er fornøyd med jobben han gjør, samtidig som hele 71 prosent av de spurte sier at de støtter De gule vestene og deres kamp.
Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon – fra henholdsvis ytre høyre og ytre venstre i fransk politikk – har åpent støttet demonstrantenes krav. Regjeringen mener likevel at det nå handler om mer enn politisk uenighet.


(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.