Fredag 7. desember 2018
Presset mot Macron øker i Frankrike
Politiets behandling av unge demonstranter i Paris skaper raseri i Frankrike, der det ventes nye, store protester i helga.
Publisert: 07 Desember 13:17
Politiets behandling av unge demonstranter i Paris skaper raseri i Frankrike, der det ventes nye, store protester i helga.
Bilder og videoer av studenter, knelende i gata med hendene bak hodet og omringet av opprørspoliti som skriker ordre til dem, vekker reaksjoner.
– Uansett hva de hadde gjort, ingenting rettferdiggjør slik nedverdigende behandling av mindreårige, mener sosialistlederen Olivier Faure.
– Nå må det ikke skvettes mer bensin på bålet, sier han.

SjokkertStudentene ble pågrepet i Paris-forstaden Mantes-la-Jolie torsdag, etter en demonstrasjon mot regjeringen som de siste tre ukene har spredt seg til skoler over hele i Frankrike.
146 mennesker ble pågrepet utenfor Saint-Exupery-skolen etter sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti, der det blant annet ble satt fyr på to biler.
Ifølge en talsmann for regjeringspartiet Republikken på vei (LREM), Laurent Saint-Martin, var 40 prosent av studentene maskerte og bar gjenstander til bruk under vandalisme og ildspåsettelse. Også han er imidlertid sjokkert over bildene.
– Vi har rett til å bli sinte når vi ser slike bilder, sier han til radiostasjonen FranceInfo.

De gule vesteneStudenter og skoleelever ved rundt 280 franske utdanningsinstitusjoner har de siste ukene demonstrert mot nye og strengere opptakskrav, og dette kommer i tillegg til demonstrasjonene de såkalt gule vestene har holdt i protest mot økte drivstoffavgifter og høyere levekostnader.
De varslede avgiftsøkningene fra nyttår er nå lagt på is, men det er ikke dermed sagt at De gule vestene innstiller sine demonstrasjoner mot president Emmanuel Macron og hans regjering. .
Fire mennesker har mistet livet, flere hundre er skadd, rundt 200 biler er stukket i brann, butikkvinduer er knust og bare i Paris ble rundt 400 pågrepet sist helg.
De gule vestene har fått navn etter refleksvestene bilister er pålagt ha med seg, men favner etter hvert langt bredere enn sinte drivstoffkunder. To fagforeninger for lastebilsjåfører har varslet streik søndag, og franske bønder følger etter til uke

De rikes presidentMisnøyen er i det hele tatt stor med den tidligere finansmannen Macron som beskyldes for å være «de rikes president».
Meningsmålinger viser at bare 23 prosent er fornøyd med jobben han gjør, samtidig som hele 71 prosent av de spurte sier at de støtter De gule vestene og deres kamp.
Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon – fra henholdsvis ytre høyre og ytre venstre i fransk politikk – har åpent støttet demonstrantenes krav. Regjeringen mener likevel at det nå handler om mer enn politisk uenighet.


(©NTB)
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Torsdag 13. desember 2018
• I Oslo Høyres alternative budsjett for hovedstaden foreslår partiet å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019, skriver Dagsavisen. Det viser at Høyre besitter frekkhetens nådegave. Det var deres byråd som i sin tid ga...
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.