Fredag 7. desember 2018
Thingnes Bø vant i sprintåpningen
Johannes Thingnes Bø klinte til i sporet og med én bom vant han sesongens første sprint i slovenske Pokljuka fredag. Fire nordmenn endte blant de ti beste.
Publisert: 07 Desember 16:07
Johannes Thingnes Bø klinte til i sporet og med én bom vant han sesongens første sprint i slovenske Pokljuka fredag. Fire nordmenn endte blant de ti beste.
Thingnes Bø stakk av med seieren etter imponerende langrenn og ni av ti fulltreffere i den første sprinten denne sesongen.
Dermed overtar han ledertrøyen i verdenscupen foran Antonin Guigonnat, som tok 2.-plassen fredag. Franskmannen havnet 16,1 sekunder bak Thingnes Bø og 0,3 sekunder foran russiske Alexander Loginov som tok 3.-plassen.
– Det skjer noe med kroppen min når det er verdenscup. Jeg kjenner det liksom i kroppen når jeg legger meg i senga. En rar følelse, sa Thingnes Bø til NRK.
Tarjei Bø knep 4.-plassen og 22 år gamle Sindre Pettersen fikk sitt store gjennombrudd da han gikk inn til 6.-plass. Henrik L'Abée-Lund ble nummer åtte.
I fjor var det en nordmann på toppen av pallen i fem av åtte sprintkonkurranser, og med fredagens seier fortsetter den gode statistikken for nordmennene.

BrødreduellTarjei åpnet sterkt og ledet da han passerte etter to kilometer, etter en feilfri første skyting.
Men bak kom lillebror Johannes. Han gikk styggfort i sporet og med fem kjappe treff på standplass ledet han med 11,5 sekunder på Tarjei etter første skyting.
Inn til andre skyting ledet Thingnes Bø foran storebror på 2.-plass. Brødrene bommet begge én gang hver, men selv med bommen på stående skyting holdt den yngste stryningen ledelsen.
Thingnes Bø hadde gått på knallhardt de første rundene og gikk noe saktere etter siste skyting. Det gjorde ingenting, for ingen klarte å tukte nordmannen, som med det tok årets første verdenscupseier.
Tarjei tapte tid i sporet og havnet til slutt 31,2 sekunder bak Johannes. Det holdt til 4.-plass foreløpig, etter at de antatt sterkeste har kommet i mål.
– I går var jeg helt julepølse på tur, og i dag var det skikkelig sprut i beina igjen, så det var en stor opptur. En stor dag for familien Bø, sa storebror Tarjei til NRK etter sitt løp.

Fourcade-blemmePettersen gjorde en veldig god figur og sørget for en knallgod norsk dag. Med null bom endte unggutten på 6.-plass, 32,9 sekunder bak vinneren, og noterte seg med det for karrierens beste verdenscupplassering.
– Det var helt rått. En helt syk følelse. Det er ikke mye som kan sammenlignes med det her, sa en sliten Pettersen til NRK.
Henrik L'Abée-Lund gikk også godt i sporet, og bommet én gang på liggende skyting. Oslo-mannen kom skjevt ut i år med 60.-plass på 20-kilometeren torsdag, og fikk en solid revansje med en sterk 8.-plass. Han endte 35,8 sekunder bak Thingnes Bø.
– Jeg er en helt annen person på ski i dag. Jeg trengte gjennomkjøringen i går. Nå er jeg på gang, så det her var gøy, sa L'Abée-Lund til NRK.
Martin Fourcade klarte ikke å følge opp torsdagens seier. Franskmannen gikk sakte i sporet, og med én bom havnet han helt nede på 24.-plass, over minuttet bak Thingnes Bø.
Stryningen fikk dermed en solid revansje etter 7.-plassen i torsdagens 20-kilometer, der Fourcade vant.
Erlend Bjøntegaard skjøt tre bom, men endte på 21.-plass. Lars Helge Birkeland skjøt ni av ti fulltreffere og havnet på 25.-plass. Vetle Sjåstad Christiansen bommet hele seks ganger og endte som nummer 78.
Søndag skal herrene i aksjon i jaktstart.

(©NTB)
Fredag 24. mai 2019
Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Fredag 24. mai 2019
• Storbritannias statsminister Theresa Mays tid er over. Malstrømmen rundt brexit trakk henne inn mot midten før hun ble dratt under og nå er i ferd med å drukne. Etter rekka av avstemninger i Parlamentet der hun ikke fikk støtte fra sitt...
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Torsdag 23. mai 2019
Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Torsdag 23. mai 2019
• Norge er et land for boligeiere. I stedet for å drifte og regulere leieboliger, har hovedlinja i myndighetenes boligpolitikk vært å gi folk muligheten til å kjøpe bolig. Husbanken, etablert i 1946, var lenge et verktøy for å få folk med...
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.