Fredag 7. desember 2018
Wara kaller truslene et angrep på norsk demokrati
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kaller truslene mot ham og hans familie et angrep på det norske demokratiet. – Det er ille og alvorlig, sier han.
Publisert: 07 Desember 14:04
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kaller truslene mot ham og hans familie et angrep på det norske demokratiet. – Det er ille og alvorlig, sier han.
– Jeg vil ikke gå inn på hvordan vi opplever det personlig, ut over å si at det er ille og at vi ikke ønsker å ha det sånn i Norge, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til NTB på spørsmål om han føler seg redd etter at han torsdag våknet til en ramponert bil og sjikanøs tagging på husveggen.
Det er første gangen han kommenterer det som av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) klassifiseres som alvorlige trusler, og muligens et forsøk på å antenne bilen til justisministeren. Wara vil ikke spekulere i hvem som står bak eller hva som kan ha vært motivet. Men statsråden plasserer truslene i en politisk kontekst, ved å betegne dem som et angrep på demokratiet.
– Jeg konstaterer at vi er kommet til et punkt der det er blitt veldig ubehagelig. Jeg vil ikke spekulere i årsaker her. Det er opp til politiet å pågripe gjerningsmennene, sa statsråden da han møtte pressen fredag.
PST ser alvorlig på «trusler mot myndighetspersoner», men har ikke gitt noen utdypende opplysninger om hvem og hvorfor.

Tagget og truetDet var natt til torsdag at huset og bilen til justisminister Wara ble tagget med ordet «rasist» og tegningen av et hakekors. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen, hvilket blir ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.
Wara tar innover seg at det mange toppolitikere har lært seg å leve med – grov sjikane og alvorlige trusler på nettet – nå har kommer til uttrykk i den private sfæren og at de derfor også rammer familien hans.
– Det er det som gjør denne saken så alvorlig. En ting er å rette verbal skyts mot en politiker som gjør en jobb, noe helt annet er å gå inn mot familien hans, sier Wara, som understreker at man uansett ikke skal fremme trusler.
Han poengterer det er blitt et tøffere klima, men er klar på at hendelsen ikke legger bånd på ham som politiker.
– Jeg håper det ikke har noe å si for politikere. Vi skal ikke gi etter for slike trusler. De som er satt til å gjøre en jobb, må få gjøre den jobben uten å bli påvirket av trusler, sier han.

Tøffere klimaWara avviser imidlertid spekulasjonene til partifelle Christian Tybring-Gjedde om at truslene må ses i sammenheng med et teaterstykke på Black Box Teater i Oslo hvor opptak av boligen til blant andre Wara vises fra scenen. Justisministeren sier han verken vil eller har grunnlag for å «lage en kobling mellom de tingene». Han ber om at politiet må finne gjerningspersonene og klarlegge motivet gjennom sin etterforskning.
Tybring-Gjeddes bolig skal også ha blitt filmet og bildene brukt i teaterstykket «Ways of Seeing». Han er av en annen oppfatning enn Wara.
– Det er i alle fall nærliggende å tro at dette kan knyttes til teaterforestillingen hvor man lå ute i buskene og filmet boligen til justisministeren og andre. Dette kan skape holdninger og kanskje vilje der ute til å gjøre hærverk og andre ting som er veldig negativt, sier han til NRK.
Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box tar avstand fra hærverket på statsrådens eiendom.(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.