Fredag 7. desember 2018
Gordon Brown fikk pris som en ålreit fyr
Gordon Brown har vært i Oslo for å motta pris som en «ålreit fyr» fra Jo Nesbø. Men brexit ville den tidligere statsministeren ikke snakke om.
Publisert: 07 Desember 14:24
Gordon Brown har vært i Oslo for å motta pris som en «ålreit fyr» fra Jo Nesbø. Men brexit ville den tidligere statsministeren ikke snakke om.
Det var stappfullt på Restaurant Schrøder i Oslo da Brown fredag mottok pris fra Harry Hole-stiftelsen for sitt arbeid for global utdanning. Brown var på en snartur i Oslo for å motta prisen.
– Han har særlig arbeidet med finansieringen av utdanning i verdens fattigste land, påpeker stiftelsen i sin begrunnelse.
Brown gikk av som statsminister i 2010 og er i dag FNs spesialutsending for global utdanning.

– En stor ære– Det er et stort privilegium å få denne prisen. Jeg er beæret, ikke minst over å få prisen av Jo Nesbø, sier Brown til NTB.
Han sier at han er en stor beundrer av Nesbø både som forfatter og humanist.
– Jeg har møtt Nesbø privat og lest hans bøker. «Macbeth» er strålende, sier den tidligere statsministeren om krimboka som er basert på Shakespeares drama.
Browns besøk skjer bare få dager før det britiske Parlamentet skal stemme over Theresa Mays brexitavtale. Men brexit er han ikke i Oslo for å snakke om, gjør han klart overfor NTB.
Brown har engasjert seg i brexit-debatten i hjemlandet, og har tidligere sagt at han støtter en ny folkeavstemning. Men det var altså ikke noe han ville snakke om under sitt korte Oslo-besøk.

Solberg: Beundrer hans engasjementTil stede under prisutdelingen var også statsminister Erna Solberg (H), som tok initiativet til den globale utdanningskommisjonen Gordon Brown har ledet. Det er med andre ord ikke første gang de to møtes. Og synes Solberg Brown er en ålreit fyr?
– Ja, det er han. Han har et stort engasjement for utdanning. Jeg har vært imponert over det arbeidet han legger inn i dette. Det er flott at han får en pris, og det er enda flottere at han fortsetter å jobbe veldig hardt for disse spørsmålene, sier Solberg til NTB.
Brown og Solberg satte seg ned og pratet over en kaffekopp før prisutdelingen. Snakket dere om brexit?
– Vi snakket først og fremst om at det er en krevende situasjon. Det som er vanskelig, er jo at innenrikspolitiske spørsmål blandes inn i en så viktig avgjørelse. Det er litt for mange andre agendaer i dette. Men vi får krysse fingrene og håpe at Storbritannia finner en løsning som er bra for oss alle, sier Solberg.
Hun legger til at det viktigste er at Storbritannia får en brexit gjennom en avtale og ikke gjennom en hard landing.

Må gi pengene viderePrisen Brown mottok for å være en ålreit fyr, er på 2 millioner kroner, men han får ikke beholde pengene selv. De må gis videre til en organisasjon etter eget valg. Brown plukket ut Theirworld, en organisasjon som jobber for å forbedre barns kår verden rundt.
Harry Hole-stiftelsen ble opprettet av forfatteren Jo Nesbø i 2008. Han overførte da alle rettigheter og inntekter fra romanen «Hodejegerne» til en stiftelse oppkalt etter hovedpersonen i romanserien. Senere er rettighetene til «Blod på snø» og «Mere blod» også opptatt i stiftelsen.
Stiftelsens kapital utgjør 56,6 millioner kroner. Med årets utdeling har stiftelsen nå delt ut 8,5 millioner kroner. Prisutdelingen skjer alltid på Restaurant Schrøder, som er romanfiguren Harry Holes stamsted.


(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.