Fredag 7. desember 2018
Gordon Brown fikk pris som en ålreit fyr
Gordon Brown har vært i Oslo for å motta pris som en «ålreit fyr» fra Jo Nesbø. Men brexit ville den tidligere statsministeren ikke snakke om.
Publisert: 07 Desember 14:24
Gordon Brown har vært i Oslo for å motta pris som en «ålreit fyr» fra Jo Nesbø. Men brexit ville den tidligere statsministeren ikke snakke om.
Det var stappfullt på Restaurant Schrøder i Oslo da Brown fredag mottok pris fra Harry Hole-stiftelsen for sitt arbeid for global utdanning. Brown var på en snartur i Oslo for å motta prisen.
– Han har særlig arbeidet med finansieringen av utdanning i verdens fattigste land, påpeker stiftelsen i sin begrunnelse.
Brown gikk av som statsminister i 2010 og er i dag FNs spesialutsending for global utdanning.

– En stor ære– Det er et stort privilegium å få denne prisen. Jeg er beæret, ikke minst over å få prisen av Jo Nesbø, sier Brown til NTB.
Han sier at han er en stor beundrer av Nesbø både som forfatter og humanist.
– Jeg har møtt Nesbø privat og lest hans bøker. «Macbeth» er strålende, sier den tidligere statsministeren om krimboka som er basert på Shakespeares drama.
Browns besøk skjer bare få dager før det britiske Parlamentet skal stemme over Theresa Mays brexitavtale. Men brexit er han ikke i Oslo for å snakke om, gjør han klart overfor NTB.
Brown har engasjert seg i brexit-debatten i hjemlandet, og har tidligere sagt at han støtter en ny folkeavstemning. Men det var altså ikke noe han ville snakke om under sitt korte Oslo-besøk.

Solberg: Beundrer hans engasjementTil stede under prisutdelingen var også statsminister Erna Solberg (H), som tok initiativet til den globale utdanningskommisjonen Gordon Brown har ledet. Det er med andre ord ikke første gang de to møtes. Og synes Solberg Brown er en ålreit fyr?
– Ja, det er han. Han har et stort engasjement for utdanning. Jeg har vært imponert over det arbeidet han legger inn i dette. Det er flott at han får en pris, og det er enda flottere at han fortsetter å jobbe veldig hardt for disse spørsmålene, sier Solberg til NTB.
Brown og Solberg satte seg ned og pratet over en kaffekopp før prisutdelingen. Snakket dere om brexit?
– Vi snakket først og fremst om at det er en krevende situasjon. Det som er vanskelig, er jo at innenrikspolitiske spørsmål blandes inn i en så viktig avgjørelse. Det er litt for mange andre agendaer i dette. Men vi får krysse fingrene og håpe at Storbritannia finner en løsning som er bra for oss alle, sier Solberg.
Hun legger til at det viktigste er at Storbritannia får en brexit gjennom en avtale og ikke gjennom en hard landing.

Må gi pengene viderePrisen Brown mottok for å være en ålreit fyr, er på 2 millioner kroner, men han får ikke beholde pengene selv. De må gis videre til en organisasjon etter eget valg. Brown plukket ut Theirworld, en organisasjon som jobber for å forbedre barns kår verden rundt.
Harry Hole-stiftelsen ble opprettet av forfatteren Jo Nesbø i 2008. Han overførte da alle rettigheter og inntekter fra romanen «Hodejegerne» til en stiftelse oppkalt etter hovedpersonen i romanserien. Senere er rettighetene til «Blod på snø» og «Mere blod» også opptatt i stiftelsen.
Stiftelsens kapital utgjør 56,6 millioner kroner. Med årets utdeling har stiftelsen nå delt ut 8,5 millioner kroner. Prisutdelingen skjer alltid på Restaurant Schrøder, som er romanfiguren Harry Holes stamsted.


(©NTB)
Fredag 24. mai 2019
Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Fredag 24. mai 2019
• Storbritannias statsminister Theresa Mays tid er over. Malstrømmen rundt brexit trakk henne inn mot midten før hun ble dratt under og nå er i ferd med å drukne. Etter rekka av avstemninger i Parlamentet der hun ikke fikk støtte fra sitt...
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Torsdag 23. mai 2019
Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Torsdag 23. mai 2019
• Norge er et land for boligeiere. I stedet for å drifte og regulere leieboliger, har hovedlinja i myndighetenes boligpolitikk vært å gi folk muligheten til å kjøpe bolig. Husbanken, etablert i 1946, var lenge et verktøy for å få folk med...
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.