Fredag 7. desember 2018
Kripos har analysert håndskriften på bombepakken fra Ski
Skriftanalytikere i Kripos har natt til fredag analysert håndskriften på bombepakken som ble levert på politihuset i Ski i Akershus.
Publisert: 07 Desember 11:05
Skriftanalytikere i Kripos har natt til fredag analysert håndskriften på bombepakken som ble levert på politihuset i Ski i Akershus.
En ansatt fikk mistanke om at noe var galt da pakken skulle åpnes onsdag morgen, og slo alarm. Politiets bombegruppe ble tilkalt og uskadeliggjorde bomben ved å avfyre skudd mot den.
– Jeg er imponert over den innsatsen som er gjort til nå, både av vårt politidistrikt og de etatene som har bistått oss i går kveld og i natt, sier politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt til NTB fredag formiddag.
Blant dem som har jobbet med saken, er svært mange teknikere hos Kripos. Taktikere derfra har vært i politihuset på Ski, og skriftanalytikere fra samme etat har analysert håndskriften.
– Det sentrale er å få identifisert gjerningsmannen ved å analysere det som er funnet i bomba, og ved skriftanalyse. Vi har gjort mange taktiske grep og gjennomført en rekke avhør. Vi har kommet veldig langt, men i den fasen vi er i nå, går vi ikke ut med så mye informasjon, sier Skarpeid.

Søker i NorgeDet sentrale søkeområdet er Norge. En viktig del av politiets etterforskning er å kartlegge mulige mistenkte. Flere politidistrikter er involvert, men det er hovedsakelig Øst politidistrikt som etterforsker saken siden bombepakken skulle leveres til Ski.
Av polititaktiske hensyn vil han ikke si noe nå om bombens beskaffenhet, hva den inneholder eller om den er profesjonelt eller amatørmessig lagd.
– Men det er en sprengladning som var konstruert for å detonere ved åpning. Hensikten var å gjøre skade, sier politiadvokaten.

Går gjennom sikringsrutiner«Politiledere over hele landet går nå gjennom egne sikringsrutiner for terrorberedskap. Kan det sendes en bombe via posten til politihuset i Ski, er ingen i politiet unntatt fra trusselen. Dette er en svært alvorlig situasjon for etaten og en direkte trussel mot demokratiet», skriver forbundsleder Geir Krogh i Norges Politilederlag fredag.
Han poengterer at hendelsen viser at terrortrusselen også er reell utenfor storbyene, og at de ansatte i politiet er spesielt utsatt.
«De ansatte som ble eksponert for bomben i Ski, var kontoransatte uten operativ trening og utstyr. Hendelsen er en tydelig påminnelse til politiledere om at terrorsikring og beredskap må gjelde alle ansatte og gjennomsyre hele organisasjonen», skriver Krogh videre.

(©NTB)
Fredag 24. mai 2019
Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Fredag 24. mai 2019
• Storbritannias statsminister Theresa Mays tid er over. Malstrømmen rundt brexit trakk henne inn mot midten før hun ble dratt under og nå er i ferd med å drukne. Etter rekka av avstemninger i Parlamentet der hun ikke fikk støtte fra sitt...
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Torsdag 23. mai 2019
Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Torsdag 23. mai 2019
• Norge er et land for boligeiere. I stedet for å drifte og regulere leieboliger, har hovedlinja i myndighetenes boligpolitikk vært å gi folk muligheten til å kjøpe bolig. Husbanken, etablert i 1946, var lenge et verktøy for å få folk med...
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.