Fredag 7. desember 2018
Kripos har analysert håndskriften på bombepakken fra Ski
Skriftanalytikere i Kripos har natt til fredag analysert håndskriften på bombepakken som ble levert på politihuset i Ski i Akershus.
Publisert: 07 Desember 11:05
Skriftanalytikere i Kripos har natt til fredag analysert håndskriften på bombepakken som ble levert på politihuset i Ski i Akershus.
En ansatt fikk mistanke om at noe var galt da pakken skulle åpnes onsdag morgen, og slo alarm. Politiets bombegruppe ble tilkalt og uskadeliggjorde bomben ved å avfyre skudd mot den.
– Jeg er imponert over den innsatsen som er gjort til nå, både av vårt politidistrikt og de etatene som har bistått oss i går kveld og i natt, sier politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt til NTB fredag formiddag.
Blant dem som har jobbet med saken, er svært mange teknikere hos Kripos. Taktikere derfra har vært i politihuset på Ski, og skriftanalytikere fra samme etat har analysert håndskriften.
– Det sentrale er å få identifisert gjerningsmannen ved å analysere det som er funnet i bomba, og ved skriftanalyse. Vi har gjort mange taktiske grep og gjennomført en rekke avhør. Vi har kommet veldig langt, men i den fasen vi er i nå, går vi ikke ut med så mye informasjon, sier Skarpeid.

Søker i NorgeDet sentrale søkeområdet er Norge. En viktig del av politiets etterforskning er å kartlegge mulige mistenkte. Flere politidistrikter er involvert, men det er hovedsakelig Øst politidistrikt som etterforsker saken siden bombepakken skulle leveres til Ski.
Av polititaktiske hensyn vil han ikke si noe nå om bombens beskaffenhet, hva den inneholder eller om den er profesjonelt eller amatørmessig lagd.
– Men det er en sprengladning som var konstruert for å detonere ved åpning. Hensikten var å gjøre skade, sier politiadvokaten.

Går gjennom sikringsrutiner«Politiledere over hele landet går nå gjennom egne sikringsrutiner for terrorberedskap. Kan det sendes en bombe via posten til politihuset i Ski, er ingen i politiet unntatt fra trusselen. Dette er en svært alvorlig situasjon for etaten og en direkte trussel mot demokratiet», skriver forbundsleder Geir Krogh i Norges Politilederlag fredag.
Han poengterer at hendelsen viser at terrortrusselen også er reell utenfor storbyene, og at de ansatte i politiet er spesielt utsatt.
«De ansatte som ble eksponert for bomben i Ski, var kontoransatte uten operativ trening og utstyr. Hendelsen er en tydelig påminnelse til politiledere om at terrorsikring og beredskap må gjelde alle ansatte og gjennomsyre hele organisasjonen», skriver Krogh videre.

(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.