Klassekampen.no
Torsdag 6. desember 2018
ISLANDSK HELTINNE: Hera Hilmar som «Mortal Engines»-heltinnen Hester Shaw. FOTO: UIP
Fartsfylt fremtidsfabel
Veldig, voldsom og løfterik

FILM

«Mortal Engines»

(USA, 2018)

Regi: Christian Rivers.

Manus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson (etter en bok av Philip Reeve).

Med: Hera Hilmar, Hugo Weaving, Jihae, Robert Sheehan, Stephen Lang, Leila George m.fl.

Lengde: 2 t. 8 min.

ANMELDELSE

HHHHII

Å skrive om en film basert på bok nummer én i en bokserie man ikke har lest, har sine utfordringer. Men disse kan takles ved å innledningsvis innrømme situasjonen, og så annonsere at man tar for seg filmen som film – og ikke som filmatisering.

Litt bakgrunns-info byr vi likevel på: Boken «Mortal Engines» er en young adult-klassifisert roman lagt til en post-apokalyptisk fremtid hvor byer er blitt mobile og ruller over jorden som gigantiske krysninger av dampdrevne slagskip og tanks – på evig jakt etter mat, drivstoff og tekno-relikvier som overlevde «60-minutterskrigen». Her møter vi et sett med tenåringer/unge voksne som på tilsynelatende tilfeldig vis føres sammen i sin kamp for å begrense de voksnes voldsomme grådighet.Filmen «Mortal Engines» er både frisk og fengende, men også merkelig uferdig. Siden Peter «Lord of the Rings» Jackson har produsert den, er uferdigheten et lite sjokk, men særlig i filmens første partier er det umulig ikke å se hvor usynkron dialog og ansiktsmimikk er, og hvor dårlig definert deler av de imponerende intrikate bystrukturene er. Som om man har rushet av gårde et ennå ikke ferdigpolert produkt.

Like fullt serveres vi effektiv historiefortelling. Allerede idet filmen starter forklares det hvilken verden vi er i ferd med å entre (så følg med!), og i løpet av kun kort tid er det meste gjort forståelig, også for den ikke-beleste. Det vil si: det føles som kun kort tid, men tar egentlig en liten time. Tross sin tydelige ungdomsorientering, sitt heseblesende tempo – og et audiovisuelt støynivå på grensen av hva voksne flest kan ta inn over seg – er «Mortal Engines» usedvanlig velfungerende og underholdende, også for de litt eldre.

Spenningen daler tidvis litt og scener som skulle fremstått som emosjonelle steg, oppleves mer som sprang. Men alt i alt er dette en formidabel start på det som tegner til å bli en storslagen saga. At den diskret lurer inn skarpe poeng om maktsyke og rovdrift på jordkloden vår, er bare en bonus.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. desember 2018 kl. 10.37