Mandag 3. desember 2018
IKKE SENTRUMSNÆR: Oddny Miljeteig sier at Bergen SV begynner å bli vant med målinger med tosifret oppslutning. FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX
• Ny måling gir venstresideflertall i Bergen • Mindretall for Arbeiderpartiet med KrF og Venstre
SV ber Ap se mot venstre
Undersak

Ap vil bare utelukke Høyre og Frp

Rune Bakervik, som er Aps gruppeleder i Bergen bystyre, sier at Aps mål for kommunevalget er å beholde byrådsmakta.

– Vi går til valg på det samarbeidet vi er en del av, sier han.

– Men dere utelukker ikke byrådssamarbeid med andre dersom dagens byråd mister flertallet?

– Vi vil føre Bergen i en rausere, mer rettferdig og grønnere retning med trygg økonomisk styring. Det utelukker bare Høyre og Frp av partiene i dagens bystyre, sier Bakervik.

Han mener at Høyre har rotet det så til for seg i Bergen at det «ikke finnes noe styringsdyktig alternativ» på høyre­sida.

Påstandene om at Ap valgte sentrum i Bergen av hensyn til nasjonale strategier, «må SV stå for», sier Bakervik.

Ap er godt fornøyd med dagens byråd, forsikrer han:

– Vi får gjennomslag for mye god Ap-politikk.

Miljeteigs anklager om forspilte år for de fattige i Bergen kommenterer Bakervik slik:

– Jeg har hørt henne si det tidligere, og jeg er meget sterkt uenig i det. Det stemmer overhodet ikke.

SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.

MÅLING

SV i Bergen har tatt opp en bergensmåling med godt nytt for SV, som partiet derfor gjerne deler med Klassekampen.

Byrådspartiene, Ap, KrF og Venstre, er langt unna flertallet de fikk ved forrige kommunevalg. Derimot er det rødgrønt flertall på målingen, som er utført av Respons Analyse i slutten av november.

Selv uten KrF og Venstre får Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt 35 mandater. Det er ett mandat mer enn det som trengs for å flertall i Bergen bystyre.

– Dette er en «veien mot venstre»-måling, sier gruppeleder for SVs bystyregruppe i Bergen, Oddny Miljeteig til Klassekampen.

Hun utelukker ikke byrådssamarbeid med noen av de rødgrønne partiene.

– Men stenger dere døra for byrådssamarbeid med KrF og Venstre?

– Vi vil gjøre alt i vår makt for å unngå et Høyre-ledet byråd, så får vi ta det derifra etter hvert.

Fakta

Om målingen:

• Målingen er tatt opp 20.–23. november 2018 av Respons Analyse.

• Bergen SV er oppdragsgiver.

• Det er gjort 803 telefonintervjuer i et representativt utvalg, og resultatene er vektet i forhold til kjønns- og alderssammensetningen i befolkningen i Bergen.

• Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer på +/-2.1–3,5 prosentpoeng.

– Glem sentrum

Kommunevalget i 2015 ga også rødgrønt flertall i dagens bystyre, men forhandlingene etter valget endte likevel med at Ap gikk i byråd med Venstre og KrF – til raseri fra SV.

I SV er man overbevist om at veivalget den gang hadde sammenheng med Aps nasjonale sentrumsstrategi for stortingsvalget i 2017. Nå som både KrF og Venstre har valgt høyresida nasjonalt, forventer SV at Ap ser mot venstre igjen også lokalt.

Eller som Miljeteig sier det:

– Nå må Ap nær sagt lese skriften på veggen. De valgte jo helt bevisst sentrum i Bergen sist. Det var vel et eksperiment for å se om det kunne skje nasjonalt også. Nå hører jeg at Ap nasjonalt i hvert fall har rødfarget retorikken sin en del.

Miljeteig lover uansett «knallhard kamp mot velferdsprofitører og for likelønn og hele stillinger».

– Og dette er ikke bare innøvd politikerprat, men vi tenker at det er SVs styrke som kommer til å avgjøre retningen til Bergen i kommunevalget. Dette er ikke den første meningsmålingen der vi er tredje største parti, og vi tenker at det forplikter.

– Har Bergen SV tatt opp flere målinger med dårligere resultat enn den dere deler med oss?

– Haha! Nei, vi har ikke det, sier Miljeteig.

– Det er ikke sånn at vi ligger og lurer hver måned, og så slår vi til på de gode målingene. Men det var et godt spørsmål. Nei, vi var jo heldige da, kan du si, eller «heldige», det er dette nivået vi ligger på. Vi ligger her og vaker.

– Hjerteskjærende politikk

På spørsmål om det er noen saker i Bergen som står i veien for et samarbeid mellom SV og Ap, svarer Miljeteig:

– Vel, hvis de mener noe med det de sier om å være et parti for venstresida, og ikke et som står tungt på sin høyre/sentrums-fot, så ser jeg ikke at noe skulle være til hinder for det.

Samtidig legger hun til:

– Men det er klart at de skal ikke ta SV for gitt. Vi hiver ikke alle ting ifra oss og kommer stormende til et byråd med dem. Det er politikken som avgjør, og her har de jo så til de grader gått til høyre. Det mest hjerteskjærende med politikken de fører sammen med disse sentrumspartiene, er en elendig fattigdomspolitikk. Det er så dramatisk at for de fattige i Bergen har sentrumsbyrådet vært fire forspilte år. Arbeiderpartiet blir sinte på meg når jeg sier det, men det er sant altså. Dessverre.

kjetils@klassekampen.no

Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 5. august 2019
LÅGE SKULDRER: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran er ikkje uroa for Fellesforbundet sitt EØS-krav. Ap kjem ikkje til å endre syn, seier han.
Lørdag 3. august 2019
KLAR TIL KAMP: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran vil ikkje akseptere ei skrinlegging av Nord-Noreg-banen. Han meiner regjeringa «herjar» med lands­delen.
Mandag 29. juli 2019
LØNN: Fem prosent av private barne­hager har ikke tariffavtale. Private barnehagers landsforbund (PBL) vil at det ikke skal være noen vei utenom. De får støtte fra Utdanningsforbundet.
Lørdag 27. juli 2019
VIL UTFORDRE: Ap sliter på målingene foran kommunevalget. Likevel øyner partiet håp om å kapre Høyre-bastionene Stavanger og Kristiansand.
Torsdag 25. juli 2019
RAMME: Regjeringen vil ikke fremme den omstridte nasjonale ramma for vindkraft til Stortinget. Nå krever både SV, Sp og MDG å få saken til behandling.
Onsdag 24. juli 2019
IRAN: Regjeringen bekrefter at den vurderer å bli med i fransk-britisk koalisjon i Hormuzstredet. KrF er positive, mens Rødt, SV og MDG advarer.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.