Fredag 30. november 2018
OPPLEVELSER KOSTER: Lofoten er et mål for mange turister. Nå jobber lofotkommunene med å få på plass en turistskatt. Søppelhåndtering og opplæring i å ferdes i naturen er noe av det turistene kan få igjen. 8FOTO: OLE MAGNUS RAPP
Stadig flere kommuner og regioner vil kreve skatt fra turister på besøk:
Må bla opp for moroa
REGNVÆRSDAG: Men Bryggen i Bergen er fortsatt populær. 8FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPIX
LANG REISE: Kinesiske turister har reist til Svalbard for å oppleve nordlys og mørketid. Miljøavgiften på Svalbard brukes blant annet til plastrydding.FOTO: OLE MAGNUS RAPP
POPULÆRT: Lofoten, Nordkapp, vestlandsfjordene og andre populære turistmål høster erfaring fra Svalbards miljøavgift og vurderer å innføre turistskatt.

TURISME

Nordkapp kommune har besøk av rundt 400.000 turister i året på grunn av det imponerende Nordkapplatået. De 3200 innbyggerne i kommunen merker presset, spesielt om sommeren.

– Vi har i dag utgifter på turistene, og må ha høy beredskap i helsevesenet, brann og søppelhåndtering. Vi trenger også midler for å etablere flere fellesområder, offentlige toaletter og vi vil gjerne pynte litt i kommunen for å fremstå som hyggelige og imøtekommende.

Det forteller Ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp. Finnmarkskommunen vil vurdere turistskatt, og Hansen ser mange muligheter som ekstra kroner kan gi: bedre tilrettelegging av infrastruktur og mer kunnskap om turisme til lokalbefolkningen og omvendt.

Fakta

Økning i turisme:

• I 2017 var det registrert 33,3 millioner turistgjestedøgn i Norge. Siden 2007 har antallet økt med sju millioner.

• Svakere krone og flere flytilbud har vært med på å øke antallet turister, og stadig flere reiser også høst, vinter og vår.

• I fjor satte norske hoteller rekord i antall turistgjestedøgn. Omsetning for overnatting var 14,7 milliarder kroner.

• Globalt er det konkurranse om turistene. I fjor var det totalt 1,32 milliarder turistankomster, en økning på 7 prosent fra året før, ifølge Norsk Reiseliv.

Godt i gang

Stortinget vedtok i fjor vår å ikke innføre en nasjonal turistskatt, men de åpnet for at regioner og kommuner kunne innføre lokale ordninger.

Det ønsker de seks kommunene i Lofoten å benytte seg av:

– En turistskatt er kjempeviktig for Lofoten-regionen. Jeg velger å kalle det en besøksavgift, og vi er godt i gang med å forberede en innføring, sier daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Lofotkommunene har til sammen 25.000 innbyggere og har i løpet av året besøk av nærmere én million turister.

– Det er plass til alle her, men det må legges til rette. Vi trenger mer enn toaletter, rasteplasser og søppelhåndtering. Bare det å lære turistene å oppføre seg i utmarka der sauer beiter, er et tema som er viktig, sier Dreyer.

Dreyer vil ha lokalbefolkningen med på laget når kommunene tar imot turistene, slik at alle trives, legger igjen penger og kommer tilbake.

Vil sikre lokal gevinst

Hvordan turistskatten skal innkreves, er fortsatt et åpent spørsmål. Kommunene vurderer innfartsåren til lands, på flyplassene eller kaiene der ferjer og cruiseskip anløper.

Samtidig som Dreyer tror besøksavgiften vil gjøre det lettere å tilrettelegge for turisme, håper hun ekstra midler kan gi et reelt reiselivsløft.

På Vestlandet er flere kommuner, som Stranda og Stryn, i ferd med å innføre en eller annen form for turistskatt. Direktør Kristian Jørgensen i Fjord Norge, Turistrådet for Vestlandet, er sterk tilhenger av turistskatt, men er opptatt av at gevinsten av den skal være lokal:

– Tida er inne for at hele Norge ser på en turistskatt, slik flere land vi konkurrerer med allerede har. Men midlene som kommer inn, må øremerkes destinasjonsutvikling og må reinvesteres lokalt. Turistskatten må ikke gå i den store statskassa, sier han.

Penger rett til miljøvern

Svalbard har hatt turistskatt, kalt miljøavgift, i ti år, og flere regioner på fastlandet høster nå erfaring nordfra.

Alle som ankommer Svalbard med fly eller cruiseskip, betaler 150 kroner ekstra for billetten. Pengene går til Svalbards miljøvernfond, som har et eget styre som to ganger i året fordeler midler.

Etter ti år med miljøavgift har det kommet inn 128 millioner kroner. Dette er blitt fordelt på 600 ulike lokale prosjekter, som har fått alt fra 5000 kroner til 2,5 millioner.

Siste tildeling var for en uke siden. Da gikk midlene til å rydde plast langs strendene, innkjøp av telt og utstyr til et ungdomsprosjekt, forskning på effekten av turisme og forurensing til havs og til å dokumentere kulturminner.

– Vi ønsker turistene velkommen hit, og blir stadig dyktigere på tilrettelegging. Vi har ikke hørt en eneste klage på miljøavgiften, sier Eva Britt Kornfeldt i Cruise Svalbard.

Hun skulle gjerne sett at en større del av midlene gikk til tiltak som gjør naturslitasjen mindre, at turistene fikk oppleve mer og at de fastboende ikke føler gnisning når store turistgrupper ankommer.

Redaktør Knut Erik Mikalsen i nettstedet Flysmart tror ikke en turistskatt vil skremme turister bort.

– Lofoten vil ikke miste en eneste turist om de innfører turistskatt. De reisende er vant til å betale for det de opplever, selv om det er unorsk å kreve avgift.

Mikalsen viser til at både Mallorca, deler av Italia, Lisboa, Nice og Dubai har turistskatt. USA tar inn avgiften via reiseautorisasjonen som kreves for å komme inn i landet.

rapp@klassekampen.no

Lørdag 16. februar 2019
PAUSE: – Hvis vi ikke tar tak i integreringsutfordringene, vil det styrke ytre høyre, sier Linda Noor, som vil ha pause i bosetting av flyktninger i Oslo. Frp vil ha bosettingsstans.
Fredag 15. februar 2019
GLIR UT: Forsvarets nye overvåkings­våpen skulle i utgangspunktet bare brukes mot fremmede makter og terror, men nå krever flere tilgang på informasjonen. Ekspert advarer mot utglidning.
Torsdag 14. februar 2019
TILLIT: Trond Giske får solid støtte fra partifeller i de største Ap-lagene i Trøndelag. Flere savner ham i partiledelsen.
Onsdag 13. februar 2019
BLODPRIS: Norge kan ikke lenger ta Nato for gitt. Da må vi velge USA, ikke Europa. Det kan bli dyrt, sier forskeren Asle Toje.
Tirsdag 12. februar 2019
FRYKTER KINA: Data­ekspert Gisle Hannemyr regner med at USA spionerer på oss, men mener kineserne er langt verre.
Mandag 11. februar 2019
MILLIONKRAV: Penger som skulle vært brukt på barna, ble i stedet brukt til å betale for aromamassasje, treningstimer og millionlønn for barnehage­ledelsen, ifølge tilsynsrapport.
Lørdag 9. februar 2019
BOMSKUDD: Regjeringens Langtidsplan for Forsvaret inneholdt 70 milliarder kroner for lite. Nå må planen forsterkes, sier FFI.
Fredag 8. februar 2019
RØRSLA: Aps partisekretær ga partiet en «klar marsjordre» om å prioritere fagbevegelsen på listene før kommunevalget. Oslo Ap marsjerer motsatt vei.
Torsdag 7. februar 2019
Vi leser bøker og medieoppslag om uverdige arbeidsforhold i andre land som Storbritannia og USA. Nylig kom James Bloodworths bok «Innleid og underbetalt» om ansatte ved Amazon-lagre i Nord-England. De fleste hadde...
Torsdag 7. februar 2019
NAV: Regjeringen vil utvide aktivitetsplikten til å gjelde 85.000 flere Nav-brukere, men vet de hvor mye jobb det er å få folk i jobb? Det gjør Nav i Trondheim.