Fredag 30. november 2018
OPPLEVELSER KOSTER: Lofoten er et mål for mange turister. Nå jobber lofotkommunene med å få på plass en turistskatt. Søppelhåndtering og opplæring i å ferdes i naturen er noe av det turistene kan få igjen. 8FOTO: OLE MAGNUS RAPP
Stadig flere kommuner og regioner vil kreve skatt fra turister på besøk:
Må bla opp for moroa
REGNVÆRSDAG: Men Bryggen i Bergen er fortsatt populær. 8FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPIX
LANG REISE: Kinesiske turister har reist til Svalbard for å oppleve nordlys og mørketid. Miljøavgiften på Svalbard brukes blant annet til plastrydding.FOTO: OLE MAGNUS RAPP
POPULÆRT: Lofoten, Nordkapp, vestlandsfjordene og andre populære turistmål høster erfaring fra Svalbards miljøavgift og vurderer å innføre turistskatt.

TURISME

Nordkapp kommune har besøk av rundt 400.000 turister i året på grunn av det imponerende Nordkapplatået. De 3200 innbyggerne i kommunen merker presset, spesielt om sommeren.

– Vi har i dag utgifter på turistene, og må ha høy beredskap i helsevesenet, brann og søppelhåndtering. Vi trenger også midler for å etablere flere fellesområder, offentlige toaletter og vi vil gjerne pynte litt i kommunen for å fremstå som hyggelige og imøtekommende.

Det forteller Ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp. Finnmarkskommunen vil vurdere turistskatt, og Hansen ser mange muligheter som ekstra kroner kan gi: bedre tilrettelegging av infrastruktur og mer kunnskap om turisme til lokalbefolkningen og omvendt.

Fakta

Økning i turisme:

• I 2017 var det registrert 33,3 millioner turistgjestedøgn i Norge. Siden 2007 har antallet økt med sju millioner.

• Svakere krone og flere flytilbud har vært med på å øke antallet turister, og stadig flere reiser også høst, vinter og vår.

• I fjor satte norske hoteller rekord i antall turistgjestedøgn. Omsetning for overnatting var 14,7 milliarder kroner.

• Globalt er det konkurranse om turistene. I fjor var det totalt 1,32 milliarder turistankomster, en økning på 7 prosent fra året før, ifølge Norsk Reiseliv.

Godt i gang

Stortinget vedtok i fjor vår å ikke innføre en nasjonal turistskatt, men de åpnet for at regioner og kommuner kunne innføre lokale ordninger.

Det ønsker de seks kommunene i Lofoten å benytte seg av:

– En turistskatt er kjempeviktig for Lofoten-regionen. Jeg velger å kalle det en besøksavgift, og vi er godt i gang med å forberede en innføring, sier daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Lofotkommunene har til sammen 25.000 innbyggere og har i løpet av året besøk av nærmere én million turister.

– Det er plass til alle her, men det må legges til rette. Vi trenger mer enn toaletter, rasteplasser og søppelhåndtering. Bare det å lære turistene å oppføre seg i utmarka der sauer beiter, er et tema som er viktig, sier Dreyer.

Dreyer vil ha lokalbefolkningen med på laget når kommunene tar imot turistene, slik at alle trives, legger igjen penger og kommer tilbake.

Vil sikre lokal gevinst

Hvordan turistskatten skal innkreves, er fortsatt et åpent spørsmål. Kommunene vurderer innfartsåren til lands, på flyplassene eller kaiene der ferjer og cruiseskip anløper.

Samtidig som Dreyer tror besøksavgiften vil gjøre det lettere å tilrettelegge for turisme, håper hun ekstra midler kan gi et reelt reiselivsløft.

På Vestlandet er flere kommuner, som Stranda og Stryn, i ferd med å innføre en eller annen form for turistskatt. Direktør Kristian Jørgensen i Fjord Norge, Turistrådet for Vestlandet, er sterk tilhenger av turistskatt, men er opptatt av at gevinsten av den skal være lokal:

– Tida er inne for at hele Norge ser på en turistskatt, slik flere land vi konkurrerer med allerede har. Men midlene som kommer inn, må øremerkes destinasjonsutvikling og må reinvesteres lokalt. Turistskatten må ikke gå i den store statskassa, sier han.

Penger rett til miljøvern

Svalbard har hatt turistskatt, kalt miljøavgift, i ti år, og flere regioner på fastlandet høster nå erfaring nordfra.

Alle som ankommer Svalbard med fly eller cruiseskip, betaler 150 kroner ekstra for billetten. Pengene går til Svalbards miljøvernfond, som har et eget styre som to ganger i året fordeler midler.

Etter ti år med miljøavgift har det kommet inn 128 millioner kroner. Dette er blitt fordelt på 600 ulike lokale prosjekter, som har fått alt fra 5000 kroner til 2,5 millioner.

Siste tildeling var for en uke siden. Da gikk midlene til å rydde plast langs strendene, innkjøp av telt og utstyr til et ungdomsprosjekt, forskning på effekten av turisme og forurensing til havs og til å dokumentere kulturminner.

– Vi ønsker turistene velkommen hit, og blir stadig dyktigere på tilrettelegging. Vi har ikke hørt en eneste klage på miljøavgiften, sier Eva Britt Kornfeldt i Cruise Svalbard.

Hun skulle gjerne sett at en større del av midlene gikk til tiltak som gjør naturslitasjen mindre, at turistene fikk oppleve mer og at de fastboende ikke føler gnisning når store turistgrupper ankommer.

Redaktør Knut Erik Mikalsen i nettstedet Flysmart tror ikke en turistskatt vil skremme turister bort.

– Lofoten vil ikke miste en eneste turist om de innfører turistskatt. De reisende er vant til å betale for det de opplever, selv om det er unorsk å kreve avgift.

Mikalsen viser til at både Mallorca, deler av Italia, Lisboa, Nice og Dubai har turistskatt. USA tar inn avgiften via reiseautorisasjonen som kreves for å komme inn i landet.

rapp@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.