Tirsdag 27. november 2018
SKYGGESIDE: Per-Willy Amundsen i Frp mener EØS-avtalen er viktig for markedsadgang, men synes den har skyggesider som skaper uro. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Sentrale Frp-politikere mener EØS-avtalen har blitt for inngripende og må endres:
EØS-skepsis øker i Frp
Undersak

Lei av å få skylda

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har sett seg lei på at Ap legger skylda for EØS-skepsisen på regjeringen.

– Jeg har ikke noe mot en diskusjon om hvordan vi kan utnytte handlingsrommet i konkrete saker. Men det jeg ser fra Ap, er at de prøver å gjøre det enkelt for seg selv ved å skyve alle vanskelige saker over på regjeringen. Samtidig tappes de for motstandskraft overfor EØS-motstanderne.

Røe Isaksen avviser bestemt at regjeringen ikke står opp mot Brussel, men vedgår at politikerne kan bli bedre til å vise fram hvordan.

– Det er en myte at vi ikke utnytter handlingsrommet, men vi kan være flinkere til å vise det fram. Noen eksempler på saker vi har jobbet med, er rabatt i formuesskatten for norsk-eide hoteller, prioritering av ideelle i anbudsprosesser og redusert el-avgift for treforedlingsindustrien. Det er bare ting jeg har vært involvert i, og det er til enhver tid en rekke prosesser i departementene som handler om å utnytte handlingsrommet, sier han.

Også LO-ledelsens kritikk faller Isaksen tungt for brystet.

– Vi har i møte med LO sagt at vi ikke ønsker å endre måten vanlige velferdsoppgaver må organiseres på. Likevel blir vi angrepet av LO-lederen for å bruke EØS til å konkurranseutsatte offentlige tjenester. LO er en konstruktiv organisasjon og gode å snakke med i møter, men jeg har en følelse av at de utad av og til er mer opptatte av å ramme regjeringen enn å beskrive hva som reelt sett foregår, sier han.

FORSTÅR: Frps Per-Willy Amundsen sier han forstår fagbevegelsens uro for EØS-avtalen.

EØS

– Jeg har forståelse for bekymringen til fagbevegelsen. Det er yrkesgrupper som opplever press fra utenlandsk arbeidskraft, og det bidrar til å holde lønnsutviklingen nede. Det er problematisk, sier Per-Willy Amundsen, medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité for Frp.

Den tidligere statsråden er ikke overrasket over at skepsisen mot EØS har vokst seg sterk i deler av fagbevegelsen.

– Det er grunn til å se nærmere på om EØS er en god tilknytningsform for Norge. Vi bør absolutt se nærmere på alternative tilnærminger til EU, sier han.

Han er ikke alene: Frp-nestleder Sylvi Listhaug tok i sin bok «Der andre tier» til orde for reforhandling av EØS-avtalen:

«Nå som britene er på vei ut av EU, bør også Norge kreve å få EØS-avtalen reforhandlet».

Fakta

EØS-debatten:

• Fellesforbundet største avdeling, avdeling 5, har vedtatt å gå imot EØS-avtalen. Transportarbeiderforbundet er også mot EØS-avtalen, og slås trolig sammen med Fellesforbundet. På siste landsmøte i Fellesforbundet var det bare et knapt flertall for EØS, og derfor er det trolig flertall mot EØS i forbundet på neste landsmøte.

• Dersom Fellesforbundet går mot EØS-avtalen, øker også sjansene stort for at hele LO går mot på neste kongress i 2021.

Umettelig koloss

Tradisjonelt har både EU-motstand og EØS-skepsis vært et venstresidefenomen i Norge, men de siste årene har motstanden også vokst på deler av høyresida, ikke minst i Frp. I Klassekampens EØS-måling var det Frp-velgerne som sammen med Rødt- og Sp-velgerne var mest EØS-skeptiske.

Amundsen forklarer det med utviklinga i EU.

– EU klarer ikke å begrense seg. Deres inngripen i nasjonalstatene ser ikke ut til å ha noe metningspunkt. EØS-avtalen går inn i områder det er vanskelig å forstå. Vi er raske til å implementere regler som kommer fra EU, mens medlemsland i EU ikke er like raske. EU har utviklet seg til en koloss som involverer seg på altfor mange områder. Det er et problem for nasjonalstaten, sier han.

– Norsk Industri advarer om at industrien kan få problemer med markedsadgangen uten EØS-avtalen. Er du enig?

– Markedsadgangen til industrien er viktig og må ivaretas. Det handler også om norske arbeidsplasser. Så jeg ser den problemstillingen. Spørsmålet er om det er nødvendig å ha en så omfattende inngripen i norsk politikk og nasjonale avgjørelser som EØS representerer, eller om man kan finne andre tilknytningsformer.

Vil reforhandle

Ungdomspartiet FpU har vedtatt i sitt program at de ønsker å «reforhandle EØS-avtalen». Leder Bjørn-Kristian Svendsrud understreker at markedsadgangen er essensiell.

– Vi vil ha en avtale som handler mer om selve handelen enn å skulle forplikte oss til lovverk som ikke handler om handel, sier han.

Han advarer mot at LOs skepsis kan føre Ap til å forkaste EØS-avtalen.

– Om vi får en stor kamp om EØS i Norge kan vi ende i en farlig situasjon for norske arbeidsplasser.

politikk@klassekampen.no

Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 5. august 2019
LÅGE SKULDRER: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran er ikkje uroa for Fellesforbundet sitt EØS-krav. Ap kjem ikkje til å endre syn, seier han.
Lørdag 3. august 2019
KLAR TIL KAMP: Ap-nestleiar Bjørnar Skjæran vil ikkje akseptere ei skrinlegging av Nord-Noreg-banen. Han meiner regjeringa «herjar» med lands­delen.
Mandag 29. juli 2019
LØNN: Fem prosent av private barne­hager har ikke tariffavtale. Private barnehagers landsforbund (PBL) vil at det ikke skal være noen vei utenom. De får støtte fra Utdanningsforbundet.
Lørdag 27. juli 2019
VIL UTFORDRE: Ap sliter på målingene foran kommunevalget. Likevel øyner partiet håp om å kapre Høyre-bastionene Stavanger og Kristiansand.
Torsdag 25. juli 2019
RAMME: Regjeringen vil ikke fremme den omstridte nasjonale ramma for vindkraft til Stortinget. Nå krever både SV, Sp og MDG å få saken til behandling.
Onsdag 24. juli 2019
IRAN: Regjeringen bekrefter at den vurderer å bli med i fransk-britisk koalisjon i Hormuzstredet. KrF er positive, mens Rødt, SV og MDG advarer.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.