Tirsdag 27. november 2018
HAVKRASJ: Et stillbilde fra en video fra Russlands sikkerhetstjenester skal vise deler av sammenstøtet med ukrainske marinefartøy. FOTO: AP / NTB SCANPIX
Internasjonale krisemøter etter sammenstøt mellom Russland og Ukraina:
Sjøslag øker krigsfrykten
USA-ALLIERT: Ukrainas president Petro Porosjenko anklages for å ville beskytte egen politisk makt ved å innføre unntakstilstand. Her med Donald Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton. FOTO: GENYA SAVILOV, 8AFP/NTB SCANPIX
HØYSPENT: Sammenstøtet i Azovhavet viser hvor spent Ukraina og Natos forhold til Russland er, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen.

RUSSLAND

Et militært sammenstøt mellom Ukraina og Russland søndag skaper frykt for en farlig opptrapping av en spent situasjon mellom Kiev og Moskva og mellom Russland og Nato.

I går skulle både FN og Nato møtes til ekstraordinære krisemøter etter at Russland tok kontroll over tre ukrainske marinefartøyer ved Kerch-stredet som forbinder Svartehavet og Azovhavet.

– At dette blir så dramatisk er betegnende for spenningsnivået i hele regionen og opptrapping av en slags ny kald krig mellom Russland og Vesten siden 2014, sier Russland-forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Julie Wilhelmsen, til Klassekampen.

Fakta

Ukraina-strid:

• Russland annekterte Krim-halvøya i mars 2014.

• Over 10.000 mennesker har blitt drept og én million drevet på flukt i den påfølgende borgerkrigen i Øst-Ukraina.

• Russland vil hindre at Ukraina knytter seg tettere til Vesten og Nato.

• I mars skal Ukraina holde presidentvalg. Nåværende president Petro Porosjenko er upopulær, blant annet som følge av store økonomiske kutt.

Strides om skyld

Ifølge den ukrainske marinen ble tre ukrainske fartøy angrepet da de skulle flyttes fra Odessa i Svartehavet til Maripol i Azovhavet.

Den militære spenningen i området har vært stor etter at Russland annekterte Krim-halvøya i 2014. En bilateral avtale gir begge land rett til Azovhavet. Men Kiev har beskyldt Moskva for å okkupere Azovhavet for å skade ukrainske transportlinjer og økonomi.

Russerne bekrefter at de skjøt mot og tok kontroll over tre ukrainske fartøy. Moskva hevder fartøyene uautorisert tok seg inn i russisk farvann. En video viser det som skal være et russisk fartøy som med vilje kjører på et ukrainsk fartøy. Moskva hevder videre at Ukraina «forberedte og iscenesatte en provokasjon».

Porosjenko-plan

Seks ukrainere skal ha blitt skadet, og det ukrainske mannskapet ble arrestert. Ukrainas president Petro Porosjenko krever at de ukrainske båtene og mannskapet utleveres.

I Kiev i går demonstrerte blant annet høyreradikale utenfor den russiske ambassaden. Det ukrainske parlamentet skulle i går avgjøre Porosjenkos ønske om å innføre unntakstilstand i landet.

Porosjenko erklærte i går unntakstilstand i landet. Ifølge The Guardian mener analytikere at Porosjenko kan utnytte krisa til å beskytte egen posisjon. En unntakstilstand vil kunne gi mulighet til å utsette presidentvalget som skal holdes i mars. På målinger ligger upopulære Porosjenko langt bak utfordrer Julija Tymosjenko.

Avgjørende hav

Også i Russland spiller den innenrikspolitiske situasjonen inn i håndteringen av sammenstøtet. Wilhelmsen peker på at «Moskvas politikk overfor Ukraina ikke lenger er like populær i befolkningen».

– Og det har noe å si for hvordan den russiske ledelsen ter seg i en slik konflikt. Jeg tror ikke de er interessert i utvidet militær konflikt i dette området. Men de kommer samtidig ikke til å gi seg i spørsmålet om hvem skal dominere her, Russland eller Vesten.

– Hvorfor er området så viktig?

– Det er bare å se på et kart. Dette er et svært viktig militærstrategisk område for Russland og en buffersone mot Nato. Moskva vil ved enhver anledning markere at «her er det vi som er sterkest og vi som bestemmer», sier Wilhelmsen.

Siden 2014 har Russland trappet opp sin militære tilstedeværelse i svartehavsområdet.

– Samtidig omfatter Natos nye satsing østover svartehavsområdet, sier Wilhelmsen med referanse til endringer i Natos prioriteringer etter toppmøtet i Wales.

Kiev-håp falmer

Svenske Anders Åklund ved den Nato-allierte tenketanken The Atlantic Council mener Nato og USA bør sende marinefartøy til Azovhavet.

Wilhelmsen mener Kiev kan tenkes å ønske å trekke Vesten lenger inn i konflikten for å motstå Russland med større kraft.

– Det gjør de ved å peke på Russland i et øyeblikk der Moskva av Vesten ses som en stadig større aggressor og paria i internasjonal politikk, sier hun.

Men på lignende vis som da Russland invaderte Georgia i 2008, kan ikke Kiev uten videre belage seg på at Vesten kommer til unnsetning. Mange påpekte i går at USA-president Donald Trump ikke hadde uttalt seg om hendelsen.

– Dette er et interessant øyeblikk for Russland. Det viser seg nå at Kiev bare til dels har fått de sikkerhetsgarantiene fra USA og Nato som de hadde håpet på. Kanskje ser russerne at de i større grad kan ture fram, og at ingen, til tross for alt pratet, kommer til å komme Kiev til unnsetning.

– Men til syvende og sist tror jeg ikke Russland ønsker en utvidet militær konflikt i dette området nå. Det vil ikke være populært på hjemmebane.

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?