Mandag 26. november 2018
DEAL OR NO DEAL: EU og president Jean-Claude Juncker godkjente i går brexitavtalen. Men får Storbritannias statsminister Theresa May sine egne med seg? 8FOTO: OLIVIER MATTHYS, AP/NTB SCANPIX
EU-landene godkjente brexit-avtalen, men May er langt unna flertall i eget parlament:
Ustø ferd mot skilsmisse
SNUOPERASJON: Med drahjelp fra EU-topper og trusler om kaos skal Theresa May vinne politisk flertall for brexit-avtalen. Kan det gå?

Brexit

Etter to og et halvt år på hver sin side av forhandlingsbordet, slutter nå Theresa May og EU rekker i et forsøk på å få britenes skilsmisseavtale med unionen gjennom det britiske parlamentet.

EUs 27 øvrige medlemsland ga i går sin støtte til avtalen May har framforhandlet med Brussel.

Nå starter et kappløp der May må overtale kritiske britiske parlamentarikere til å støtte brexit-avtalen.

På tross av stor motstand, bidrar risikoen for at britene forsvinner ut av EU uten en avtale til at May kan lykkes, tror den britiske EU-analytikeren Philippe Legrain.

– Jeg tviler på at May vil vinne en første avstemning. Men til slutt tror jeg trusselen om kaos vil sørge for at hun får sin avtale gjennom, sier Legrain til Klassekampen. Han var rådgiver for tidligere EU-president Juan Manuel Barroso.

Fakta

Theresa Mays motstandere:

• Brexit-tilhengerne i Mays eget regjeringsparti anser hennes avtale med EU som kapitulasjon og frykter landet forblir låst i EUs tollunion.

• Labour mener avtalen ikke møter krav om sosiale og miljømessige standarder og regional utjevning. De vil felle regjeringen og sikre nyvalg.

• Den konservative mindretallsregjeringens nordirske støtteparti, Democratic Unionist Party (Dup), er for brexit, men mener avtalen åpner for å dele Nord-Irland fra resten av Stor­britannia.

• Scottish National Party (SNP) er mot brexit og har tidligere kritisert avtalen for å si lite om Storbritannias framtidige forhold til EU.

91 problemer

I et «brev til nasjonen» lover May å kjempe «med hjerte og sjel» for å vinne flertall blant underhusets 650 medlemmer.

– Jeg tror det britiske parlamentet – fordi det er et klokt parlament – vil ratifisere denne avtalen, sa EU-president Jean Claude Juncker i går.

Mays konservative parti har 316 seter i underhuset. Skal hun vinne, må hun nå fram til det som ifølge The Telegraph skal være 91 konservative parlamentarikere i «åpen opposisjon».

I sitt brev til nasjonen argumenterer May for at avtalen innfrir løfter som å «ta tilbake kontroll over grensene våre», avslutte betalinger til EU, øke mulighet for investeringer og avslutte domsmyndigheten til EU-domstolens lovverk.

Men nylig avgått brexit-minister Dominic Raab mener avtalen er dårligere enn EU-medlemskapet britene allerede har. Både han og andre brexit-tilhengere vil ha nye forhandlinger med EU.

Arlene Foster, leder av Mays nordiske støtteparti Dup, sier det ikke finnes noen omstendigheter der partiets ti parlamentarikere vil støtte avtalen, og partiet ønsker seg en bedre avtale.

Jeremy Corbyns Labour, med sine 257 seter i parlamentet, mener avtalen ikke møter seks krav partiet har stilt i brexit-forhandlingene. Partiet ønsker nyvalg.

– Men jeg tror noen Labour-parlamentarikere og konservative «remainers» vil overbevises av trusselen om en «ikke-avtale», sier Legrain.

EU-topper brukte i går tid på å drepe håp om at nye forhandlinger er mulige. Juncker gjorde det klart at «de som tror de kan få en bedre avtale ved å avvise denne avtalen, vil bli skuffet». Også Nederlands statsminister Mark Rutte tror May vil få den eksisterende avtalen gjennom parlamentet.

Tror på May

OKommentator i Financial Times, Wolfgang Münchau, tror May til slutt «vinner fram». Han mener hun har en utmeldingsavtale som er mye bedre enn de fleste hadde forventet.

«Jeg vil ikke vedde mot denne britiske statsministeren, som har tatt steget fram som en av tøffeste figurene i moderne britisk og europeisk politikk», skriver han.

Münchau tror derimot ikke May vil få hjelp fra finansmarkedet til å skremme kritikere på plass. Basert på samtaler med investorer mener han markedsfrykt for en situasjon der britene ender uten en ­avtale med EU er tungt overdrevet, og at «ingen avtale» er mer sannsynlig enn en ny ­folkeavstemning. Også tidligere utenriksminister Boris Johnson mener «brexit uten en avtale ikke trenger å bli så ille som mange liker å framstille det».

Økonom Yanis Varoufakis mener den «forferdelige» avtalen er den beste May kunne fått i møte med et urikkelig Brussel-byråkrati. Basert på egne erfaringer som tidligere finansminister i Hellas sa han allerede i 2016 at britene kom til å komme svært dårlig ut, og mener spådommen har gått i oppfyllelse.

Han mener at avtalen som i går ble godkjent er «mye dårligere» enn det han med referanse til en britisk versjon av EØS-avtalen, kaller «Norge pluss-avtalen».

eirikgs@klassekampen.no

Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.
Onsdag 8. mai 2019
VIL HJEM: Regimeskifte eller ikke, Jannyra González drømmer om å en dag samle familien i Venezuela igjen. – For oss handler ikke dette om politikk, men om å overleve, sier hun.
Tirsdag 7. mai 2019
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.