Fredag 23. november 2018
MÅTTE GÅ: Ian Buruma måtte gå av som redaktør for The New York Review of Books etter å ha trykket en omstridt artikkel. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Fritt Ord har samarbeidet med litteraturmagasinet The New York Review of Books i en årrekke:
Vil ha svar om avgang
Grete Brochmann
Anine Kierulf
Fritt Ord har bedt The New York Review of Books om en redegjørelse for hvorfor redaktøren Ian Buruma ble avsatt kort tid etter at han trykket en metoo-kritisk artikkel.

Medier

Den nederlandske forfatteren og historikeren Ian Buruma hadde rukket å sitte ett år i redaktørstolen for The New York Review of Books da han brått ble avsatt i september, én uke etter at den metoo-kritiske artikkelen «Reflections from a hashtag» hadde stått på trykk.

Buruma hadde da stått i en flere dager lang storm som følge av publiseringen, både fra etablerte amerikanske medier og på sosiale medier.

– Vi ser på dette som en veldig kjedelig sak. Det er ikke offentlig kjent hva som var årsaken til at Buruma ble avsatt, men som ytringsfrihetsorganisasjon er vi opptatt av at redaktører skal stå på trygg grunn og stå fritt til å gjøre vanskelige publiseringer, sier styreleder i Fritt Ord Grete Brochmann.

Fakta

Ian Burumas avgang:

• The New York Review of Books er USAs viktigste litteraturmagasin og eies av publisher Rea Hederman.

• I september trykket magasinet artikkelen «Reflections from a hashtag» av Jian Gomeshi. Kort tid etter ble redaktør Ian Buruma avsatt. Da avskjeden ble offentliggjort, publiserte NYRB en pressemelding der de erkjente at publiseringen og presentasjonen av Ghomeshis artikkel var et feilsteg.

• 104 av magasinets bidragsytere, med navn som Andrew Solomon, Ian McEwan, Lorrie Moore og Joyce Carol Oates, har uttrykt sterk bekymring over avsettelsen i et eget opprop.

Vil følge nøye med

Fritt Ord har i mange år hatt et godt samarbeid med The New York Review of Books om å arrangere seminarer og konferanser i Norge og andre steder i verden. Kommunikasjonen mellom dem er tett, forteller Brochmann. Allerede torsdag neste uke avholdes seminaret «Russia Under Putin» i Fritt Ords lokaler i samarbeid med magasinet, og representanter fra The New York Review of Books vil være til stede i salen.

Kort tid etter at saken ble kjent, ba Fritt Ord derfor om en redegjørelse for hva som har skjedd.

– Ut fra svaret vi har fått, er det grunn til å tro at det ikke var artikkelen som var utslagsgivende for at han mistet jobben. Men når det likevel offentlig framstår som at dette var årsaken, så mener vi det er problematisk.

Til det nederlandske magasinet Vrij Nederland har Buruma selv uttalt at det er stormen på de sosiale mediene som har styrt dynamikken i saken. I det samme intervjuet sa han også at universitetsforlagene, som er sterke annonsører i The New York Review of Books, hadde truet med boikott som følge av artikkelen, og at dette bidro til at han måtte gå.

Brochmann medgir at det står ord mot ord mellom Buruma og eierne i magasinet om hva som har skjedd.

– Vil dere revurdere samarbeidet som følge av saken?

– Vi er svært godt fornøyd med samarbeidet vi har hatt. Det har ført til flere veldig fine konferanser. Men det er ikke et institusjonalisert samarbeid mellom oss – det foregår på ad hoc-nivå, og er til enhver tid oppe til vurdering. Vi vil følge nøye med på utviklingen av denne saken framover, sier styrelederen.

Hentet ikke inn tilsvar

Det var den kjente tidligere radioverten Jian Gomeshi fra Canada som sto bak den kontroversielle artikkelen som kan ha bidratt til Burumas avsettelse.

Flere år før avsløringene rundt Harvey Weinstein i fjor høst sto på trykk og skapte bølger gjennom Hollywood og resten av verden, hadde kanadisk kulturliv sin egen metoo-skandale. Ghomeshi sto i sentrum av den.

Avisa The Toronto Star begynte allerede i 2014 å granske rykter rundt den populære radiovertens atferd. Flere kvinner fortalte til avisa at stevnemøter de hadde hatt med Ghomeshi hadde endt med at de var blitt kvalt, slått, bitt, fornedret og trakassert. Undersøkelsene avisa gjorde endte med at flere enn 20 anklager mot profilen ble gjort kjent, og Ghomeshi selv ble pågrepet og arrestert. I retten ble han tiltalt for seks av tilfellene. Saken endte med frifinnelse.

I The New York Review of Books’ utgave av 11. oktober fikk Ghomeshi komme til orde i en lang artikkel, bestilt og redigert av Buruma selv. I artikkelen skrev han personlig om livet etter at saken sprakk, om ydmykelsene som fulgte, og om å være «den fyren alle hater».

Ifølge kritikerne bagatelliserte Ghomeshi det han hadde blitt anklaget for, framstilte seg selv som et offer, og det var heller ikke hentet inn tilsvar fra kvinnene som hadde anklaget ham.

– Burde vært kommentert

Det er liten tvil om at Burumas publisering kan problematiseres presseetisk, mener fagdirektør hos Nasjonal institusjon for menneskerettigheter Anine Kierulf, som også sitter i Fritt Ords styre.

– Det er en eneforfattet tekst i en kompleks sak, som kunne vært kontekstualisert og kommentert.

Likevel tror Kierulf det har en verdi i seg selv at man som redaktør innimellom lar folk få framstille seg selv helt ukommentert.

– Ghomeshi blir et eksempel på en person som på selvrettferdig vis ikke ser noen nyanser etter prosessen rundt ham, og det i seg selv kan også være interessant lesning og bidra til å framprovosere reaksjoner, mener Kierulf.

Hun er glad for at Fritt Ord raskt tok initiativ til å be om en begrunnelse fra samarbeidspartneren.

– Hva som skjer videre med samarbeidet, vil være opp til styret som helhet å ta stilling til, sier hun.

Unødvendig hardt

Her i Norge forteller Samtiden-redaktør Christian Kjelstrup at han selv prøvde å skaffe tekster som kunne komme under huden på metoo-mannen da han redigerte et nummer om metoo tidligere i år. Det er viktig og riktig å trykke mannlige metoo-perspektiver, fastholder han.

– Ghomeshis artikkel var likevel ikke spesielt vellykket og liknet vel mer et hevnskrift. Men med forbehold om at vi ikke vet nøyaktig hvilke interesser som spilte inn da Buruma måtte gå, synes jeg det høres unødvendig hardt ut at det fikk sånne konsekvenser for ham, sier Kjelstrup.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 23. november 2018 kl. 13.31
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Tirsdag 4. desember 2018
Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.