Fredag 23. november 2018
AVBLÅSTE MISTILLIT: Torsdag kunne Klassekampen melde at KrFs Hans Fredrik Grøvan hadde skrevet et utkast som innebar mistillit mot regjeringen i terrorsikringssaken. Men i går kunne han fortelle at de endte med å gi sterk kritikk og kalle saken svært alvorlig for regjeringen.FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX
Både lettelse og sinne hos Frp-politikere etter KrF-kritikk mot regjeringen:
Tilgir ikke KrF-trussel
STERK KRITIKK: KrF går knallhardt ut mot regjeringen i terrorsikringssaken, men vil ikke bli med på et mistillitsforslag. Tilliten mellom partiene er likevel svekket på borgerlig side, sier Frp-topp.

regjeringen

Kristelig Folkeparti slakter regjeringens arbeid med terrorsikring og kommer til å bruke uttrykket «sterk kritikk og svært alvorlig» i partiets uttalelse om saken.

Likevel puster Frp-ere lettet ut ettersom KrFs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan, arbeidet med et utkast som gikk enda lenger og som uttrykte mistillit til regjeringen. Det sa en sentral kilde til Klassekampen torsdag.

– Det viktigste er at konklusjonen deres ikke ble mistillit. Jeg syns resonnement bak beslutningen var god, og vi har sammen med KrF gjort mye viktig arbeid på området de siste fem årene, sier Ulf Leirstein, medlem i kontroll- og konstitusjons­komiteen for Fremskritts­partiet.

Fakta

Terrorsikringssaken:

• 5. juni la Riksrevisjonen fram en rapport som slaktet regjeringens arbeid med objektsikring. Rapporten slår fast at regjeringen ikke har sørget for å sikre viktige eiendommer slik sikkerhets­loven og Stortinget pålegger dem å gjøre, og ifølge Riksrevisjonen kan det gå utover liv og helse.

• Stortinget avholdt en åpen høring 27. august og en lukket 22. oktober om Riksrevisjonens rapport.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal avgi sin innstilling i saken 29. november.

Svekket tillit

Men at det ble offentlig at KrF i det hele tatt leflet med ideen om mistillit, kan skade forholdet til Frp, tror finanspolitisk talsmann i partiet, Helge André Njåstad.

– Ja, det svekket helt klart tilliten, og det som kom ut var nok et eksempel på dårlig håndverk fra dem.

Njåstad advarer KrF mot å ta åpne konfrontasjoner med regjeringen og stemme med venstresida i Stortinget kort tid før de trolig går i regjering selv. Det har nemlig KrF gjort nylig, blant annet da de stemte for å fjerne muligheten til å bytte tobakk med vin når man handler tax free-varer.

– Jeg tror ikke sjansene deres for gjennomslag økes når de opererer på denne måten overfor oss. Jeg registrer at også kommentatorer og andre mener Frp har et godt poeng når vi reagerer på måten de opptrer på, sier Njåstad.

Dårlig terrorsikring

Bakgrunnen for KrFs kritikk mot regjeringen, er behandlingen av Riksrevisjonens rapport om arbeidet med å terrorsikre viktige eiendommer.

Riksrevisjonen hevder at regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak om saken, og dessuten ikke informert de folkevalgte godt nok om framdriften. I evalueringen av 22. juli-angrepet ble det avdekket at det manglet planer og rutiner for å sikre viktige eiendommer som storting og regjeringsbygg i krise­situasjoner.

Grøvan fra KrF måtte i går innkalle til pressekonferanse for å stanse spekulasjonene om mulig mistillit i saken.

Der sa han at regjeringen og statsminister Erna Solberg (H) har sminket på sannheten i sine forklaringer til Stortinget og kontroll- og konstitusjonskomiteen, men at det ikke var gitt direkte feil informasjon. Derfor er det ikke grunnlag for mistillit, fortalte han.

Lerstein fra Frp sier også at saken er alvorlig for regjeringen. Han utelukker ikke kritikk også fra Frp.

– Selv om vi sitter i regjering, er vi også kritiske til enkelte ting i regjeringens håndtering av denne saken. Vi er i dialog med de andre partiene i komiteen om hva vi skal lande på, sier han.

En annen stortingsrepresentant fra Frp, Christian Tybring-Gjedde, er ikke like mild i karakteristikkene av KrF.

– Dette viser at KrF hopper og spretter i politikken, og nå er det noe annet enn det de kom med i går. Det viser hvor useriøst de opptrer i politikken. De må tenke igjennom sin politikk før de snakker med mediene, sier han.

Ap forslår mistillit

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen og Ap-politiker Dag Terje Andersen tror ikke Grøvan og KrF lot seg påvirke av regjeringsspørsmålet i behandlingen av terror­sikringssaken.

– Han gir en god begrunnelse for kritikken, og det er akkurat den samme begrunnelsen vi bruker. Forskjellen er vi mener det naturlig konklusjonen er mistillit, sier han.

– Tror du på at regjeringsspørsmålet ikke påvirket standpunktet deres?

– Han har sagt gjennom hele løpet at de har behandlet saken for det den er, Stortingets ansvar for å kontrollene at regjeringen har gjennomført vedtak som er fattet.

stiann@klassekampen.no

Lørdag 23. februar 2019
• Trond Giske gir opp kampen om toppverv i Trøndelag Ap. Det gjør han etter et døgns intens medie­storm – men det har vært mange slike døgn for Giske det siste året. Arbeiderpartiet konkluderte nylig med at han har brutt partiets...
Lørdag 23. februar 2019
Hva går tapt hvis kulturredaktøren forsvinner ut av redaksjonslokalene? – Tendenser i kulturen vil ikke fanges opp like lett, tror tidligere kulturredaktør Cathrine Sandnes.
Lørdag 23. februar 2019
RYKKER UT: I Frankrike, Storbritannia og USA stemples profiler fra den radikale venstresida som antisemittiske. Jødiske aktivister slår tilbake mot anklagene, som de mener brukes politisk.
Lørdag 23. februar 2019
UTE: Vibeke-Emilie Abrahamsen i Bamble Frp er ekskludert frå partiet og får ikkje stille til val i heimkommunen. Men ho har ein plan.
Fredag 22. februar 2019
Konkurransetilsynet mener det ikke kan dokumenteres at faste priser på nye bøker sikrer et mangfold i utgivelsene. Men Norge er langt fra alene om å velge fastpris som politisk virke­middel.
Fredag 22. februar 2019
BLIR FEIL: Byrådsleder Raymond Johansen kritiserer politireformen for at Oslo mangler politifolk i bydelene. Han mener det blir feil å legge skylda for økende kriminalitet på flyktninger.
Fredag 22. februar 2019
• For tre år siden skrev Klassekampen at mediekonsernet Amedia hadde analysert 11.300 nettartikler og funnet ut at kultursaker blir minst lest. Bare én prosent av de digitale abonnentene leste nettavisenes filmanmeldelser. Vil det føre til...
Fredag 22. februar 2019
FARLIG KURS: Venezuela-eksperter mener opposisjonens nye lovverk vil gi eneveldig makt til en liten klikk med tette bånd til USA, gjøre nasjonal for­soning umulig, og øke faren for borgerkrig.
Torsdag 21. februar 2019
Sarah Sørheim kan bli Aftenpostens siste kulturredaktør. Sjefredaktør Espen Egil Hansen har ikke bestemt seg for om hun skal erstattes når hun nå går av.
Torsdag 21. februar 2019
• Månestråle barnehage på Frogner i Oslo har lenge profilert seg som en mønsterbarnehage. Ved å ta inn ekstra kostpenger har barnehagen kunnet servere blant annet frokostbuffet og chiagrøt, og slik framstilt seg som et attraktivt alternativ...