Mandag 19. november 2018
Britisk utenriksminister med en rekke krav til Iran før besøk til landet
Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt besøker mandag Iran. Der skal han ta opp atomvåpen og forsøke å fremforhandle løslatelsen av britiske fanger.
Publisert: 19 November 01:43
Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt besøker mandag Iran. Der skal han ta opp atomvåpen og forsøke å fremforhandle løslatelsen av britiske fanger.
Hunts besøk mandag er det første fra en vestlig minister siden USA trakk seg fra atomavtalen.
Iran har ifølge en IAEA-rapport fulgt vilkårene i atomavtalen med stormaktene. Rapporten ble kjent få dager etter kunngjøringen av nye amerikanske sanksjoner mot Iran. Europeiske land har derfor vært lunkne til å gjøre som USA.
– Irans atomavtale forblir en viktig komponent for stabilitet i Midtøsten ved at den eliminerer faren for en atomvæpnet Iran, sa Hunt i en uttalelse i London før avreise.
– Men vi må også få en slutt på Irans destabiliserende aktivitet i resten av regionen om vi skal løse problemet, la han til.
Hunt møter Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif for å diskutere europeiske tiltak for å avlaste de amerikanske sanksjonene. Partene diskuterer også Irans rolle i Syria og Jemen, samt de pågående sakene om fengslede iranske briter. Den mest kjente saken er Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som soner fem års fengsel for oppvigleri.
– Mer enn noe annet ønsker vi å se uskyldige iranske briter bli returnert til sine familier. Jeg har hørt for mange hjerteskjærende historier fra familier som har måtte holde ut med separasjonen, sier Hunt.
– Så jeg kommer til Iran med et klart budskap til landets ledere: Å fengsle uskyldige mennesker kan ikke bli brukt som et diplomatisk pressmiddel, sier han.
(©NTB)
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Lørdag 18. mai 2019
• 8. mai, på selveste frigjøringsdagen, delte regjeringen ut medaljer til 16 norske soldater «for å anerkjenne veteranenes innsats». Seks dager seinere, i revidert nasjonalbudsjett, ble det verken delt ut medaljer eller anerkjennelse. I...
Lørdag 18. mai 2019
Surrealisme: Sunniva Lye ­Axelsens roman om hjelpepleieren Ingrid snur mangt fornøyelig på hodet, ikke minst nordmenns ­reiselyst.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.