Mandag 19. november 2018
Britisk utenriksminister med en rekke krav til Iran før besøk til landet
Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt besøker mandag Iran. Der skal han ta opp atomvåpen og forsøke å fremforhandle løslatelsen av britiske fanger.
Publisert: 19 November 01:43
Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt besøker mandag Iran. Der skal han ta opp atomvåpen og forsøke å fremforhandle løslatelsen av britiske fanger.
Hunts besøk mandag er det første fra en vestlig minister siden USA trakk seg fra atomavtalen.
Iran har ifølge en IAEA-rapport fulgt vilkårene i atomavtalen med stormaktene. Rapporten ble kjent få dager etter kunngjøringen av nye amerikanske sanksjoner mot Iran. Europeiske land har derfor vært lunkne til å gjøre som USA.
– Irans atomavtale forblir en viktig komponent for stabilitet i Midtøsten ved at den eliminerer faren for en atomvæpnet Iran, sa Hunt i en uttalelse i London før avreise.
– Men vi må også få en slutt på Irans destabiliserende aktivitet i resten av regionen om vi skal løse problemet, la han til.
Hunt møter Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif for å diskutere europeiske tiltak for å avlaste de amerikanske sanksjonene. Partene diskuterer også Irans rolle i Syria og Jemen, samt de pågående sakene om fengslede iranske briter. Den mest kjente saken er Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som soner fem års fengsel for oppvigleri.
– Mer enn noe annet ønsker vi å se uskyldige iranske briter bli returnert til sine familier. Jeg har hørt for mange hjerteskjærende historier fra familier som har måtte holde ut med separasjonen, sier Hunt.
– Så jeg kommer til Iran med et klart budskap til landets ledere: Å fengsle uskyldige mennesker kan ikke bli brukt som et diplomatisk pressmiddel, sier han.
(©NTB)
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Mandag 17. desember 2018
• Fredag vedtok Kongen i statsråd at Siv Jensen er inhabil i saker som angår Johan H. Andresen. Årsaken er at Andresen leier ut en hytte på Grimsøya i Oslofjorden til Frp-lederen – trolig til langt under markedspris. Siden leieforholdet ble...
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.