Mandag 19. november 2018
Færre bønder sier gårdsøkonomien utvikler seg positivt
For første gang siden 2002 faller andelen bønder som sier at det økonomiske resultatet fra gårdsdriften går i positiv retning.
Publisert: 19 November 02:49
For første gang siden 2002 faller andelen bønder som sier at det økonomiske resultatet fra gårdsdriften går i positiv retning.
Det er likevel fortsatt flere som sier at økonomien utvikler seg positivt enn negativt – 38 prosent mot 30 prosent – viser rapporten Trender i norsk landbruk, ifølge Nationen.
Rapporten, som kommer fra Ruralis (tidligere Norsk senter for bygdeforskning) er blitt laget siden 2002, og fram til årets utgave har trenden vært tydelig: Stadig flere bønder har meldt om positiv økonomisk utvikling. I 2002 var det bare 10 prosent som havnet i denne kategorien, mens 68 prosent mente utviklingen gikk feil vei.
I 2016 var det for første gang flere som opplevde positiv utvikling enn negativ – henholdsvis 40 og 26 prosent – men i år er altså trenden med stadig forbedring brutt.
Men selv om det også i år er flere bønder som sier det går bra enn det er av dem som sier det går dårlig, mener forskerne bak rapporten at det ikke er en uforbeholden gladnyhet.
– Vi vet at det er store strukturendringer, med færre små bruk og mange store. En delforklaring er at økonomisk dårlig stilte gårder har sluttet, samtidig som økonomien har blitt noe bedre, sier Ruralis-forsker Alexander Zahl-Thanem til Nationen.
(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.