Mandag 19. november 2018
Færre bønder sier gårdsøkonomien utvikler seg positivt
For første gang siden 2002 faller andelen bønder som sier at det økonomiske resultatet fra gårdsdriften går i positiv retning.
Publisert: 19 November 02:49
For første gang siden 2002 faller andelen bønder som sier at det økonomiske resultatet fra gårdsdriften går i positiv retning.
Det er likevel fortsatt flere som sier at økonomien utvikler seg positivt enn negativt – 38 prosent mot 30 prosent – viser rapporten Trender i norsk landbruk, ifølge Nationen.
Rapporten, som kommer fra Ruralis (tidligere Norsk senter for bygdeforskning) er blitt laget siden 2002, og fram til årets utgave har trenden vært tydelig: Stadig flere bønder har meldt om positiv økonomisk utvikling. I 2002 var det bare 10 prosent som havnet i denne kategorien, mens 68 prosent mente utviklingen gikk feil vei.
I 2016 var det for første gang flere som opplevde positiv utvikling enn negativ – henholdsvis 40 og 26 prosent – men i år er altså trenden med stadig forbedring brutt.
Men selv om det også i år er flere bønder som sier det går bra enn det er av dem som sier det går dårlig, mener forskerne bak rapporten at det ikke er en uforbeholden gladnyhet.
– Vi vet at det er store strukturendringer, med færre små bruk og mange store. En delforklaring er at økonomisk dårlig stilte gårder har sluttet, samtidig som økonomien har blitt noe bedre, sier Ruralis-forsker Alexander Zahl-Thanem til Nationen.
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.